9 zeer korte toneelstukken

Datum: 06/11/14 19:00 - Voorstelling

Na de enthousiaste reacties op 8 Zeer Korte Toneelstukken tijdens de Cultuurnacht Tilburg in 2013 waar onder anderen Jan Pronk, Arend Jan Boekestijn en Huub van der Lubbe debuteerden als toneelschrijver, volgt dit seizoen 9 Zeer Korte Toneelstukken, Proeftuin Tilburg. Hiervoor trekken de schrijvers, waaronder Gijs Scholten van Aschat, Anton Dautzenberg, Marcel Osterop en Koos Terpstra Tilburg in om de stad te verkennen. Twee dagen lang verschansen ze zich onder andere in het politiebureau, de jongerendisco, het Ronde Tafelhuis, het ziekenhuis en museum de Pont.
inhoud
 
In 9 Zeer Korte Toneelstukken schrijven de auteurs na hun veldonderzoek allen een kort toneelstuk over hun bevindingen die gespeeld worden door onder anderen Marc-Marie Huijbregts, Chris Nietvelt, Dick van den Toorn en Margôt Ros. Op 6 en 7 november zijn de voorstellingen te zien in de zalen, gangen, kelders en kleedkamers van Theaters Tilburg. Het publiek dwaalt door de schouwburg en krijgt een andere kijk op Tilburg - hét voorbeeld voor de Nederlandse stad:

“Ik heb gehoord dat Tilburg wordt gezien als de gewoonste stad van Nederland. Toen een supermarktketen een stad zocht om een nieuw type winkel te ontwikkelen, deden zij dit in Tilburg vanwege deze eigenschap. Dus eigenlijk kun je zeggen dat Tilburg de meest exemplarische stad van Nederland is. Dat vind ik een heel geestige gedachte. Daarom vind ik het zo leuk om toneelschrijvers vanuit heel Nederland te vragen om Tilburg als voorbeeldstad te verkennen. Ik heb ze uitgenodigd om hier de relatie tussen Nederlanders en hun maatschappelijke organisaties te onderzoeken.”
(Matthijs Rümke, regisseur)

Bron: Het Zuidelijk toneel