Angst - Stijn Devillé : Belgische première

Datum: 16/01/14 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Stijn Devillé

Na het succesvolle ‘eerste boek’ uit het tweeluik Hebzucht & Angst, werpt theatermaker Stijn Devillé zich nu op de angst die de wereld teistert sinds de val van de banken. De angst die om zich heen grijpt op de beurzen, in de politieke hoofdkwartieren, de kabinetten, de commissies. Maar ook de angst van vele mensen op straat in de Europese steden.

Fabrieken sluiten, arbeiders verliezen hun jobs, kleine zelfstandigen gaan failliet, coöperanten verliezen hun aandelen, waarvan ze dachten dat het spaargeld was... De utopie van de vrije markt blijkt een dystopie te zijn geworden. Ons geld of ons leven, wat is ons het meeste waard?

Een man stortte zich tijdens de begrotingsbesprekingen in het Roemeense parlement vanop een bezoekersbalkon te pletter, temidden van een plenaire zitting. Een apotheker stak zichzelf in brand op een centraal plein in Athene uit protest tegen de besparingsmaatregelen. Sinds Duitsland zijn houding verstarde ten aanzien van de Europese besparingen, liet Angela Merkel de Reichstag in Berlijn met dranghekkens afzetten en bewaken door de oproerpolitie, uit vrees voor incidenten. In de VS, in Spanje en in Griekenland leven honderdduizenden mensen al vier jaar lang in tentenkampen.

Wat is iets waard? We schijnen die vraag alleen nog in economische maatstaven te kunnen uitdrukken. Werknemers zijn geen medewerkers meer, maar FTE’s, voltijdse equi-valenten. Gelijk-waardigen. Of Human Resources. Menselijke grondstoffen. Zelfs nu, op een moment dat de dystopie van de vrije markt zijn gelaat laat zien, meten we alles nog steeds af aan die economische maatstaf.

Het tweede boek Angst start, waar Hebzucht eindigt. Blikt weg van de financiële wereld en zoomt in op de rest van onze samenleving. Devillé neemt zich voor een politieke thriller te schrijven, die de tijd op de staart poogt te trappen.

Bron : Braakland