Assen blues - Rob de Graaf : Nederlandse première

Datum: 18/10/13 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Rob de Graaf

De afgelopen seizoenen is acteur Ali Çifteci in verschillende producties bij het Nationale Toneel te zien geweest. Van hem kwam het idee om een voorstelling te maken over de moeizame relatie met zijn land van herkomst, Turkije. Het land waarvan hij zo vervreemd is geraakt, maar waarmee hij nog altijd wordt geïdentificeerd. De grote Nederlandse toneelschrijver Rob de Graaf heeft  voor Ali Çifteci Assen blues geschreven, een verhaal over ontheemding op elk gebied.

 Een man en een vrouw wachten op hun trein op het verlaten perron van station Assen. Hij is op weg naar Turkije, zij naar de academie in Groningen waar ze les geeft. Ooit kwam zij naar Drenthe voor de liefde, nu is ze te zeer aan de rust en ruimte gewend om nog terug te willen naar de Randstad. Op school leert ze haar studenten dat je dromen nodig hebt om de werkelijkheid te verdragen. Hij is een Turk, een Drent, een Turkse Drent. Hij heeft een tweedehands-autohandel en speelt in zijn vrije tijd toneel.

Acht jaar was hij, toen hij voor het laatst in Turkije was. Maar plots voelt hij de aandrang zijn moederland te bezoeken. Om zijn vader in diens vertrouwde omgeving te zien. Om de plekken te bezoeken die hij alleen kent uit de verhalen.

De twee treinreizigers raken met elkaar in gesprek. In eerste instantie over de verschillen die ze delen. Maar er zijn ook overeenkomsten. De eerste keer dat ze een trein voorbij laten gaan zonder in te stappen is nog een hele stap, maar al snel hebben ze de moed om te spijbelen…

 Assen Blues gaat over onvervuld verlangen, over het toeval dat het leven regeert, over het belang van ‘plekken‘ in ons bestaan – of het nu een onbekende plek is waar we heen willen of een vertrouwde plek waar we alles kennen.

 Assen Blues is een coproductie van Stichting Vraag en het Nationale Toneel.

Bron : Het Nationale Toneel