Beschuit met muisjes - Herman Heijermans: Nederlandse première

Datum: 15/11/14 20:30 - Voorstelling

Bij gelegenheid van de 150e geboortedag van Herman Heijermans

Beschuit met muisjes is een komische tragedie over een herkenbaar middenstandsgezin in economisch zware tijden. Prosper Bien Aimé zwaait samen met zijn vrouw met weinig succes de scepter over het familiebedrijf: een slechtlopend pension in een niet nader genoemd, maar typisch Nederlands plaatsje. De plotselinge komst van Prosper’s verloren gewaande broer Gerrit zorgt voor een lichtpuntje in de uitzichtloze situatie van de familie Bien Aimé. Vooral wanneer de fortuinlijke Gerrit zich tijdens een potje klaverjassen verslikt in een pruim, stikt.. en sterft.

De familie realiseert zich wat de dood van Gerrit zou kunnen betekenen: ze gaan geld erven, ze worden rijk, en ze hebben het verdomme verdiend ook! Van allen maakt een blijde, verwachtingsvolle, nietsontziende hebzucht zich meester. Maar dan duikt Pollie op. De vrouw van Gerrit, waar níemand iets van wist en over wie hij het nóóit heeft gehad. En die de hele erfenis voor de neus van de familie - de échte familie, de familie met réchten - kan wegpikken...

Toneelschrijver Herman Heijermans schreef Beschuit met muisjes in 1910, een komisch stuk met een scherp, zwart randje rond de meer dan actuele vraag ‘Mag er alsjeblieft iets belangrijker zijn dan geld?’ De voorloper van Toneelgroep Oostpool, Toneelgroep Theater, bracht het stuk  in 1968 in de regie van Theo Kling en in de jaren tachtig nog een keer met Gees Linnebank als regisseur. In 2014 is het de beurt aan regisseur Joeri Vos om van deze oer-Hollandse klassieker een meedogenloze én liefdevolle satire te maken over familie en geld, en over het verschrikkelijke gevoel dat je niet krijgt waar je wel recht op hebt en het geluk je nét door de vingers glipt. 

Bron: Toneelgroep Oostpool