Bloedmooi en Zielsongelukkig - Jeroen Olyslaegers : Nederlandse première

Datum: 26/01/13 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe toneeltekst van Jeroen Olyslaegers

“Zijn dit nog goden, zoon? Ik vraag het je: zijn dit nog goden?” Venus wil aanbeden worden. Zij wil offers: wie bij haar in ongenade raakt, verspeelt zijn schoonheid en alle hoop. En wat doet zoonlief Eros? Die ligt daar maar, uitgesmeerd over de sofa. Terwijl elke sterveling of god zou moeten sidderen bij het horen van zijn naam, vrezen voor zijn pijlen. Helemaal nu zij, godin van de schoonheid, van haar troon dreigt te worden gestoten. Nog wel door een of andere 'slet' die Psyché heet. Venus zint op wraak.

Mannen leggen rozen aan Psychés voordeur. Niemand durft haar aan te kijken. Ze is té mooi, wordt er over haar gezegd. Als verward pubermeisje weet Psyché niet hoe ze met al die aandacht moet omgaan. Ze wil dood - hoe sneller, hoe liever. Daar ligt een schone taak voor Eros, maar ook hij vindt Psyché te mooi om te sterven en verschijnt onzichtbaar in de nacht om haar te beminnen. Samen ontdekken ze hemel en aarde. Tot het Psyché begint te dagen wie haar minnaar werkelijk is. 

Jeroen Olyslaegers baseerde zich voor Bloedmooi en ziels­ongelukkig op Apuleius’ Eros en Psyché, een onverminderd krachtig verhaal over ijdelheid, jaloezie en de desolate zoektocht naar liefde en volwassenheid uit de tweede eeuw, toen mythes werden ingezet om jonge mensen in te wijden. Theater Artemis brengt het verhaal als één grote verleidings­poging om mee in de trip te stappen tussen hemel en aarde. 

Bron : Theater Artemis