Book Burning - Pieter De Buysser : Belgische Première

Datum: 18/05/12 20:30 - Voorstelling

Beeldend kunstenaar Hans Op de Beeck en schrijver-speler Pieter De Buysser maken samen een voorstelling. Hans creëert een object en Pieter schrijft een tekst die hij ook zelf brengt. Beeldende kunst en theater schuiven letterlijk in elkaar. Hans heeft een kist bedacht die onzichtbare kastjes en lades  bevat.  Pieter fantaseerde een verhaal waarin sprake is van Sebastian, een oude, door fladderende motten omgeven Wikileaks-man, van zijn dochter Tilda, die alles wil laten verdwijnen met inbegrip van zichzelf, van een jonge Indignado die Niemand heet en vooral van de slimme, vertellende Kat Schrödinger. Een verhaal dat het midden houdt tussen een bloedstollend sprookje en een risicovolle roadmovie. Een verhaal over opslaan en vergeten, over de feiten en de mythe.
  
Vandaag beschikken wij over gigantische digitale geheugens: ze houden alles bij, ze vergeten niks. De computers nemen het van ons over: we krijgen van hen een ‘profiel’ aangemeten dat we niet meer kwijtraken, we geven via hen onze meest intieme geheimen aan de openbaarheid prijs, we verliezen de controle over ons eigen leven. Tegelijkertijd krijgen wij van hen een onwaarschijnlijke schat aan informatie en onthullen zij geheimen die al lang het licht van de openbaarheid hadden moeten zien. Maar de hoeveelheid van gegevens is zo immens dat wij erin verdrinken.
  
Dààrover en over nog veel meer gaat Book Burning. Over de nood aan filters die deze gegevens kunnen ordenen. Over het recht op informatie en op de middelen om haar waarheidsgehalte te kunnen nagaan. Maar ook: over de nood om het eigen profiel te kunnen wissen, over het recht  om je eigen DNA-code te beschermen, over het recht om ‘het boek waarin alles staat’ te verbranden.