De Boot en De Berg - Josse De Pauw

Datum: 14/04/12 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Josse De Pauw.

 

De Berg:
Het diepste van mij ziel bevroren water
Vanaf de eerste vlok heb ik gesmacht
Naar warmte vuur de vlam het laaien
Van bij het begin heb ik gewacht op later


Op 14 april 2012 zal het exact 100 jaar geleden zijn dat de ramp met de Titanic zich voltrok. De ondergang van de Titanic is deel geworden van het collectief geheugen, spreekt tot ieders verbeelding en heeft de status van icoon bereikt. ‘The Titanic is unsinkable, sinking unthinkable’. Intussen weten we beter, ook al worden daar verder geen lessen uit getrokken en slaat de metafoor stilaan over van het schip naar de ijsberg die langzaam maar zeker smelt.

In Boot & Berg krijgen we het verhaal van de ijsberg die zijn eigen lot bezingt. De ijsberg die op zoek gaat naar het schip en uiteindelijk de boot omhelst. Weg boot, weg ijsberg. Ze vinden elkaar terug op de bodem van de zee.

Eerder in 1998 creëerden Josse De Pauw en Peter Vermeersch samen het legendarische Weg. Weg is een mijlpaal in het werk van Josse De Pauw, maar evenzeer voor het muziektheater. Met de productie introduceerde De Pauw een nieuwe standaard voor het muziektheater in de Lage Landen. Marianne Van Kerkhoven schreef hierover: “Aan de tekst van De Pauw als een associatief patchwork van deelvertellingen in diverse taalidiomen beantwoordt een compositie van Peter Vermeersch als een cluster van diverse muzikale stijlen. Op de scène vloeien al deze disparate klanken en woorden samen tot één groot gesproken concert waarbinnen de performers als één lichaam functioneren. De droom van Josse De Pauw om ooit op de scène de vrijheid te bereiken die improviserende jazzmusici op het podium realiseren werd hier een feit. Alles valt samen in het moment dat gedeeld wordt met het publiek.”

Met Larf tekenden Vermeersch en De Pauw, in 2000 voor een tweede samenwerking, ditmaal met het voltallige Flat Earth Society.
Met De Boot en De Berg zetten ze nu een nieuwe stap in hun samenwerking.

Bron: LOD