De Marx sisters - Willem de Wolf: Belgische première

Datum: 06/11/14 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Willem de Wolf

 

Als Karl Marx op 14 maart 1883 sterft, worden zijn twee dochters, Laura en Eleanor, de beheerders van zijn nalatenschap, het oeuvre dat hun leven al zolang had gedomineerd. Alle armoede en verbanningen in hun jeugd kwamen voort uit vaders revolutionaire bevrijdingsideologie. Vanaf Marx' dood beginnen de zusters hun eigen noodlottige emancipatiestrijd.

Eleanor bestijgt in navolging van haar vader de barricaden. Haar privéleven is echter een tragedie die eindigt met een zelfmoord. Dan is er nog één erfgename over. Laura beschermt het werk van Marx zo goed en zo kwaad als het kan tegen de revisionisten die Marx willen herschrijven. Maar ook zij beneemt zich uiteindelijk  - samen met haar man - van het leven, moe getergd door ziekte, armoede en onbegrip.

The Marx Sisters moet een voorstelling over de emancipatie van de zusters en die van ons worden, over zelfontplooiing en zelfopoffering, over de knellende banden van beloofde ideologische (en artistieke) vrijheid, over paternalisme ook en ontvoogding, over werk, gezin en kinderen. Over drukte en druk.

De KOE en STAN willen met The Marx Sisters zeker in deze tijd nadenken over feminisme, idealisme en gender. 

Bron: tg STAN