De onzichtbare man - Michael Bijnens: Nederlandse première

Datum: 03/07/14 19:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Michael Bijnens

Amsterdam-Noord, 1994. Kunstenaar Michiel Voet stuit in zijn atelier op de NDSM-werf op de Algerijnse vluchteling Karim Ramtani. De plotselinge aanwezigheid leidt tot een bijzondere samenwerking tussen hem en de kunstenaar: De Onzichtbare Man.

De theatervoorstelling begint in het atelier van Michiel Voet. Daar vertelt hij het verhaal van Karim Ramtani, over de fascinatie die hij ontwikkelde voor het ongrijpbare leven van deze vreemdeling. Ongepolijst en bizar. Vervolgens wordt het publiek meegenomen naar een scheepsbouwhal op de NDSM, het wasteland van Amsterdam-Noord. Daar wacht Karim Ramtani. Hij vertelt hetzelfde verhaal, maar dan vanuit zijn perspectief. Over hoe hij ooit aankwam in Amsterdam vanuit Algiers. Over zijn verborgen leven in Europa. Over het kunstproject waarin hij in terecht kwam. Over de absurdistische ensceneringen waarin hij figureerde, vaak vol verbazing en ongeloof. Over de gesprekken die hij voerde met de kunstenaar en over zijn dromen in Europa. Karim Ramtani geeft het publiek toegang tot een onzichtbare en illegale wereld in Amsterdam.

 De onzichtbare man bestaat uit drie kunstprojecten: een theatervoorstelling, een tentoonstelling en een fotoboek ‘The Invisible Man’. De voorstelling en de tentoonstelling zijn te zien op Over het IJ Festival.

Bron: Orkater