De sjeik is rijk - Kamiel Vanhole: Belgische première

Datum: 11/10/13 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe theatertekst van Kamiel Vanhole.

Het schijnt de vloek van deze tijd te zijn, die hang naar meer en meer. Hebzucht. Hebben, happen, gappen. Typische westers naar het schijnt. Maar hebzucht ken ik niet, ik sta daar boven. Want ik hoef helemaal niks te hebben, ik ben zo rijk als de woestijn diep is. (Sjeik)

Een steenrijke sjeik haalt een Nederlandse schaatser naar het Midden-Oosten. De sjeik hoopt met deze sportman veel gouden medailles te winnen. En de schaatser? Die ruikt geld. Veel geld... Hij krijgt bovendien een forse beloning om de dochter van de sjeik thuis te houden - een felle jongedame die snakt naar vrijheid en droomt van het Westen. Blijft geld het enige wat telt?

Geïnspireerd door de economische ontwikkelingen in het Midden-Oosten schreef de Belgische auteur Kamiel Vanhole (1954-2008) in 2006 een hedendaags sprookje over onmetelijke rijkdom en de verhouding tussen arm en rijk. Regisseur Arlette Van Overvelt gaat aan de slag met deze tekst die inhoudelijk ook vandaag zeer relevant is. Hebzucht en armoede zijn van alle tijden en de financiële crises volgen elkaar op. De kloof tussen arm en rijk wordt steeds groter, niet enkel tussen noord en zuid of het Westen en het Oosten, maar ook binnen onze eigen welvaartsstaat.

Deze muzikale theatervoorstelling is een eerste samenwerking tussen luxemburg en de sociaal-artistieke werkplaats Tutti Fratelli.

bron: tuttifratelli