De Soldaat-facteur en Rachel - Arne Sierens : Belgische première

Datum: 14/11/14 20:00 - Voorstelling

Een tekst van Arne Sierens

In “De Soldaat - facteur en Rachel” zijn twee personages aan het woord die los van elkaar hun verhaal vertellen: een man, de “Soldaat - facteur ” en een vrouw “Rachel”. Ze vertellen hun verhaal na de oorlog.
Twee monologen die schreeuwen om een nieuwe interpretatie en een hedendaagse behandeling. Een link met elkaar en met de vertelling die nu relevant zou kunnen zijn
“Nooit meer oorlog” was de illusie na de oorlog. De jazz werd geboren. Een periode van opluchting en losbandigheid brak aan. De littekens werden verborgen gehouden. De blik was
vooruit gericht. De tranen werden ingeslikt. De trauma’s van de eerste industriele oorlogsvoering werden weggedanst. Maar als ge alles in uwen kelder stopt, ontploft die op een gegeven moment.
Johan Heldenbergh en Mieke Dobbels zullen de personages spelen.
Samen maakten ze eerder al The Broken Circle Breakdown featuring the Cover -Ups of Alabama.
Het wordt dus een artistiek weerzien.
Het feit dat “Rachel” tijdens de oorlog in een cabaret terecht komt is de trigger geweest om de hele vertelling daar te laten afspelen, onder begeleiding van een 40 -koppig koor dat aan
het geheel iets religieus, maar ook iets cinematografischen tegelijkertijd iets oer-theatraals moet geven. Een decor van stemmen.
Het is van primordiaal belang dat het koor uit liefhebbers bestaat. Om de link te maken met de regio, om aan het hele project een maatschappelijke waarde en een echtheid te geven.
Een waarachtigheid.
Dramatiek en zelfs humor.
Verschillende koren repeteren los van elkaar de muziek, die door een professioneel componist wordt geschreven en gearrangeerd. Soms varieté of zelfs jazz, soms herkenbaar, soms fonkelnieuw,
soms religieus, soms folkloristisch, soms ondersteunend, soms als commentaar, soms gewoon als achtergrond, als soundtrack zelfs.
Naar de première toe zullen ze mekaar ontmoeten. Misschien ontstaan uit deze confrontatie vriendschappen, een open blik en nieuwe projecten.

Bron :Compagnie Cecilia