De zwarte van Walcheren - Herman van de Wijdeven: Nederlandse première

Datum: 27/08/14 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Herman van de Wijdeven

Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de slavenhandel is afgeschaft in Nederland. In zijn poëtische taal blikt Herman van de Wijdeven met De Zwarte van Walcheren vanuit een hedendaags perspectief terug op dat slavenverleden. Hij laat zich inspireren door historische feiten. In 1596 legt een op de Portugezen buitgemaakt schip met zwarte slaven aan in de haven van Middelburg. De kapitein wil zijn lading verkopen. Omdat het gaat om gedoopte slaven protesteert de burgemeester bij de Staten van Zeeland. Die willen eerst dat de Afrikanen in vrijheid worden gesteld, maar beslissen later dat de reder met de slaven kan doen “soe hy ’t verstaet”. Geld haalt het op ethiek. Het is niet bekend wat er met de slaven is gebeurd. Weggevoerd en alsnog verkocht? Misschien zijn er een paar achtergebleven in Zeeland.

Thematisch laat De Zwarte van Walcheren zien dat het vreemdelingenvraagstuk niet van vandaag is. De argumenten van de tegenstanders toen, zijn voor ons verbazingwekkend herkenbaar. Toch wil het stuk in de eerste plaats een klein, menselijk verhaal vertellen waarin het uiteindelijk gaat het om een mens bij wie, net als bij ons, de haren recht gaan staan als hij gestreeld wordt en wiens vel, net als het onze, bloedt als hij zich snijdt. Heden en verleden versmelten in een aangrijpend stuk.

De Zwarte van Walcheren is de openingsproductie van het Zeeland Nazomerfestival dat artistiek geleid wordt door de Vlaming Alex Mallems. De regie is van Stefan Perceval, de nieuwe artistiek leider van HETGEVOLG die bij Zeelandia al twee sterke producties maakte. Jan Strobbe ontwierp een origineel decor dat de toeschouwer in de wereld van het stuk binnenleidt.

Bron: Het Gevolg