Dinska Bronska - Bart Van Nuffelen: Belgische première

Datum: 18/10/13 19:30 - Voorstelling

Dinska Bronska is sinds twee jaar, twee maanden en twee dagen hier. Ze komt van daar, van een land heel ver. Daar is ze geboren, daar is ze groot geworden, daar is ze op een dag vertrokken. Ze ondernam een ongelooflijke reis van daar naar hier, een reis van vroeger naar nu, een reis doorheen de geschiedenis.

Op basis van unieke historische getuigenissen van emigrerende kinderen (Ellis Island Museum, vroeger) en interviews met 40 kinderen in OKAN-klasjes (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers, nu) slaan we met de voorstelling Dinska Bronska de brug tussen de Red Star Line saga & Vandaag.
Tussen 1880 en 1920 vervoerde de Red Star Line vanuit Antwerpen meer dan 2 miljoen landverhuizers richting Amerika. Het is een verhaal van armoede en ellende, maar ook van hoop en nieuwe mogelijkheden. Het is een verhaal van 100 jaar geleden, dat echter blijft verteld worden door de komst van altijd maar nieuwe mensen op zoek naar een beter leven. Op dit moment is meer dan 60 procent van de Antwerpse kinderen van allochtone afkomst. 
Dinska Bronska is een tijdloos verhaal over vertrekken, alles achterlaten en ergens anders aankomen. Een verhaal voor alle kinderen & hun ouders van HIER, met een speciale knipoog naar alle kinderen die ooit van DAAR zijn vertrokken.

Voor deze productie ging het MartHa!tentatief in zee met het animatiefilm talent Boris Sverlow. Dinska Bronska wordt gedanst door de beloftevolle Anastassya Savitsky in een wervelende choreografie van Kiki Vervloessem. De muziek is van de jonge componist Milan Warmoeskerken (Mittland och leo). Het verhaal wordt verteld door de 12-jarige Arevik Akopian, die in Armenië werd geboren. 

bron: MartHa!tentatief