Duister hart - Josse de Pauw

Datum: 24/11/11 19:00 - Voorstelling

Wanneer Marlow na een slopende, krankzinnig makende zoektocht in het oerwoud van het toenmalige Belgisch Congo eindelijk aankomt bij de losgeslagen handelsagent Kurtz, die diep in de jungle zijn paradijs heeft uitgebouwd – een hel waar de enige geldende wet zijn wil is – spreekt de stervende Kurtz moeizaam zijn laatste woorden: “De gruwel! De gruwel!

Later, na zijn terugkeer in wat ‘de beschaafde wereld’ wordt genoemd, ontmoet Marlow Kurtz’ verloofde, die jarenlang in het volste vertrouwen en met een verering die enkel mogelijk wordt gemaakt door afstand en tijd, op hem heeft gewacht. Zij wil weten wat Kurtz’ laatste woorden waren. In een poging te troosten antwoordt hij: “Jouw naam.

In het jaar 1902 verscheen het boek Heart of Darkness van Joseph Conrad, het relaas van een man en zijn missie naar het ‘hart der duisternis’. De tocht naar de afschuw van het koloniale geweld in Congo is ook een tocht naar de peilloze diepte van een ‘duister hart’, naar de donkere afgronden van de menselijke ziel.

Na het geprezen Onder de vulkaan is Duister hart een nieuwe samenwerking tussen Guy Cassiers en Josse De Pauw.