Gaz Pleidooi van een gedoemde moeder

Datum: 17/04/15 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Tom Lanoye

‘Ik kom de vrede niet vieren. Ik kom een kind betreuren. Ik ben geen politicus, geen generaal, geen wapenhandelaar. Ik ben een moeder. Ik heb de zoon gebaard die men een monster noemt.‘
 Van de oorlog, zeker als hij in het verleden ligt, wordt maar al te graag vergeten dat hij bestond uit een lawine van individuele beslissingen. Wie schoot, wie gooide bommen, wie weigerde? Wie was te laf om te stoppen, en wie te verblind?
 Niemand die het nog weet. Hoe anders ligt het bij de terrorist! Het liefst zien we hem als een immoreel gedrocht, ons absolute tegendeel, dat krankzinnig werd of ten prooi viel aan slechte vrienden of ouders. De morele vrijbrief, waarop elke soldaat die moordt in een vaderlands uniform mag rekenen, geldt niet voor hem.
 
Wat bezielde een massamoordenaar als Anders Breivik? En was het werkelijk de ultra-nationalist Gavrilo Princip die, in zijn eentje en door de aanslag op een kroonprins, een Wereldoorlog ontketende in 1914?
 
In GAZ. Pleidooi van een gedoemde moeder neemt Viviane de Muynck, als de moeder van een gedode terrorist, de maat van een tijd en een maatschappij die alleen maar de maat nemen van háár.
Zo bouwt ze zich om, met smartelijk en soms rancuneus genoegen, tot een spiegel van een hele maatschappij. ‘Of denken jullie werkelijk dat een moeder het alleenrecht bezit op de misdaden van haar kind?‘
Niemand minder dan Tom Lanoye schrijft de tekst, Piet Arfeuille regisseert.

Coproducent: GoneWest

EXTRA: OVER OORLOG EN MOEDERS
Op 2 april 2015, twee weken voor de première van deze voorstelling, komt Tom Lanoye zelf een avond exclusief voorlezen uit eigen werk in Theater Malpertuis! Lees meer...

Wil u graag nu al reserveren? De verkoop van de abonnementen gaat van start op 1 juni. Reserveren doet u via CC Gildhof op het nummer 051 40 29 35.

Bron: Malpertuis