Gloria (in den hoge) - Arne Sierens : Belgische Première

Datum: 07/03/13 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe toneeltekst van Arne Sierens

Aanleiding voor Gloria (in den hoge) is een interview dat Arne Sierens tijdens één van zijn researchrondes afnam van een vrouw die als jong meisje met haar drugsdealende stiefvader verhuisde naar Spanje, daar een Spanjaard leerde kennen, twee kinderen van hem kreeg, dan scheidde, een paar jaar later een mystiek huwelijk sloot met een Nigeriaanse prins dat na een maand al afgelopen was…

Bij een autowrak midden in een moeras, met het geluid van vogels en de schoten van jagers in de omtrek, ontmoet Gloria een vreemde man die net als zij op zoek is naar haar broer. In de conversatie die volgt, springen ze van de hak op de tak, omdat het in hun aard ligt niet lang bij een onderwerp te kunnen blijven, omdat er een brok in hun keel zit en ze vooral moe zijn, het is wat te veel op het moment in hun leven. Er is alleen maar onrust en onzekerheid en weinig liefde. Ze missen houvast en een vaste lijn en eigenlijk iemand die hen kan steunen. Maar hoe meer ze spreken, hoe duidelijker dat het wordt — dat blijven ze voortdurend herhalen — dat ze eigenlijk wel heel erg ver van mekaar staan, hun afkomst en godsdienst zijn totaal anders, ze verstaan de andere met moeite. Komt er nog bij dat zij daar is met haar kinderen en haar Spaanssprekende vriendin en hij met zijn kleine broerw. Onmogelijk dat het tussen hen wat kan worden, zoveel is duidelijk.

Leen Roels, Arne Sierens en Tom Vermeir hadden al lang goesting om met elkaar te werken. Naast hen staan drie kinderen en de Mexicaanse circusacrobate Aurelia Brailowsky op de vloer, die de voorstelling een erg fysieke draai zal geven. Naast autobiografische verhalen laten ze zich erg inspireren door de bloedmooie opera’s van Leos Janacek (Katia Kabanova, Jenufa) en de geweldig films van de Noord- Franse cineast Bruno Dumont (Flandres, Hadewych). Na de samenwerking voor Apenverdriet creëert Daan Vandewalle voor Gloria (in den hoge) een soundtrack met samples en fragmenten uit films, opera’s en klanken uit het dagelijkse leven.

Bron : NTGent