Hart - Lisette Lewin: Nederlandse première

Datum: 07/02/15 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Lisette Lewin

 In 1941 ontmoet Greetje, opgegroeid in het streng christelijke vissersdorp Katwijk, de Duitse officier Heinz. In een fractie van een seconde neemt ze een fatale beslissing die haar leven voor altijd verandert.
Twaalf jaar later, bijna dertig jaar oud, blikt ze terug. Nuchter en zonder wroeging overpeinst ze wat ze in de levens van anderen heeft aangericht.

In dit meeslepende verhaal wordt de donkere kant van de mens blootgelegd. Zonder oordeel. Zacht en zinnelijk.

Ik leerde snel. Ik stortte me erin of mijn leven ervan afhing. Ik wist niet meer wie ik was, waar ik me bevond, wist alleen dat ik moest winnen, maar wat ik precies moest winnen, wist ik niet. De ster van het bal wilde ik zijn en dat was ik.


Zeventig jaar na afloop van WOII stelt Hart o.a. de vraag:
Wat zou jij doen in een situatie waarin je kan kiezen tussen veiligheid en rijkdom, of angst en armoede? Waarom kiezen we in het schemergebied tussen goed en kwaad vaak voor onszelf? En waarom zijn die keuzes misschien niet ‘goed’, maar wel te begrijpen? Wie zonder zonden is...

Madeleine Matzer maakte in 2003 al een bewerking van de roman Een hart van prikkeldraad van Lisette Lewin, die destijds een succesvolle maar kleine tour kende. De vurige wens om Hart nogmaals te maken voor een groter publiek met dezelfde mensen als toen - die inmiddels gerijpt zijn tot ervaren en gekende makers en acteurs - is nu uitgekomen.

Bron: Matzer - Verkadefabriek