Hellegat - Geert Six: Belgische première

Datum: 23/01/15 20:15 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Geert Six

In de luwe kilte van een rusthuis, ergens diep in het land, passeren de weduwes Ampe en Vandamme hun verdampte dagen met pap en versleten meezingers. Tot op een dag onverwacht bezoek opduikt dat het boek van hun levens weer opent…

Met Hellegat gaat de Unie der Zorgelozen een nieuwe uitdaging aan. Ze maken een ware kroniek, een verhaal dat je meeneemt op een reis door de tijd. Die begint in de verzopen Ijzerweides van de Grote Oorlog om je mee te voeren tot het verraderlijke luilekkerland van hier en nu. Hun reisgezellen zijn de families Ampe en Vandamme en de hele gemeenschap die samen met hen ‘het Hellegat’, een laag gelegen moerassige uithoek van het land, bevolkt. Van de aimabele vleesgeworden windhaan Eerwaarde Heer Bultinck over de eeuwig ronddwalende vogelschrik Tisten van Schuifkaas tot Generaal Oberst en Captain Peacock – dienaars van, ja van wie eigenlijk? Ze nemen je mee op hun levenswandels. Over de heldenheuvels van de Yperboog, de hoogtes en laagtes van beurs en portemonnee, door de grote poort van de weergekeerden Duits, langs de geneugten van frigo en stofzuiger van Hubert col en plastron tot de spannende receptenboeken van onze nieuwe tijd.

In hun voorstelling Alain wordt het gelijknamige personage in een moment van twijfel herinnerd aan zijn wortels. In Hellegat vindt een hele gemeenschap het wezen van wie ze is in haar eigen geschiedenis. Zowel in inhoud als in kleurrijke schakering van herkenbare personages metst Hellegat verder op het bouwwerk van Alain, met dit keer de geschiedenis van de vooruitgang van de kleine man en de grote wereld rondom hem als hoofdthema. Een verhaal over het leven zoals het is, met haar liefde en haar verraad, soep met ballekes, duiven van staatsbelang die schijten op de was, cowboys en indianen en een verloren gewaande zoon.

“Zij die zich het verleden niet kunnen herinneren, zijn gedoemd het te herhalen” (George Santayana, 1863-1952)

Bron: Unie der Zorgelozen