Henric - Elvis Peeters : Belgische première

Datum: 03/05/13 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Elvis Peeters

De Vlaamse auteur Elvis Peeters, in een niet zo ver verleden zanger bij de Nederlandstalige rockgroep Aroma di Amore en genomineerd met de roman Dinsdag op de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2013 brengt hulde aan Henric van Veldeke.


Henric van Veldeke, een troubadour uit de tweede helft van de twaalfde eeuw, is de eerste Nederlandstalige schrijver die we bij naam kennen. We moeten hem delen met onze Duitse buren: zijn werk wordt zowel tot de Duitse als de Nederlandse literatuur gerekend. We volgen Henric op zijn pad van de middeleeuwen tot vandaag. Een verhaal dat van het Maasland naar het Rijnland voert en zoekt naar de universele drijfveer van de kunstenaar.

Een verteller, een film, een zangeres, twee muzikanten.

Elvis Peeters vertelt en Jan Weynants zorgt voor  filmbeelden over de reis van van Veldeke in het voetspoor van een gestolen manuscript, een middeleeuwse queeste in een hedendaags landschap. Gerrit Valckenaers, Stevie Wishart en Agnes de Graaff brengen (nieuw getoonzette) liederen uit de overgeleverde teksten van Henric van Veldeke. De hertaling van Elvis Peeters laat zien hoe deze middeleeuwse gedichten nog niets aan zeggingskracht hebben ingeboet.

"We hebben een lange tocht voor de boeg. We kunnen het over de liefde hebben, maar dan schieten we niet op. Bij elke aarzeling blijven we staan, zoeken we naar houvast, naar grond onder onze voeten. Op weg naar een gravin. Over meer informatie beschikken we niet. De weg slingert zich door een bos, langs een rivier, door de velden, door seizoenen die we niet precies kennen. Hoe dan ook bewegen we ons door een stralende ochtend."

Van en met: Elvis Peeters, tekst, stem,
Nicole Van Bael, tekst, coach,
Gerrit Valckenaers, compositie, elektronica, basklarinet, zelfgebouwde instrumenten
Stevie Wishart, compositie, draailier, elektronica
Agnes de Graaff, zang
Jan Weynants, beeld

Bron : KcnOna