Huis - toneelstuk Josse De Pauw, tekst Michel De Ghelderode: Belgische première

Datum: 05/06/14 20:00 - Voorstelling

Een nieuw toneelstuk van Josse De Pauw (tekst Michel De Ghelderode)

Een kale kamer in een rusthuis. Mompelende oudjes. Wachtend op iets dat ze niet zien komen – of althans niet allemaal. Eén van hen benoemt zichzelf tot ‘wachter’ en waagt een wankele klim naar het raampje hoog in de muur. Hij beschrijft de dreigende komst van een vreemde ruiter: de dood. Wat vang je nog aan met je leven als de dood er aan komt draven? En wie zou er niet feesten wanneer blijkt dat hij jou niet kwam halen?
Een klein huis te midden van de stad Jeruzalem. De stad in rep en roer, anarchie heerst na de kruisiging van Jezus. In het huis de rouwende vrouwen, schuilend voor de chaos. Verdriet en wanhoop slaan al snel om in geruzie: wie heeft hem het liefst gezien? Van wie hield hij het meest? Tot de moeder van de gekruisigde het huis binnenwandelt...

In dit tweeluik brengt Josse De Pauw een bewerking van De vreemde ruiter en De vrouwen bij het graf, twee verhalen met tragikomische allures van de Belgische auteur Michel de Ghelderode (1898-1962). Jan Kuijken laat de live-muziek even voor wat ze is en componeert speciaal voor deze voorstelling muziek voor groot orkest in de studio. De compositie van Kuijken, soundscape incluis, wordt met de tekst vervlochten tot een filmische ervaring met imposant theaterspel. De woorden banen zich een weg doorheen de muziek, die uiteindelijk het gepraat en gekwetter naadloos laat overvloeien in doorlopende zanglijnen. Een theaterstuk, nu eens grotesk en dan weer fragiel, schrijnend actueel en toch zo tijdloos. De Pauw op z’n best, met prachtige muziek die het stuk doet ademen.

Première 5 juni 2014 - 20u00
De Singel Rode Zaal

bron: LOD