I/IK/EG - Oscar van Woensel : Nederlandse première

Datum: 14/03/13 20:00 - Voorstelling

Een coproductie van de Toneelmakerij & Det Norske Teatret.

Bekijk het filmpje van de eerste lezing

Er loopt een jongen rond
Ik weet niet hoe hij heet
Hij is nog maar net geboren en straalt als de zon
Echt een kind van zijn tijd

Je bent jong, succesvol, mooi en intelligent. Jij bent een jager, je vangt alles wat je wilt vangen. Jij reist over de wereld, komt op de hipste feestjes, hebt honderden volgers op Twitter en je haar zit altijd goed. De druk is hoog, wil je de godenzoon of -dochter blijven die iedereen denkt dat je bent. Het gaat niemand wat aan dat je soms het jagen moe bent. Dat je nog nooit een aflevering van Dexter hebt gezien. Dat je jezelf wel eens in slaap huilt.

Voor I/IK/EG liet schrijver Oscar van Woensel zich inspireren door interviews en filmpjes die Nederlandse en Noorse jongeren speciaal voor dit project maakten. Over wat ze willen, wat ze moeten en de angst om te falen. Het resultaat is een drietalig stuk, waarin drie jonge mensen de oeroude mythe van Narcissus en Echo te lijf gaan. Grillig en associatief, rauw en vol zelfspot, zoals al het werk van Van Woensel.

De veelbelovende Jonas Corell Petersen (Denemarken) tekent voor de regie. Hij studeerde in 2010 af aan de prestigieuze Kunsthøgskolen in Oslo en staat aan het begin van een grote internationale carrière als regisseur. Met zijn voorstelling Die Leiden des jungen Werther won hij in 2011 de European Fast Forward Award voor jonge regisseurs en werd hij genomineerd voor The Hedda Award 2011.

tekst: Oscar van Woensel vertaling: Maren E. Bjørseth, Ola E. Bø regie: Jonas Corell Petersen dramaturgie: Paulien Geerlings vormgeving: Nia Damerell spel: Keja Klaasje Kwestro, Oddgeir Thune, Chiem Vreeken

Toneelmakerij Internationaal
I/IK/EG is één van de samenwerkingen die de Toneelmakerij over de grens initieert. In deze projecten staat een wezenlijke ontmoeting met de andere cultuur altijd centraal. I/IK/EG wordt gemaakt binnen het kader van Young Europe, een initiatief van de European Theatre Convention (ETC). De Toneelmakerij is het Nederlandse lid van dit internationale netwerk van theaters, gezelschappen en festivals. In een tijd waarin het idee van één Europa en de positie van de kunst in veel landen onder druk staat, stimuleert de ETC uitwisseling en samenwerking. Naast Nederland en Noorwegen doen ook makers uit Cyprus, Duitsland, Finland, Frankrijk en Hongarije mee aan Young Europe.

Te zien van 22 feb t/m 20 apr 2013.

Bron : De Toneelmakerij