Immerwahr - Pieter De Buysser: Belgische première

Datum: 10/03/15 00:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Pieter De Buysser

Op 2 mei 1915 komt Fritz Haber thuis uit Ieper. Hij was er betrokken bij de eerste succesvolle toepassing van een uitvinding van hem: het gebruik, op 22 april, van chloorgas als massavernietigingswapen. Te zijner ere wordt een feestje gegeven.
Minder lezen

Zijn vrouw Clara Immerwahr, zelf ook een briljante fysicus, vindt de uitvinding van haar man een perversie van de wetenschap. Na het feest schiet zij zichzelf dood met zijn dienstwapen. Ze sterft in de armen van hun dertienjarige zoon.

Habers uitvinding vindt na WOI nog toepassingen, in kunstmest (waardoor producent Bayer kan uitgroeien tot een industriële reus), als Zyklon B in WOII, enz. Ze valt ook samen met het begin van een cultuur die de unieke fysieke aanwezigheid van elke mens elimineert: door massaproductie, maar ook door eindeloze herhaling ervan in beeld- en geluidsopnames.

Theatermaker en schrijver Pieter de Buysser maakt, samen met Maike Lond, een voorstelling gëinspireerd op het leven van Clara Immerwahr. Over gas en het verdwijnen van lijf-aan-lijfgevechten, over het fysieke en het onverklaarbare, over massaproductie en massavernietiging.

Bron: Hiros - Kaaitheater