Justice - Michael Bijnens & Aurelie Di Marino: Belgische première

Datum: 27/02/15 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Michael Bijnens & Aurelie Di Marino

 Met de aanhoudende burgeroorlog in Syrië lijkt het initieel goddelijke geweld van de Arabische Lente weg te sijpelen in haar smerigste aftakkingen. Talloze jongeren uit Westerse landen, zoals Jejoen Bontinck en Brian De Mulder, trekken naar Syrië om met rebellengroepen te strijden. Justice probeert te begrijpen wat hen drijft.

Theatermakers Michael Bijnens en Aurelie Di Marino studeerden beiden af aan het RITS in Brussel. Twee makers met de hunkering om alles te investeren in verhalen en in het vertellen van die verhalen. Voor Justice voert het hen naar de vele paradoxen binnen de radicale islam en wat daarvoor doorgaat.

Michael Bijnens en Aurelie Di Marino doen aan inhoudelijke en lijflijke onderzoeksjournalistiek om zich dit stuk werkelijkheid helemaal eigen te maken. Het resultaat van dat onderzoek moet ergens eindigen in de theatrale schemerzone tussen idiotie en surrealisme. Personages in die wereld zijn onder andere de Turkse predikant die nachtenlang door Brussel moest dolen omdat hij alleen overdag in moskees kon gaan slapen. Of de 73-jarige Engelse bekeerling die ondertussen een hoge post bekleedt in de Syrische regering. De agenten van de Staatsveiligheid die moeten zien te overleven tussen paranoia en realiteit. En natuurlijk jihadisten van eigen bodem, hun klasgenoten, ouders en vrienden.

Justice wordt een verhaal van bildungsdrang. In weinig situaties is de finale beslissing tussen jeugd en volwassenheid zo prangend als in de overweging om te gaan vechten in een oorlog die je nooit is overkomen. De twee jonge makers vinden een partner in crime in Ruud Gielens. De regisseur en acteur maakte de Egyptische revolutie van dichtbij mee: hij woont en werkt in Caïro.

De voorstelling wordt vooraf gegaan door een gratis inleiding om 19u45.

Bron: Bronks