Kabel - Guus Pengel, Jibbe Willems, Karin Amatmoekrim - Nederlands première

Datum: 29/04/12 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Guus Pengel, Jibbe Willems en Karin Amatmoekrim

De Kabel is een benaming voor een groep van vijf zwarte voetballers van Surinaamse afkomst, die midden jaren '90 zowel voor Ajax als het Nederlands Elftal speelden. De term verscheen in de media naar aanleiding van een vermeende breuk tussen deze spelers en andere selectiespelers tijdens het Europees Kampioenschap van 1996. De leden van de kabel waren: Winston Bogarde, Edgar Davids, Patrick Kluivert, Michael Reiziger, Clarence Seedorf. Het EK Voetbal van 1996 verliep dramatisch voor het Nederlands Elftal door het conflict tussen de vijf zwarte spelers (de Kabel) en de blanke spelers van het Nederlands Elftal.

De voorstelling wordt gespeeld door Kenneth Herdigein, Raymi Sambo, Noraly Beyer, Lucretia van der Vloot en rapper Blaxtar!

In 1996 speelde Oranje prachtig voetbal, en het elftal was een fantastische mix van zwart en wit. Zó moest onze wereld eruit zien. Niemand had nog van Fortuyn gehoord, of van Wilders. De multiculturele samenleving bestond nog en het Nederlands elftal was een afspiegeling van die maatschappij, toch? Maar toen was daar Edgar Davids. Na een ongewenste wissel zei hij in een interview na afloop van de wedstrijd over bondscoach Guus Hiddink: "Hiddink should stop putting his head in some players' asses." Vervolgens barstte de beerput open. Het bleek dat er wel degelijk een kloof was tussen blank en zwart. Er werd bekend dat de zwarte spelers bij Ajax minder verdienden dan de blanken. Hoe zat dat? Hadden de donkere spelers dan toch gelijk met hun bewering dat ze achtergesteld werden? Was het plaatje van ons tolerante, multiculturele Holland wel zo mooi als we wilden dat het was?

Bron : Urban Myth