Liefhebben - Laura Van Dolron: Nederlandse première

Datum: 02/10/14 08:00 - Voorstelling

Toen ik ziek en in paniek en alleen was en migraine had, kwam mijn vader ooit helemaal uit Rotterdam om mij een aspirine te brengen. Hij sliep op een self-inflatable matrasje op de ongeschilderde, met verfvlekken bedekte planken vloer. Dat is liefde.
In de cel van Nelson Mandela viel een straal licht die gebruikte hij om tomaten te kweken in een paar oude schoenen. Die deelde hij uit aan zijn medegevangenen. Dat is liefde.
Iemand die alleen woont en op vakantie gaat en voor ze vertrekt een briefje met WELKOM TERUG op haar tafel legt…ook dat is liefde.

In haar nieuwe voorstelling Liefhebben gaat Laura van Dolron verder dan de romantische, consumptieve vorm van liefde waar bijna alle verhalen, films, liedjes en vaak ook gedachten over gaan. Ze gaat op zoek naar de daadkrachtige, universele liefde. Als een archivaris zoekt ze in haar hoofd, in haar hart, in haar omgeving en in de wereldgeschiedenis naar mensen die daden stelden die ons kunnen leren wat liefhebben is. Nelson Mandela, Jean Paul Sartre, Laura’s vader, Jezus, haar kleine neefje, Yoko Ono, ‘zomaar iemand op straat’ en vele anderen komen voorbij.
Tijdens haar zoektocht naar de liefde, kwam Laura steeds de dood tegen. Het blijkt waar te zijn wat er in de bijbel staat: even sterk als de dood is de liefde. Liefhebben wordt een troostrijke, warme voorstelling waarin de liefde en de dood een duet dansen, en waarin geluk en verdriet elkaar niet blijken tegen te spreken maar elkaar mogelijk maken.

Laura van Dolron besloot een jaar niet op te treden. Dit werd een jaar waarin ze werd geconfronteerd met een groot verlies maar ook veel leerde en liefhad. Nu zoekt zij de warmte van de theaterlampen weer op om met u te delen wat zij ontdekte tijdens haar afwezigheid.

“Want de dood is de vriend van de liefde, maar de dood ontkennen we en verstoppen we, dus is zijn vriend de liefde ook minder makkelijk te zien…
Zij houden elkaar in balans maken elkaar mogelijk.”

Bron: Frascati