Mehmet de veroveraar - Ad de Bont : Nederlandse première

Datum: 09/06/12 13:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Ad de Bont

De Toneelmakerij en Theater De Vest presenteren in Projekt 072 in Alkmaar de allereerste theatermarathon voor iedereen van 10 tot 110!

Vertel mij het verhaal van de ander en ik weet wie ik ben.
Mehmet De Veroveraar is een spannend koningsdrama over de Turkse prins Mehmet II, die op zijn 12e jaar sultan wordt van het machtige Ottomaanse Rijk. Een reis terug in de tijd, die voert van paleis tot woestijn, van Vaticaan tot Constantinopel. In een 2000 m2 grote loods komt zijn geschiedenis tot leven. Drie meeslepende delen afgewisseld met Turkse hapjes en een heerlijk diner maken Mehmet De Veroveraar tot een feest voor de hele familie.

Wie is die eigenwijze jongen die later De Schrik van het Westen wordt genoemd? Die opgroeit in de harem van zijn vader, zijn broers ziet sterven, die zes talen vloeiend spreekt en een bijna onstilbare honger naar macht heeft? En wie is die vreemdeling uit Rome, die even oud is als Mehmet en op een dag zijn pad kruist? Tegen een historische achtergrond van de strijd tussen oost en west proberen twee jongens, ondanks alle verschillen, elkaar te bereiken.

De theatermarathon Mehmet De Veroveraar gaat over vaders en zonen, verraad en liefde. Met een splinternieuwe poëtische tekst, een kleurrijk, groot ensemble en een spectaculaire vormgeving creëert de Toneelmakerij een unieke theaterbelevenis. Met als finale een gebeurtenis waarvan de echo vandaag de dag nog altijd klinkt: de verovering van Constantinopel.

Bron : De Toneelmakerij