Mijn vader was een poppenspeler - Servaes Nelissen: Nederlandse première

Datum: 04/04/15 20:00 - Voorstelling

Servaes Nelissen maakt een theatervoorstelling over zijn vader en zijn uitstervend métier: het klassieke handpoppenspel. Een ode aan een theaterman die geroemd wordt door collega’s, maar die zijn werk vaak in de marge van kindervermaak ziet weggezet. Servaes schetst tevens het portret van een lieve, rusteloze vader die altijd op zoek is naar bevestiging.

Sinds de opheffing van het Theaterinstituut staan de ruim honderd poppen uit Het Kleine Wereldtoneel van Jan Nelissen in een depot in Amsterdam Zuidoost. Als Servaes daar 25 jaar na de dood van zijn vader gaat kijken wordt hij bevangen door grote droefenis. De poppen hadden ooit een stem, ze hadden publiek dat om hen lachte en met ze meeleefde. Nu kijkt er niemand meer naar om.

Opeens staat hij daar weer. In mijn kleedkamer, vlak voor aanvang. Hij heeft gehoord dat ik een voorstelling over hem heb gemaakt en hij wil weten of hij er goed vanaf komt. Ik zeg dat ik hier en daar wel wat heb gedramatiseerd. Zijn eenzame geploeter zonder subsidie, zijn drinkgewoontes, de strijd met zijn kinderen, zijn ziekte en natuurlijk het verhaal van zijn poppen. ‘Wat is daar dan mee gebeurd?’, vraagt mijn vader. ‘Kom maar kijken’, zeg ik.

Bron: Servaes Nelissen