Moby Dick - Peter Verhelst : Nederlandse première

Datum: 28/05/13 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe toneeltekst van Peter Verhelst

De auteur Herman Melville beweert in het boek dat er drie soorten mannen op aarde zijn. Zij die bang zijn voor de zee, zij die zich de zee op wagen zolang ze de kust in zicht houden en zij die de zee verdragen zonder dat er zich iets aan de verste horizon bevindt. In MOBY DICK monsteren mannen aan voor de walvisvaart. Maar op open zee onthult kapitein Ahab het werkelijke doel van de reis: de wraak op de legendarische witte potvis Moby Dick, die hem bij een eerdere ontmoeting zijn been afgebeten heeft. Jarenlang jaagt Ahab zijn mannen op om Moby Dick te vinden. Door storm en regen, over de zeven wereldzeeën, achtervolgen zij als verdoemden een witte schim die hun angst inboezemt, maar waar ze ook naar verlangen, al was het maar, omdat ze naar huis kunnen, als ze Moby Dick gedood hebben.

Regisseur Paul Koek en schrijver Peter Verhelst zijn gefascineerd door de moed die de bemanning aan de dag legt om jarenlang zonder een enkele haven aan te doen in het volledige niets te verblijven; door het vertrouwen dat ze aan de dag leggen dat hun toekomst gezegend zal zijn; door de kracht waarmee ze hun diepste verlangens weten te koesteren, zonder gedesillusioneerd te raken.

In samenwerking met de band TRACK en Schauspielhaus Bochum zoomen Paul Koek en Peter Verhelst in op de hoop en het vertrouwen van de mens in deze desolate omgeving, en hoe alles, van hun diepste angst tot aan hun vurigste verlangen, zich concentreert in de mythische, witte walvis Moby Dick.

Bron : De Veenfabriek

Klik hier voor de tekstfiche Moby Dick

Lees ook de bespreking van het boek