Niks of niks - Jan Decorte

Datum: 12/01/12 19:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Jan Decorte

In zijn reeks ‘verdichtingen’ van klassieke teksten schrijft Jan Decorte een nieuw hoofdstuk: Niks of niks, zeer vrij naar Shakespeares ‘romantische’ komedie Much ado about nothing, meestal vertaald als ‘veel drukte om niets’.
 
Deze komedie over de onbenulligheid van het menselijk gedoe leek Decorte een logisch vervolg op het succesvolle Wintervögelchen (2008). Ook nu sterft ogenschijnlijk één van de personages en zal deze doodgewaande aan het einde terug onder de levenden verschijnen. De twee liefdesparen in het verhaal om wie alles draait zijn jonge mensen die alle rijkdom en geluk in de schoot geworpen krijgen en hun tijd verdrijven met elkaar het leven zuur te maken. Verveling en onverschilligheid zijn troef in een leven waarin alles kan en alles mag.
 
Niks of niks gaat over de kleinheid en de onnozelheid van de mensen die wij vandaag maar al te goed herkennen. Maar in deze brutale komedie mildert het mededogen uiteindelijk de kritiek: er wordt getrouwd op het einde. Het beeld van de voorstelling toont drie hertjes die ons de rug toekeren. We kijken recht in hun donzige achterwerk: het zijn dus ‘assholes’, maar het blijven bambi’s die tegen beter weten in onze vertedering opwekken.

• Never change a winning team: de volledige cast van Wintervögelchen treedt aan in Niks of Niks, nl. Waas Gramser, Kris Van Trier en de ondertussen ‘beroemd’ geworden Herwig Ilegems van Compagnie Marius en uiteraard Sigrid Vinks en Jan Decorte zelf. Zij zullen, zoals gebruikelijk, de talrijke rollen onder elkaar verdelen en – beweeglijk als ze zijn – in een oogwenk van het ene personage in het andere kruipen.

Bron: Kaaitheater