Olifant Jezus - Oscar van den Boogaard : Belgische première

Datum: 06/06/12 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Oscar van den Boogaard

Kun je levensgeluk uitlokken of heb je er een bepaald talent voor nodig? Wordt het genetisch bepaald of is het iets dat je zelf moet verwerven? In Olifant Jezus, de nieuwe toneeltekst van Oscar van den Boogaard, draait alles om de ‘emotionele erfenis’ tussen ouders en hun kind. Er is de vader, een componist die ooit een grote hit scoorde maar sindsdien alleen nog ‘ruis’ in zijn kop hoort. Er is de moeder, die droomde van een groots en meeslepend leven maar nu elke dag wakker wordt naast een afstandelijke, misnoegde echtgenoot. En er is hun zoon die zijn hele jeugd een Gouden Kind probeerde te zijn. Tot hij merkte dat zijn poging onopgemerkt bleef in de ogen van zijn kibbelende ouders. Hij neemt een radicaal besluit en stapt eruit.
Olifant Jezus is het verhaal van een gezin. Een driehoeksverhouding tussen twee generaties. Plaats van het gebeuren is de woonkamer waarin ieder jaar hetzelfde ritueel wordt gevierd: een tafel gedekt voor dertien personen, waarbij de vader de rol van de ober voor zijn rekening neemt. Maar de champagne is lauw en de stemming is dwangmatig gezellig, want één stoel is en blijft leeg. Die van de overleden zoon.

De titel verwijst naar een lapsus in het programmaboekje bij een muziekuitvoering van Messiaen: in plaats van L’Enfant Jésus stond er, letterlijk, L’Éléfant Jésus. Hij staat symbool voor de zoektocht van elke mens naar iets dat groter is dan onszelf, naar iets verhevens. Of zoals Nietzsche ooit schreef: “Alle lust wil eeuwigheid. O mens! Geef acht!”

Met deze productie maakt Julie Van den Berghe, sinds 2010 ensemblelid van NTGent, haar intrede in de grote zaal. De voorstelling maakt deel uit van een ontwikkelingstraject waarin we als stadstheater willen investeren in een nieuwe generatie regisseurs voor de schouwburg.

Bron : NTGent