Op de ziel - Peer Wittenbols

Datum: 29/10/11 19:00 - Voorstelling

Maia en Lode zijn gelukkig. Al heel lang. Totdat op een dag Anne voor de deur staat. Ook zij was gelukkig, met Vincent. Maar Vincent is nu dood. Maia weet dat niet. Vincent was haar minnaar. Anne belt aan, Lode doet open. Honderd minuten. Waarin verleden, heden en toekomst radicaal ontwricht raken.

Peer Wittenbols en Rob Ligthert stellen grote vragen over de Liefde in Op de Ziel, voor het eerst gemaakt in 2007 bij hun toenmalige gezelschap Toneelgroep Oostpool. "Afwisselend aangrijpend, humoristisch en met een vreemde twist op zijn tijd - precies goed", vond de Volkskrant. En Trouw: "De tekst meandert met onverwachte vondsten langs intieme momenten van zelfontdekking en hilarische gebeurtenissen."
Op de Ziel was destijds alleen te zien in Arnhem. Daarna lag het op de plank. Doodzonde, vond Het Zuidelijk Toneel. Een kwaliteitsstuk als Op de Ziel verdient een groot publiek. Gelukkig komt die kans er nu, in een gloednieuwe enscenering van Wittenbols' vaste regisseur Rob Ligthert. Al 25 jaar vormen ze een koppel: Wittenbols schrijft, Ligthert regisseert. Ze voelen elkaar haarscherp aan en creëren een gezamenlijk oeuvre dat steeds dieper snijdt, en dat steeds wezenlijker gevoelens weet te raken. Met drie schitterende acteurs (José Kuijpers, Joke Tjalsma en Paul R. Kooij) maken ze nu een nieuwe versie van Op de Ziel. Er ligt nog zoveel moois verborgen in dit prachtstuk.

“Twee verschillende liefdes. Niet beter. Niet geiler. Niet spannender. Maar gewoon: nog een. Hé, dacht ik. Hé, kan dat? Is mijn hart daar groot genoeg voor? Heb ik daar genoeg armen voor? Heb ik daar genoeg overzicht voor? En dat duurde een paar weken, een paar maanden. En toen dacht ik: hé, het lijkt wel of het kan. Ik ben er nog steeds verbaasd over. En ik hield niet minder van Lode. En ik hield zelfs niet eens meer van Lode, sinds Vincent. Ik werd er rustig van. Ik dacht: als het zo vanzelf gaat, kan het nooit echt verkeerd zijn.” (Uit Op de Ziel)

première 29 oktober 2011, Parktheater Eindhoven
tournee 26 oktober t/m 22 december

Bron: Het Zuidelijk Toneel