Petrus en den doodendraad - Guido Van Meir : Belgische première

Datum: 07/01/14 20:15 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Guido Van Meir

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland door de Duitsers hermetisch afgesloten door een elektrische draad (een soort ijzeren gordijn avant la lettre).
Bepaalde leefgemeenschappen op de grens werden op die manier van mekaar gescheiden met vaak grote sociale en emotionele gevolgen.
Tegen de achtergrond van dit historische gegeven speelt 'Petrus en den doodendraad'.
 
De oude Petrus verblijft in een bejaardentehuis en krijgt bezoek van Sofie, een jong meisje dat zich voorstelt als vrijwilliger. Petrus reageert nors en afwijzend.
Maar gaandeweg komen er elementen in het gesprek waaruit duidelijk wordt dat Sofie meer weet over de rol van Petrus in een passionele vete die zich afspeelde tijdens de eerste wereldoorlog. Als dan ook nog duidelijk wordt dat het meisje waar Petrus verliefd op was, de grootmoeder van Sofie is, ziet Petrus de kans om eindelijk zijn versie van de feiten te geven.

Een tragische love-story op de grens waar ooit den draad stond, die dorpen in tweeën sneed, waar smokkelaars aan bleven plakken, die een verloving tot een vierjarig bestaan veroordeelde.
Een voorstelling over hoe zelfs 2.000volt de liefde niet kan stoppen.
Integendeel.

Bron : Het Gevolg