Prometheus - Ko van den Bosch

Datum: 04/10/11 19:15 - Voorstelling

De Prometheus van het Noord Nederlands Toneel bemoeit zich met onze beschaving. Deze ultieme rebel, gespeeld door Frank Lammers, is een mythische figuur waarvan gezegd wordt dat hij het vuur stal van de goden en aan de mensen gaf. Hij wordt door de goden voor zijn diefstal gestraft en aan een rots in de Kaukasus geketend. Elke dag pikt een adelaar zijn lever uit, maar elke nacht groeit die weer aan. Het vuur uit deze mythe staat voor alles wat de mens tot een beschaafd mens maakt: kunst, wetenschap en technologie. Ko van den Bosch bewerkt het stuk van Aischylos hardhandig, zoals we van hem gewend zijn, en maakt er een hallucinerende science fiction van.


De held Prometheus denkt met een groep vrienden de vooruitgang te beginnen, maar in plaats van “onlosrukkelijk” aan een Kaukasische rots geketend te zijn, loopt hij vast in de modder, niet ver van Almere. In die andere wereld, bij de Almerianen, komt hij zijn oude vrienden tegen, die hij ooit het vuur gaf. Prometheus vraagt zich af waar de vooruitgang de verkeerde afslag heeft genomen.
Evenals Alice in Wonderland van Van den Bosch is Prometheus een poëtisch-absurde afrekening met het zielloze, politieke klimaat en de triomfantelijke grijns van de banaliteit. Want waarom zouden we daarmee genoegen nemen als we Goethe, Kafka, Aischylos, Jarry, Vonnegut en Tarkovsky hebben? Een absurde comedy, rock-‘n-roll en 6000 liter Almeriaanse kleipap in één. Kortom, Nederland krijgt een knetterend koekje van eigen deeg.

Meer info