Schiller / Tasten - Jan Decorte : Belgische première

Datum: 08/11/12 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe toneeltekst van Jan Decorte

Jan Decorte meet zich met alle groten uit de theaterliteratuur. Na de bijwijlen hilarische komedie Niks of Niks – vrij naar Shakespeare – pakt hij nu de grote tragedies van Schiller aan. Na het banale gedoe omtrent verliefdheid, komen de grote vragen van de mensheid. Voor Schiller/Tasten gaan Decorte en Sigrid Vinks opnieuw een alliantie aan met het Antwerpse theatercollectief de Roovers: Sara de Bosschere en Michaël Vergauwen staan mee op de scène.
  
De titel van de voorstelling geeft de inzet van hun onderneming aan. Het werk van de klassieke  Duitse dichter en theaterauteur Friedrich von Schiller wordt in dit project ‘afgetast’.
  
De keuze voor Schiller is niet toevallig. In 1982 ensceneerde Jan Decorte Torquato Tasso van Schillers tijdgenoot en vriend Goethe. De periode van de Sturm und Drang, eind 18de eeuw, heeft Decorte altijd na aan het hart gelegen. Het is de tijd waarin de Verlichting het denken van de Europese mens begint te beheersen, een belangrijk kruispunt in onze geschiedenis dat vandaag vaak onder vuur ligt. De thema’s van de Sturm und Drang blijken echter in hun essentie nog brandend actueel te zijn: de rebellie van de jongeren tegen de ouderen, de roep om meer vrijheid en democratie, het belang van de natuur, enz. In de tragedies van de tweede helft van de 18de eeuw werden de standpunten van de personages op extreem hartstochtelijke wijze verwoord: van ‘himmelhochjauchzend’ tot ‘zum Tode betrübt’, van hemelhoog juichend tot dodelijk bedroefd. Schiller/Tasten toont ons een bloemlezing van scènes en monologen waarin zowel de individuele  liefdesgevoelens als de politieke passies van Schillers tijd nazinderen, maar waarin wij veel gelijkenissen met onze eigen tijd ontdekken.

 

Bron : Kaaitheater