Shylock - Jan Decorte: Belgische première

Datum: 07/11/13 20:30 - Voorstelling

Een nieuwe theatertekst van Jan Decorte

Een pond vlees te snijden uit het eigen lichaam en drie kistjes van goud, zilver en lood.’
Deze merkwaardige elementen worden het vertrekpunt van Shylock, een nieuwe theatertekst van Jan Decorte.

Inspiratiebron is The merchant of Venice. Daarin vertelt Shakespeare het verhaal van de adellijke, maar arme Bassanio die verliefd is op de mooie, rijke Portia. Om indruk op haar te maken vraagt hij geld aan zijn vriend Antonio. Antonio’s kapitaal staat uit op zee, dus leent deze bij de joodse woekeraar Shylock. En Shylock neemt een wel heel bijzondere clausule op in de overeenkomst: wanneer Antonio de lening niet tijdig terugbetaalt, moet hij een pond vlees uit zijn eigen lichaam snijden, en wel rond het hart.
Bassanio is niet de enige die dingt naar de hand van Portia. Haar overleden vader heeft drie kistjes gemaakt, van goud, zilver en lood. Wie het juiste kistje kiest, krijgt zijn dochter…

Met Shylock schrijft Jan Decorte een messcherpe theatertekst over vooroordelen en menselijkheid, over macht en liefde. Dit gebeurt op de kruising van frêle poëzie en pure rock-‘n-roll.

Comp.Marius en Jan Decorte: een kleine Shakespeareliga is niet aan haar proefstuk toe. Samen maakten zij eerder Wintervögelchen (naar A Winters’s Tale) en Niks of niks (naar Much Ado About Nothing).

Bron: Compagnie Marius