Suikerspin : Erik Vlaminck : Belgische Première

Datum: 07/03/13 20:00 - Voorstelling

Arthur Van Hooylandt is niet content. Van het kermisgeslacht dat gesticht werd door zijn grootvader, is immers niet veel overgebleven. Zijn zoon Tony staat voor de klas en is daarom in Arthurs ogen een 'loser'. Ook voor zijn ex, Miranda, heeft hij geen goed woord over. Voor geen enkele vrouw trouwens, het zijn allemaal serpenten. En dan is er nog dat familiegeheim, dat zich stuk voor stuk prijsgeeft, maar waar hij liever geen weet van had. Zoon Tony ontdekt dat de stamvader van de familie Van Hooylandt, Jean-Baptiste, er bedenkelijke praktijken op nahield. Zijn meest succesvolle kermisattractie was een Siamese tweeling waarmee hij in erbarmelijke omstandigheden de wereld rondtrok.

Erik Vlaminck werd bij ons bekend van boeken als Quatertemperdagen (1992), Wolven huilen (1996) en Houten schoenen (1998). Vanuit herinneringen aan ouders, grootouders en ovegrootouders ontrafelt hij in deze boeken de geschiedenis van zijn familie én van Vlaanderen. In Suikerspin graaft hij naar de wortels van een vier generaties oude kermisfamilie. Scherp, rauw en ontroerend ontstaat een beeld van deze duistere maar fascinerende wereld.


Laika, ism Theaterfestival Boulevard ’s Hertogenbosch, maakt er een zinderende locatievoorstelling van in de schouwburg. Gespeeld door een topcast op een kermismolen.

 

TEKST:Erik Vlaminck (i.s.m. Laika)
CONCEPT EN REGIE: Peter De Bie en Jo Roets
SPEL: Frank Dierens, Lotte Heijtenis, Gert Jochems, Marijke Pinoy, Tine Cartuyvels

Bron:  Villanella