Summerschool Toneelschrijven Editie 5 - Dag 1

Datum: 30/07/12 09:30 - Lezing/boekvoorstelling

De Summerschool toneelschrijven is een vaste waarde in het zomeraanbod: voor de vijfde maal biedt Schrijverspodium aspirantauteurs met interesse in theaterteksten een unieke kans om hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen onder intensieve begeleiding van een professional: Suzanne van Lohuizen. Dit jaar verhuist de Summerschool naar het hart van de zomer én de Belgische kust.

De combinatie van intensieve workshops in de ochtenden, persoonlijk werk en feedback ’s namiddags en contacten in de unieke theatercontext van TAZ#2012 is een unieke kans voor deelnemers. De voorstellingen van het festival die de deelnemers samen bezoeken, leiden tot boeiende ontmoetingen met de auteurs en/of dramaturgen.

Vier dagen op rij brengt Suzanne van Lohuizen een nieuwe invalshoek aan, die de deelnemers stimuleert om, met een eigen inhoudelijke invulling, verschillende dimensies van het schrijven voor theater te exploreren. Op de vijfde dag valt alles samen.

Suzanne van Lohuizen (1953) Maakte met De Engel in het Huis haar debuut als toneelschrijver. Ruim dertig jaar later heeft ze een indrukwekkend palmares met een zwaartepunt op teksten voor het jeugdtheater. Zelf zegt ze daarover in een interview: “Het gevecht van een kind tegen de wereld om hem heen is een heel zwaar gevecht. Ik schrijf voor kinderen niet uit zendingsdrang, maar omdat ik me daar nog steeds emotioneel mee verbind.”
Haar teksten werden en worden vaak in binnen- en buitenland opgevoerd onder andere in Duitsland, Oostenrijk, België, Zwitserland, China, USA, Slovenië, Mexico en verschenen tot hiertoe in acht verschillende talen. In 1992 ontving ze de Nederlands-Vlaamse toneelschrijfprijs, de voorloper van de Taalunie Toneelschrijfprijs, voor Heb je mijn kleine jongen niet gezien? en Het huis van mijn Leven.

Sinds 2001 schrijft Van Lohuizen als freelance auteur voor diverse theatermakers en gezelschappen. Daarnaast geeft ze wereldwijd workshops toneelschrijven. Ze is regelmatig te gast in Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Groot Brittannië maar doceerde ook in Litouwen, Minneapolis en Curaçao.

Dit jaar is er voor het eerst ook een zakelijke workshop tijdens de Summerschool. Dankzij de samenwerking met deAuteurs leren de deelnemers waar ze met de vruchten van hun pen naartoe kunnen in een verdiepingsmoment over auteurs- en opvoeringsrechten.

 

Praktisch

 

Tot uiterlijk 15 juni kan je je kandidaat stellen.

Mail je motivatiebrief, je CV met aandacht voor je schrijfervaring en de schrijfopdracht (klik rechtsboven om de opdracht te downloaden ) naar redactie@schrijverspodium.be

De Summerschool toneelschrijven 2012 vindt plaats tijdens het festival Theater aan Zee dat loopt van 26 juli tot en met 4 augustus op diverse locaties in Oostende.
De werksessies met Suzanne van Lohuizen zijn gepland op 30 en 31 juli, 1, 2 en 3 augustus.

 

  • ’s Voormiddags wordt er gedoceerd en in opdracht gewerkt.

  • ’s Namiddags is er tijd om verder te schrijven en voor individuele feedback.

  • ’s Avonds bezoeken de deelnemers samen enkele voorstellingen van het festival en zijn er verdiepingsmomenten met betrokkenen.

  • Om een persoonlijke aanpak te garanderen, houden we het aantal deelnemers beperkt: maximum tien personen. De eerste week van juni weet je of je geselecteerd bent.


    In de deelnameprijs van 300 euro is inbegrepen: 5 dagen workshops, twee voorstellingen en de nodige logistieke ondersteuning. Theater Aan Zee voorziet in de festivalperiode catering voor de festivalmedewerkers en -gasten. De deelnemers van de Summerschool kunnen tegen kostprijs mee aan tafel in het festivalhart.

    Voor meer informatie/vragen ivm de Summerschool mail naar els.steegmans@schrijverspodium.be