The art of entertainment - Jan Lauwers

Datum: 15/09/11 21:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Jan Lauwers

De beroemde acteur Saul J. Waner besluit een einde te maken aan zijn leven omdat hij voelt dat zijn geheugen, het huis van de ziel, langzaam kapotgaat. Hij wordt uitgenodigd om zichzelf te doden in de wereldwijd bekeken reality-show ‘De kunst der vermakelijkheid’. Daar ontspint zich het relaas van een acteur die is ingehaald door de tijd. Toch geeft hij zich niet gewonnen. Tot het bittere eind blijft hij zijn spel spelen. Door bewust te kiezen voor de dood, behoudt hij de controle tot op het einde van zijn leven. Dit is zijn eindspel.

De kunst der vermakelijkheid ontvouwt zich als de apologie van een entertainer. In confrontatie met zijn grote liefde Gena, met de verbitterde dokter-zonder-grenzen Joy en met Liliane Van Muynck, de host van het programma, ontstaat een conversatie over de decadentie van het Avondland en houdt de acteur een tirade over de teloorgang van zijn vak.

• Jan Lauwers schreef De kunst der vermakelijkheid in opdracht van het Weense Burgtheater. Hij neemt onze wereld van media en entertainment op de korrel in een ‘komedie à la Monty Python: absurd, zwart, scherp, snijdend’ (Erwin Jans). In 2011-2012 viert Needcompany zijn 25ste verjaardag.

Bron: Kaaitheater