TheaterTekstTalent Stipendium

Datum: 09/09/14 20:30 - Lezing/boekvoorstelling

Bo Tarenskeen
[Foto: Reinier van der Aart]

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft in maart van dit jaar het eerste stipendium voor theaterauteurs - TheaterTekstTalent - toegekend aan Bo Tarenskeen. De toneelschrijver ontvangt een bedrag van € 12.500 voor het schrijven van een nieuwe theatertekst. Het geld wordt ter beschikking gesteld door het Fonds De Versterking, een CultuurFonds op Naam dat vorig jaar werd ingesteld door een anonieme mecenas.

Op dinsdag 9 september wordt voor de eerste keer het TheaterTekstTalent Stipendium uitgereikt aan Bo Tarenskeen. Tijdens de uitreiking vindt de eerste lezing van zijn werk het Indisch Perspectief plaats. De eerste lezing van het Indisch Perspectief wordt gedaan door acteurs van het Nationale Toneel.

Bo Tarenskeen (Amsterdam, 1981) krijgt het stipendium TheaterTekstTalent voor het schrijven van het Indisch Perspectief. In deze theatertekst wordt beschreven hoe het Indische oorlogsverleden en de gedwongen migratie uit Indonesië nog steeds doorwerken in huidige generaties Indische Nederlanders. Volgens de jury van TheaterTekstTalent snijdt Tarenskeen hiermee een maatschappelijk onderbelicht thema aan, dat de twee miljoen Nederlanders met een Indische achtergrond aangaat. Acteurs van het Nationale Toneel lezen, ter gelegenheid van deze uitreiking, delen van deze nieuwe tekst.

Naast het stipendium wordt een bedrag van € 22.500 beschikbaar gesteld als startbijdrage voor de uitvoering van het Indisch Perspectief. Met het financieren van nieuw theaterwerk, wil het Cultuurfonds bestaande en nieuwe publieksgroepen met actueel, nieuw toneelrepertoire in aanraking brengen. De jury van TheaterTekstTalent werd gevormd door Joachim Fleury, Thibaud Delpeut, Dorine Cremers en Albert Verlinde