Unisono - Abke Haring: Belgische première

Datum: 04/03/15 20:00 - Voorstelling

Abke Haring is theatermaker en actrice. Ze schrijft teksten, regisseert ze, en speelt er ook in: Nageslachtsfarce/genocide, Kortstond, HOOP, Linoleum/ speed, HOUT, FLOU, TRAINER… Het zijn stuk voor stuk markante producties gebleken: heftig, controversieel maar alleszins van een niets ontziende eerlijkheid.

Inmiddels heeft Abke Haring ook als actrice een aantal indrukwekkende rollen op haar naam staan, de meest recente als Hamlet in Hamlet vs Hamlet, in een regie van Guy Cassiers. Haar intense présence op scène maakt van haar een bijzondere verschijning in het theaterlandschap.

Nu creëert ze een nieuwe solo, UNISONO. “Ik heb enorm veel zin om opnieuw klein te werken, en alleen. Ik ben benieuwd wat dat met me doet, na een grote productie als Hamlet vs Hamlet. Ik denk dat het zal gaan over eenzaamheid. Unisono. Vele stemmen die samen één klank vormen. Dat is voor mij ook: verschillende mensen die hetzelfde voelen of meemaken.”

“Als ik eigen voorstellingen maak, vind ik dat het meest gezegd wordt in stilte. In de stilte kan je zoveel doen: hoe kijk je elkaar aan, waar sta je, ben je ver, ben je dichtbij? Ben je zeker, ben je onzeker? Daar ligt het voor mij. Maar omdat ik heel veel dingen wil vertellen en daarvoor het woord gebruik, heb ik een probleem. Want woorden hebben een kleur, een verleden, ieder heeft er een ander beeld bij, etc. Eigenlijk zou ik veel liever beelden maken of bewegingen, en toch zijn het steeds weer de woorden die komen. Bovendien zijn er veel te veel woorden en er is veel te veel wat ik wil vertellen, namelijk gevoelens, momenten, gedachten, adempauzes, een heel hoofd vol…” - Abke Haring

Bron: Toneelhuis