Vijf seconden - Magne van den Berg : Nederlandse première

Datum: 09/05/14 12:30 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Magne van den Berg

Vijf seconden... is een voorstelling over een clandestiene liefde tegen de achtergrond van een grote stad. Een man en een vrouw ontmoeten elkaar en bewegen in hun herinnering door die stad. De tekst voor Vijf seconden... is niet lineair geschreven maar springt door de tijd en bevat hiaten zoals in ons geheugen. Teksten van Magne van den Berg zijn muzikaal, licht van toon en geestig maar los daarvan zitten ze vaak vol verdriet.

Het Zuidelijk Toneel gaf Magne van den Berg in het voorjaar van 2010 een schrijfopdracht voor Festival HartsTocht. Vijf sec. erin eruit was toen een work in progress. Van den Berg streek samen met acteurs Marcel Faber en José Kuijpers steeds met een nieuwe versie van de tekst, neer op een bijzondere locatie. Hier verhielden de acteurs zich tot hun omgeving en lazen de stand van zaken in een vreemd liefdesverhaal. De tekst is nu af en werd vorig jaar voor het eerst geënsceneerd door Marien Jongewaard voor Theaterfestival Boulevard. Vanaf mei speelt Vijf seconden... een maand in het Bellevue Lunchtheater.

Vijf seconden… wordt de vierde samenwerking tussen Magne van den Berg en José Kuijpers. Eerder schreef Van den Berg Kale bomen ruisen niet en De lange nasleep van een korte mededeling waarin onder anderen José Kuijpers speelde. Voor laatstgenoemde tekst ontving Van den Berg in 2008 de H.G. van der Viesprijs. Kuijpers debuteerde als regisseur met Halverwege omgedraaid, een tekst die Van den Berg in 2009 in opdracht van HZT schreef, en welke succesvol werd ontvangen en in 2010 een landelijke tournee maakte.

''...de straat waarin we liepen, gearmd en verliefd, die heeft hotelletjes, gaan we na de zarzuela naar een van die hotelletjes / welk hotel wil je, geld speelt geen rol / ik wil naar een hotel waar je een kamer huurt voor een uur / we hebben maar een uur..." 

Bron : Het Zuidelijk Toneel