Vreugdetranen drogen snel : Rik van den Bos : Nederlandse première

Datum: 23/09/13 20:15 - Voorstelling

Een nieuwe toneeltekst van Rik van den Bos

Geïnspireerd op de films van Emir Kusturica en de magisch realistische romans van Gabriel García Márquez

Vreugdetranen drogen snel is een bruisende voorstelling over de zoektocht naar geluk, over de poging het lot te sturen en de ontdekking dat het leven niet maakbaar is. Over dromen en de kracht daarvan. Over bedrog en liefde. Over bruiloften en afscheid. Veel dans en muziek, en vreemde verhalen over een gemeenschap die het uiterste uit het leven wil persen. Met veel energie en opwinding, met humor en overdrijving, met diepe ontroering en heftige verontwaardiging en kakelende ganzen. Een dikke omarming van alle aspecten van het leven. 

In een gigantisch veld met zonnebloemen en een caravan op palen speelt zich een wereld af waarin verschillende ontroerende, hilarische, bizarre en groteske verhalen door elkaar lopen. De oma met de wijze uitspraken, die iedereen geneest met haar magische handen. De doorgedraaide filosoof, die zijn ideeën vertaalt in opmerkelijke verhalen en vreemde moppen. De man die denkt dat hij al in de hemel is. De jongen die objecten kan laten bewegen met zijn ogen. Het doofstomme meisje dat meer van het leven wil. Bejaarden, kinderen, gekken, sjacheraars en gokkers, iedereen heeft zijn plek. En dan wordt er een bruiloft voorbereid die alle kanten opgiert. Maar zij wil hem eigenlijk niet, en hij heeft ook zijn twijfels. Ze stuiteren, ze liegen, ze gokken, ze kaarten met hun vrienden, ze lachen en zoeken wanhopig naar geluk. En uiteindelijk loopt alles anders dan gepland en staat de hele gemeenschap op zijn kop.  

 De voorstelling is geïnspireerd op de spectaculaire films van Emir Kusturica (Time of the Gypsies, Black cat white cat, Life is a Miracle en Underground). De succesvolle jonge toneelschrijver Rik van den Bos schrijft met als inspiratie de grootse films van Kusturica een nieuw stuk vol buitenissige verhalen en ontroerende ontmoetingen. 

Bron : RoTheater