Vuurvrouwen - Rob de Graaf : Belgische première

Datum: 05/11/14 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Rob de Graaf

Zijn we nog bereid tot actie?


Waarom komen we niet meer in verzet tegen afbraak van de sociale voorzieningen? 

Wat is het precies dat ons wel tot actie aanzet? 

En hoe ver mag je dan gaan voor je idealen?


Om die vragen te beantwoorden kijken we naar twee vrouwen die wel gehandeld hebben. Vrouwen die een nieuwe werkelijkheid tot stand wilden brengen. Die alles gaven voor een betere wereld. Jeanne D’Arc en Ulrike Meinhof. Jeanne D’Arc voerde als jong en ongeletterd meisje een volledig leger aan in de strijd van Frankrijk tegen Engeland. Zij zegt door God te zijn gestuurd. Alhoewel zij eerst een held is van het volk wordt zij later door de kerk verketterd. Gekleineerd en ten slotte op de brandstapel gezet. Maar dat kleine meisje was zo diep overtuigd van God van het ideaal dat ze zich niet liet vermurwen en ook niet door haar angst liet bepalen.

500 jaar later verzet Ulrike Meinhof zich tegen het onrecht dat ze om zich heen ziet. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw schrijft zij tegen Vietnam, tegen het zwijgen van de generatie van haar ouders over de wandaden van WO2, tegen consumentisme. Ook anderen plegen in die tijd verzet tegen de wandaden van hun tijd. Twee van hen (Gudrun Enslin en Andreas Baader) steken na sluitingstijd brand in een warenhuis, als protest tegen het kapitalisme, tegen napalm in Vietnam, tegen de struisvogelpolitiek van hun hun tijd. De twee worden veroordeeld. De Rote Armee Franktion is dan al geboren. Ulrike Meinhof helpt mee Baader te bevrijden uit de gevangenis. Met hem springt ze uit een raam. Tegen de afspraak in wordt er ook geschoten. De leden van de RAF zijn vanaf dat moment aangeschoten wild. Urlike Meinhof krijgt het stempel: meest gezochte terrorist van Duitsland. 
 
We volgen Ulrike Meinhof in haar cel. Haar gesprekken met advocaten en mede RAF leden, maar ook flash backs naar haar intens scherpe polemieken. In haar visioenen ziet ze Jeanne D’Arc. Een jong meisje dat vocht, werd bejubeld en daarna verketterd, maar volhardend bleef in haar geloof en haar overtuiging. 

Twee vrouwen die hebben gerammeld aan de poorten van de maatschappij. Twee vrouwen waarnaar niet echt is geluisterd, misschien omdat het vrouwen waren of omdat ze tot het uiterste wilden gaan. Die hoe dan ook werden kapot gemaakt. 

Bron: Ro Theater