Waterdragers - Marcel Osterop : Nederlandse première

Datum: 06/09/14 00:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Marcel Osterop

Een voorstelling over het leven achter de gevel van het stadhuis
Tussen de zelfdenkende luxaflex, de zelfdenkende liften, de klimaatbeheersing en de koffieautomaten werkt de ambtenaar. Ver weg van hem ligt het tumult van het stadhuis. Daarbinnen raast de politieke storm door het gebouw. Wethouders vergaderen samen in het geheim, raadsleden spreken elkaar onderling in de wandelgangen. En als de camera’s aan gaan, is het spel begonnen.

Maar de ambtenaar werkt onverstoord door. Om de stad en de wethouder te dienen. Wie is deze onzichtbare kracht? Wat is zijn drijfveer, zijn frustratie en zijn humor? Met duizenden houden ze het politieke apparaat draaiende. Voor een keer zetten we de waterdragers van de stad in de spotlights.

Toneelschrijver Marcel Osterop liep drie maanden fulltime mee bij de gemeente Eindhoven in een poging het ondoorgrondelijke apparaat dat de overheid heet te doorgronden. Het is een complexe wereld. Een geheimzinnige wereld. Een wereld waarin duizenden mensen werken aan een gezamenlijk doel. Een paar op de voorgrond. En veel, heel veel op de achtergrond. Met zijn nieuwe toneelstuk Waterdragers ontrafelt Osterop de mechanismes in deze wereld zoals hij die heeft ervaren.

“Er zijn twee groepen. De groep van harde werkers, en de groep die met de eer strijkt. Zorg dat je in de eerste terecht komt. Daar is minder concurrentie.”

Bron : Het Zuidelijk Toneel