Wiejoow - Dimitri Leue : Belgische Première

Datum: 21/12/12 20:00 - Voorstelling

Een nieuwe toneeltekst van Dimitri Leue

Siebven mansmensen constrouwa é huus. Zaa viva zuzemblen in pies an pais.
Dés dén daj datter é femmelken passes. Niksing blajt eut samme.
Koetst friendschift an liefloof sus enno roefing weza?  Ende rest alzok dej froh: koetst jemens avconen endrén longchut eerden entras nen peritat des mingmangen? Frohen, frohen i coremore frohen.
 
Als taal uitholt, moeten gevoelens op een andere manier getoond worden. En als een nieuweling arriveert die een andere taal spreekt, is de vraag: wie is er bang van wie? En wie zal als eerste de ander begrijpen? Drie muzikanten en vijf acteurs brengen met WIEJOOW! een absurd verhaal waarin woorden muziek zijn en liedjes mooie gesprekken.
 
In Antwerpen spreken vele jongeren vandaag ‘Illegaals’, een tussendialect dat het Antwerps mixt met woorden uit het Berbers en het Arabisch. Het is een straattaal die moeilijk verstaanbaar is voor de buitenwereld, maar die dankzij een zeer melodieuze intonatie een grote expressieve kracht bezit. HETPALEIS vraagt aan taalvirtuoos Dimitri Leue om het Illegaals als inspiratiebron te gebruiken voor een nieuwe klankrijke voorstelling. Dat Leue in zijn theaterteksten durft experimenteren met taal, bewijst hij in het verleden al in HETPALEIS met stukken als AZEN, Lodewijk, de koningspinguïn en De blinde koning of de Mahabharata door de ogen van een blinde.

Bron : HETPALEIS