Wij/Zij - Carly Wijs: Belgische première

Datum: 27/09/14 19:00 - Voorstelling

Een nieuwe tekst van Carly WIjs

In het uiterste zuidoosten van Europa, tussen de Zwarte Zee en de Kaspische Zee, ligt de Kaukasus, een gebied als een lappendeken van talen, culturen en religies. Een gebied dat tot 100 jaar geleden vooral gekend was in de mythen, sagen en mondelinge overleveringen van de meer dan vijftig verschillende volkeren. Het is in deze regio dat op 1 september 2004 een gijzelingsactie plaatsvond waarbij meer dan 1100 schoolkinderen en hun ouders en leerkrachten werden vastgehouden door een groep van enkele tientallen gewapende terroristen. Een gevolg van de eeuwenoude strijd om macht over de Kaukasus. De gijzeling duurde drie dagen. Dat het allergrootste kwaad (de terrorist) het allergrootste goed (een groep kinderen) als slachtoffer uitkoos schokte de hele wereld.

Wij!/Zij! is geenszins het relaas van deze afschuwelijke gebeurtenis, maar vertelt over de opmerkelijke manier waarop kinderen zulke extreme situaties tot zich nemen. Wij!/Zij! plaatst de kijk en de logica van een kind tegenover de blik van een volwassene. De eeuwenoude verhalen over goed en kwaad uit de Kaukasus zijn daarbij verrassend actueel.

In Wij!/Zij! gaat een kind in dialoog met een gijzelnemer. Met een verrassende onbevangenheid en humor gaat het om met deze dramatische gebeurtenis. Wat als je Wij! (zijn de goeien) niet automatisch tegenover Zij! (zijn de slechten) plaatst. Wat als je elkaar leert kennen en ontdekt dat er meer gelijkenissen zijn dan verschillen? Wij!/Zij! brengt de wereld binnen in de theaterzaal. Om te tonen dat wat in de ogen van volwassenen soms onbevattelijk lijkt voor kinderen, voor die kinderen een heel eigen logica heeft.

Bron: Bronks