Zie de mens - Erik-Ward Geerlings: Nederlandse première

Datum: 05/04/15 17:30 - Voorstelling

Arie de Mol is vanaf januari 2015 artistiek leider van Toneelgroep De Appel. Zie de mens is zijn eerste regie bij het gezelschap. Wereldpremière van een nieuwe tekst geschreven door Erik-Ward Geerlings; een theatermarathon over de kracht van geloven.

Het verhaal van Jezus van Nazareth kennen we uit de evangelies, die jaren na zijn dood werden opgetekend. In Zie de mens wordt gezocht naar de mens achter de mythe. Hoe reageerden zijn volgelingen en familie op zijn missie en zijn vuur? Wat waren hun drijfveren en dilemma's?

Zie de mens gaat over hoe mensen hun leven zin proberen te geven. Hoe ze op zoek zijn naar een rechtvaardiger leven. Eerder dan het waarachtige leven van Jezus te vertellen, zoeken we naar hoe en waarom mensen zingevers worden. Sommige mensen inspireren. Hun ideeën en uitspraken geven ons nieuwe inzichten of stof tot nadenken. Jezus is zo'n mens. In het stuk gaan we na hoe Jezus anderen inspireerde tot zingeving. Maar ook hoe verwachtingen gepaard gaan met desillusie en hoe geloof en twijfel keerzijdes zijn van eenzelfde medaille. Want niets is absoluut. Al zeker de waarheid niet.

Arie de Mol: ‘Jezus had ontegenzeglijke kwaliteiten waardoor mensen hem achterna liepen. Als regisseur wil ik de focus juist leggen op de mensen om hem heen. Hoe homogeen en fanatiek was die groep? En wat zochten ze in hem of beter, in het leven?'

Ruim een half jaar zaten regisseur Arie de Mol, schrijver Erik-Ward Geerlings en dramaturgen Alain Pringels en Mart-Jan Zegers met hun neus in de Bijbel en in een rijk gevulde bibliotheek. Er bestaan nagenoeg geen historische feiten over Jezus. Het enige historisch document is de veroordeling tot kruisiging door Pontius Pilatus. De opdracht was om door de mythe heen een beeld te krijgen van het menselijk drama dat zich heeft afgespeeld. Het perspectief van waaruit Arie de Mol dit wil vertellen is vanuit de omgeving van Jezus: zijn vrienden, familie en tegenstanders.

Bron: Toneelgroep De Appel