Vaticaanse Berichten #5

Geschreven op 22 juli 2014 door Benjamin Van Tourhout

Intussen ook de archiefstukken van het Fins, Brits, Deens en Zweeds archief aan het doorploegen. Het weg en weer hollen door Rome is nu echt begonnen. 
Ik vind opnieuw die prachtige en smeuïge verhalen over de Borgia. Het maakt niet eens uit of ze waar zijn of niet, zo geestig en zo ongelooflijk zijn ze. 

One for the road:
de Borgia familie (bekend geworden als gifmengers) zouden hun gif hebben getest op beren die ze in het geheim in de bergen vingen. Die beren zouden ze -ook in het geheim- naar het Vaticaan brengen om hun gif op uit te testen (Dierproeven in het Vaticaan? En beren in het geheim het Vaticaan binnen smokkelen?).
Een andere theorie, die ook een duit in de zak wil doen over diezelfde beren, stelt dat het niet ging om dierproeven maar dat het ware doel erin bestond om het gif nog dodelijker te maken: de Borgia zouden het schuim dat uit de bek van die vergiftigde beren droop op een zilveren bord opvangen en dat bord vol verbeterd gif zou door paus Rodrigo Borgia zelf in een geheime ruimte bewaard worden om wanneer nodig aan vijanden toe te dienen. Mooi toch?
(het gif en de Borgia kennen zovele varianten als auteurs, volgens een zekere Guicciardini zou Borgia alle kardinalen (alle!) hebben willen vergiftigen maar door een stommiteit dat gif zelf hebben ingenomen en daardoor dan ook gestorven zijn)
De juice/het gif druipt van de archieven.

A presto.

Dit artikel werd geschreven in de categorie Benjamin Van Tourhout

Tags:

Reacties

re: Vaticaanse Berichten #5

Door Fabian Standaert 26/03/17 (2 jaren geleden)

Geheel toevallig op uw blog gestoten, en een kleine tien minuten later reeds verlangend naar het volgende bericht! Fantastische schrijfstijl, om dan van het verhaal nog maar te zwijgen! Heel veel succes gewenst met de zoektocht, maar vooral met de romantiek en de verrijking voor de geest op uw pad!

PS, ik weet niet tot welke datum u verblijft, maar dat Romeinse dakterras zou ik wel graag eens bezoeken samen met u in sepyember ;-)

Reageer

velden gemarkeerd met een sterretje zijn verplicht.

wordt niet getoond