Nieuws

Op 4 mei spelen er in heel Nederland theatervoorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Om ervoor te zorgen dat de huidige generaties de gruwelen van deze oorlog niet vergeten, startte Theater Na de Dam de traditie om jaarlijks naar aanleiding van de herdenking een schrijfopdracht te geven. Dit jaar gaat die naar twee jonge toneelauteurs: Rik van den Bos en Roeland Hofmans.

Lees meer

Crowdfundingactie Theaterencyclopedie meer dan geslaagd

Geschreven op 23/03/15 door Schrijverspodium

Theater In Nederland is erg verheugd om u mee te delen dat de crowdfundingactie om 30 belangrijke voorstellingen zichtbaar te maken en een plek te geven op de digitale Theaterencyclopedie meer dan geslaagd is. Het streefbedrag van 15.000 euro werd zelfs overschreden, er is maar liefst 17.290 euro ingezameld. De gulle giften van 120 donateurs maken het mogelijk om 30 voorstellingen internetklaar te maken. Ze zijn straks voor iedereen zichtbaar op theaterencyclopedie.nl

Lees meer

Met de crowdfundingactie ZIJN/NIET ZIJN wil de stichting TIN (Theater In Nederland) 30 belangrijke voorstellingen zichtbaar maken en een plek geven op de digitale Theaterencyclopedie. Ook u kan uw steentje bijdragen.

Lees meer

Tom Struyf geselecteerd voor Stückemarkt 2015

Geschreven op 09/03/15 door Schrijverspodium

Another great year for fishing van Tom Struyf is één van de vijf geselecteerde toneelteksten voor de Stückemarkt 2015 van het Theatertreffen tijdens de Berliner Festspiele. De overige teksten zijn: Pulvérisés van Alexandra Badea, TALKING STRAIGHT Festival van Daniel Cremer, The Statevan Alexander Manuiloff en Hose Fahrrad Frau van Stefan Wipplinger. 

Lees meer

Theatre Café Festival Amsterdam: 28-30 mei 2015

Geschreven op 17/02/15 door Schrijverspodium

De Toneelmakerij in Amsterdam presenteert van donderdag 28 tot en met zaterdag 30 mei het Theatre Café Festival Amsterdam, in samenwerking met Theater Bellevue en Jeugdtheater de Krakeling. Een internationaal festival voor theaterprofessionals over toneelteksten voor jeugd en jongeren. 

Lees meer

Gelukkig zijn voor wie Nederlands leert

Geschreven op 13/02/15 door Schrijverspodium

Theatergroep Fast Forward maakt al jaren voorstellingen voor anderstaligen die Nederlands willen leren. In hun meest recente productie 'Gelukkig zijn' staan de deelnemers met allen een andere culturele achtergrond zelf op de planken. 

Lees meer

Vergiet van Freek Mariën bekroond met Prijs voor letterkunde toneel

Geschreven op 06/01/15 door Schrijverspodium

Driejaarlijks reikt de provincie Oost-Vlaanderen prijzen voor letterkunde uit. Vergiet van Freek Mariën kreeg de bekroning toneel 2014.

Lees meer

Freek Vielen ontvangt Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 voor Dracula

Geschreven op 29/11/14 door Schrijverspodium

Freek Vielen ontving op 29 november tijdens de tweejaarlijkse Conferentie van Dramaastricht de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 voor zijn tekst Dracula. De bekroning gaat naar de meest belangwekkende Nederlandstalige theatertekst van het afgelopen seizoen.  De Prijs van de Studentenjury was voor Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) van Magne van den Berg.

Lees meer

09/11 première Borgia trilogie - Benjamin Van Tourhout

Geschreven op 07/11/14 door Schrijverspodium

Via de blog kon u al enkele maanden de Vaticaanse berichten van Benjamin Van Tourhout volgen. Het materiaal is bewerkt, de teksten zijn herschreven. Nu is alles klaar voor de première van Het geslacht Borgia Trilogie: Homo Carnale - Fatale - Solo op negen november.

Lees meer

De genomineerden voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2014 zijn bekend. De vier teksten die de jury uitkoos zijn Met mijn vader in bed (wegens omstandigheden) vanMagne van den Berg, Crashtest Ibsen II Volksvijand van Joachim Robbrecht, Dracula van Freek Vielen en Vette Dinsdag van Peer Wittenbols. De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro.

Lees meer