Nieuwsbriefarchief

 

Februari 2014


In deze nieuwsbrief

Nominatie Vijfjaarlijkse KANTL-Prijs voor Podiumteksten voor Peter De Graef
Everybody Happy!?
In 2017 reikt de KANTL (de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde) de Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten uit. Jaarlijks maakt de jury een nominatie bekend waaruit de bekroning wordt geselecteerd. Peter De Graef is met Everybody happy!? de genomineerde 2013 (voor teksten van 2012).
Lees meer.

Nog tot 28 februari kunnen teksten van 2013 worden ingezonden voor de nominatie 2014, klik hier voor meer informatie.

Nieuwe toneelteksten in februari
Scènebeeld van Koud Vuur – Peer Wittenbols (foto © Sanne Peper)
Scènebeeld van Koud Vuur – Peer Wittenbols (foto © Sanne Peper)

Veel nieuwe teksten op de podia én op Schrijverspodium in februari:

Frank Houtappels schrijft met Afterparty een tragikomedie over drie vrouwen die nog een stuk van hun leven voor zich hebben maar zich tevens realiseren dat het grootste deel erop zit.

Naar de hemel wijzen van Jibbe WillemsJibbe Willems gaat maar liefst twee keer in première met The truth about Kate, “de reconstructie van een zelf gefabuleerde identiteit meets geënsceneerde documentaire”, en Naar de hemel wijzen, zijn hedendaagse variant op de Lucifer-mythe waarin een afgewezen engel duivel wordt.

In de familievoorstelling Koud Vuur van Peer Wittenbols wordt Jacob door Gradus, een oude toneelmeester, ingewijd in de geheimen van het theater.

Een kluit zand uit wat volgens historici de echte grot van Plato geweest is, de handschoen van Adam Smith, de laatste lege flessen van Boris Jeltsin, de bel van Pavlov en het favoriete vleesmes van Walt Disney zijn het vertrekpunt voor Landschap met springwegen, de nieuwste van Pieter De Buysser.

Ruim tien jaar na de oorspronkelijke uitvoering brengt Dimitri Leue een nieuwe enscenering van zijn intussen klassieke Othellobewerking: Azen.

Bernard Dewulf hertaalt Cyrano de Bergerac van Edmond Rostand tot een hedendaagse versie: “De grens tussen illusie en werkelijkheid wordt telkens ter disussie gesteld, want schuilt de waarheid in dat wat wij zeggen en doen, of in dat wat we denken en verlangen?”

ROXANE
Ik moet nu gaan.
Maar ik kom gauw terug.
CYRANO
Waar gaat u heen?
ROXANE
Naar mijn blinde bestaan.


Gerardjan Rijnders vertrekt in De kinderen van de nacht van de Oresteia van Aischylos. “In de enscenering van de Oresteia ligt het accent meestal op de familietragedie, de kern van het verhaal. Maar voor mij is vooral het derde en laatste deel het meest interessant. Het deel waarin de orde is hersteld en de rechtstaat wordt ingevoerd. Maar op grond waarvan?” De oorspronkelijke rechtsgang laat Rijnders onvoldaan achter: hij reageert met een nieuw vierde deel.

Revisited: toneelteksten van januari
Angst van Stijn Devillé
Stijn Devillé toert nog volop met het tweede boek van zijn tweeluik Hebzucht en Angst. “De angst die om zich heen grijpt op de beurzen, in de politieke hoofdkwartieren, de kabinetten, de commissies. Maar ook de angst van vele mensen op straat in de Europese steden.”

White Lies van Rob de GraafActrice Lies Pauwels werkt aan een reeks theatermonologen in samenwerking met (toneel)schrijvers. Na Een vrouw die de horizon heeft bereikt, de tekst die Herman Brusselmans voor haar schreef, is er nu White Lies van Rob de Graaf. In het stuk wil Lies Pauwels “over zichzelf praten. Ze wil eerlijk zijn. Ze lijkt onverschrokken in haar openhartigheid…”

Ik zeg “Lars”, tegen hem – want ik voelde me meteen op mijn gemak, bij hem, en dat hij Von Trier is, daar had ik totaal geen last van. 
Ik zeg “Lars, hoe persoonlijk wil je het hebben? Moet ik écht over mijn leven gaan vertellen? Heb je dat nodig om mijn rol op te bouwen?”


Buitengaats: Vrijdag van Hugo Claus
Eric De Vroedt laat voor zijn première bij Schauspielhaus Bochum het schrijven aan zich voorbij gaan: hij ensceneert Vrijdag van Hugo Claus en bewijst daarmee dat deze klassieker die al in 1969 en 1970 in respectievelijk Nederlandse en Belgische première ging, ook vandaag actueel blijft.

Versgeperst: De Verwondering
De verwondering – Hugo Claus – Bart MeulemanNieuw op de theater- én boekenplanken is De verwondering, de toneelbewerking van de gelijknamige roman van Hugo Claus door Bart Meuleman. Hoofdpersonage is Victor-Denijs de Rijckel, een 37-jarige gescheiden leraar die op het Bal van het Wit Konijn geïntrigeerd raakt door een vrouw. Zijn tocht naar haar leidt hem naar een kasteel waar een verdwenen fascistische leider Crabbe wordt vereerd. De verwondering verscheen in de reeks toneelteksten van Toneelhuis in samenwerking met uitgeverij Bebuquin. Het boek is via de website van Schrijverspodium te koop in de boekhandel.

Amateurtheater
Op zoek naar repertoire is de titel van een extra uitgave van OP&doek, het magazine voor amateurtheater. Er gaat ruime aandacht naar de selectie van een stuk, de dramaturgie en de special bevat een praktisch katern “aan de slag”. Wie het nummer heeft gemist kan het alsnog digitaal lezen of het papieren exemplaar bijbestellen via ellen.asaert@opendoek-vzw.be. De kostprijs is 3 euro.
Lees als voorproefje “wat spelen we en waarom?” van Kurt Velghe.

Een nieuwe Schrijfdag in het vooruitzicht
Op 29 maart organiseert Creatief Schrijven een nieuwe Schijfdag, ditmaal in de Gentse Vooruit. De sessies met Arne Sierens (uitgevraagd: een interview over de zoektocht naar het ‘carnaval van de realiteit’ en zijn schrijfproces), David Troch (dialogen schrijven) en Mahlu Mertens (het geheim van een dialoog) kunnen ongetwijfeld toneel- en scenarioschrijvers boeien.
Lees meer.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is de referentiesite voor toneelschrijven die dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.

De eerstvolgende nieuwsbrief steekt – dankzij de steun van SABAM for Culture – in een nieuw jasje. Dat betekent dat Schrijverspodium deze maand ook technisch schrijft: het ontwerp wordt in februari omgezet in code.
Misschien hebt u enkele berichten van ons dubbel ontvangen. Excuses daarvoor. Mocht u in de uitloop van de servermigratie nog problemen met ons mailverkeer ondervinden, aarzel dan niet om het te signaleren.

Deadlines
28/02: inzendingen voor de vijfjaarlijkse KANTL-prijs voor Podiumkunsten: teksten van 2013 voor de nominatie 2014. Lees meer.

Belgische premières
06/02 Hobbelkind - Hanneke Paauwe – CC De werft Geel
06/02 Dracula – Freek Vielen – De Tijd – Bourlaschouwburg Antwerpen
14/02 BekdichtzichtstilRaven RuëllTheater Artemis – Kopergieterij Gent
20/02 Azen – Dimitri Leue – HETPALEIS - HETPALEIS
20/02 Landschap met springwegenPieter De BuysserKaaitheater – Kaaitheater Brussel
22/02 CyranoBernard DewulfNTGent - Minardschouwburg
28/02 Alain – Geert Six – Unie der Zorgelozen – De Scala Kortrijk

Nederlandse premières
01/02 AfterpartyFrank Houtappels – Hummelinck Stuurman Theaterbureau – Leidse Schouwburg
13/02 The truth about KateJibbe WillemsFrascati producties – Frascati Amsterdam
14/02 Naar de hemel wijzenJibbe Willems – Daniëlle Wagenaar – Frascati Amsterdam
14/02 BekdichtzichtstilRaven RuëllTheater Artemis – Verkadefabriek Den Bosch
15/02 Koud VuurPeer Wittenbols – De Toneelmakerij – De Krakeling Amsterdam
23/02 De kinderen van de nachtGerardjan RijndersNNT – Stadsschouwburg Groningen

Duitse première
15/02 Vrijdag – Hugo Claus – Schauspielhaus Bochum – Kammerspiele

New writing in druk

Te koop
Nieuwe aanvullingen voor uw boekenkast: een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies "te koop" in het menu op de website.
De Nieuwe Toneelbibliotheek publiceerde recent:

#197 Adriaan Van Aken – Polaroids & Happy Endings
#202 William Shakespeare – De Storm (vertaling Frank Albers)
#201 Stijn Devillé – Angst
#204 Enver Husicic – Bloedzone
#207 Jibbe Willems – The truth about Kate
#206 Pieter De Buysser – Landschap met springwegen
#208 Peer Wittenbols – Koud Vuur!

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87 

JANUARI 2014


In deze nieuwsbrief

Nieuwjaarswens
Mijn Dagelijkse Portie KunstBij de start van 2014 wenst Schrijverspodium u een voorspoedig jaar met ruimte voor creativiteit, tekstontdekkingen en een dagelijkse portie kunst. Mijn Dagelijkse Portie Kunst is een initiatief van Het Antwerps Kunstenoverleg (AKO) om aan te tonen dat kunst volop deel uitmaakt van het dagelijkse leven. Op Schrijverspodium kan u alvast op elk van de 365 nieuwe dagen van toneelteksten genieten.

New writing 2013 revisited
Afgelopen jaar verschenen er in samenwerking met de auteurs en de gezelschappen ruim honderd nieuwe tekstfiches op de website en er zijn er nog eens zoveel in voorbereiding. Dat belooft veel moois voor 2014. Het overzicht is sinds kort ook gerangschikt op het jaar van publicatie terug te vinden, klik hier voor de lijst.

De toneelteksten blijven actueel, een greep uit het aanbod:
Bernard Dewulf won de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013. Een lolita, gaat vanaf april terug op tournee.

BOG. van het gelijknamige collectief kaapte de Taalunie Toneelschrijfprijs van de Studentenjury weg en reist in januari en februari nog volop naar de theaters.

Schiller/Tasten was de mooiste volgens de jury van de Prijs van het best vormgegeven boek 2013 (Plantin Moretusprijs). Intussen heeft Jan Decorte al een opvolger klaar: Shylock, eveneens uitgegeven bij Bebuquin en deze maand nog in de zalen.

Freek Mariën meldde zich in 2013 aan op Schrijverspodium en publiceerde o.a. Altijd tijd voor taart, eind januari voorlopig voor het laatst te zien. Bekijk de speeldata op de website.

Ook taart voor het collectief Tristero dat twintig kaarsjes uitblies en naar aanleiding daarvan het tekstarchief van het gezelschap publiceerde. Spoedig duiken de acteurs van Tristero en transquinquennal weer samen in bed met L"un d"entre nous (Iemand van ons) van Peter Vandenbempt, klik hier voor de speeldata.
L

I.M. 2013: Marian Boyer en Marianne Van Kerkhoven
Helaas verloor de theaterwereld ook twee belangrijke stemmen voor het toneelschrijven: Marian Boyer overleed in juli, Marianne Van Kerkhoven in september. Dirk Leyman schreef een in memoriam.

Versgeperst: Klein Magazijn 5
Klein magazijnUitgeverij Bebuquin pakt uit met een gloednieuwe editie van Klein Magazijn, de verzamelbundel teksten voor jeugdtheater. Nummer vijf in de reeks bevat:

De koning zonder schoenen (3+) – Raf Walschaerts
Cézar de Eigenaardige (7+) – Ellen Schoenaerts
Miss Moskou en de potloodmoordenaar (7+) – Hanneke Paauwe
Botst het niet dan klinkt het (8+) – Fleur Hendriks
De drie musketiers (8+) – Herman van de Wijdeven
Love in Babylon (10+) – Johan Buytaert
Sorry voor alles (12+) – Joost Vandecasteele & Joris Van den Brande
Remember me (12+) – Jan Sobrie & Geert Vandyck
Othello (14+) – Jo Roets & Greet Vissers
Azen (14+) – Dimitri Leue
Speeldrift (16+) – Ruth Mellaerts

Ilias Marathonlezing
Ilias marathonlezingSoms moet een mens bij de klassiekers blijven staan, omdat ze een onuitputtelijke bron van inspiratie vormen voor het hedendaagse teksttheater. Patrick Lateur deed dat terdege en realiseerde een nieuwe, memorabele vertaling van Ilias (Homeros). Wie het hele verhaal wil horen uit de mond van een indrukwekkende schare acteurs, kan vijf avonden lang de karavaan doorheen Vlaanderen volgen. Juist, een Ilias-marathonlezing.

Van het prille begin ("_De wrok, godin, van Peleus" zoon Achilles / moet u bezingen_") tot het bittere einde, 24 zangen later ("_Op die manier verzorgden de Trojanen / de uitvaart van de paardentemmer Hektor_").

Buitengaats: Nederlandstalige toneelteksten in vertaling
JudasDe is buitenlandse enscenering van Judas van Lot Vekemans reist terug naar de bron: Judas, de versie van Münchner Kammerspiele is in Gent te gast

Amateurtheater

De theaterbib van OPENDOEK gaf achttien jonge theatermakers en -spelers de kans om te schrijven "over dé toneeltekst die hun passie voor toneel aanwakkerde, die ze ooit zelf willen spelen of die ze gewoonweg de allerbeste vinden: het leverde een eigenzinnige mix op van achttien heel diverse theaterstukken". Buitenlandse klassiekers maar ook Nederlandstalig repertoire: Aleksej van Frank AdamFaust ofte Krakeling beneden de louteringsberg van Pjeroo Roobjee, Mouchette van Arne Sierens, Red Rubber Balls van Peter Verhelst en Song#2 van Abke Haring. Klik hier voor het volledige overzicht.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is de referentiesite voor toneelschrijven die dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan

Nieuw op Schrijverspodium: boeken online te koop
Nieuw op SchrijverspodiumSchrijverspodium sloot eind 2013 een alliantie met de webshops van boekhandels Athenaeum (Amsterdam) en De Groene Waterman (Antwerpen) om de beschikbare toneelteksten uit de catalogi van Centraal Boekhuis en Boek.be online te koop aan te bieden. Klik op het icoon naast de tekst en ga naar het winkelwagentje van de boekhandel. Aanvullingen signaleren? Graag! Dat kan bij redactie@schrijverspodium.be

Deadlines
Auteurslezingen.beAuteurslezingen

Wie in Vlaanderen een toneelauteur wil uitnodigen voor een lezing kan doorvoor terecht op de nieuwe website auteurslezingen van het Vlaams Fonds voor de letteren. Toneelauteurs ontvangen van Schrijverspodium nog een afzonderlijk schrijven met informatie over hoe ze zich kunnen aanmelden voor de auteurslijst.
Het VFL voorziet ook lezingensubsidies voor auteurs uit Nederland die in Vlaanderen auteurslezingen geven. Zij moeten daarvoor opgenomen zijn op de schrijverslijst van Stichting Schrijvers School Samenleving.
Deadline: Organisatoren kunnen permanent, gedurende het hele jaar een aanvraag voor een auteurslezing indienen, uiterlijk twee maanden voor de lezing plaatsvindt.

Doorlopend: aanvraag Reisbeurzen Buitenland (pdf-bestand).

Premières in Vlaanderen
07/01 Petrus en den doodendraadGuido Van MeirHet Gevolg – GC De Wouwer Ravels
12/01 Schipper mag ik overvaren – Eva Schram – Kopergieterij – Kopergieterij Gent
16/01 AngstStijn DevilléBraakland – OPEK Leuven
23/01 De verwondering – Hugo Claus, bewerking Bart MeulemanToneelhuis – Bourlaschouwburg Antwerpen
24/01 LOOP!  
 Wim de Wulf – HETPALEIS – HETPALEIS Antwerpen

Premières in Nederland
16/01 Van den vosJosse De Pauw – FC Bergman, Toneelhuis en Muziektheater Transparant – Stadsschouwburg Amsterdam
18/01 La Paloma – Bert Edelenbos – Hummelinck Stuurman – Schouwburg Leiden
24/01 White LiesRob de Graaf & Lies Pauwels – Toneelschuur – Toneelschuur Haarlem

New writing in druk

Te koop
Nieuwe aanvullingen voor uw boekenkast: een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. 
Uitgeverij Bebuquin bundelde -zoals boven al vermeld- elf jeugdtheaterstukken in Klein Magazijn 5.
De Nieuwe Toneelbibliotheek publiceerde recent:

#199 Tine van Aerschot – A partial exposure of a half decent elephant
#198 Michiel Lieuwma – Trek
#196 Bas Köhler en Boukje Schweigman – Tussen (een getekende mimografie)
#195 Hans Aarsman – Niemand kan het – Iedereen kan het
#194 Bruno Mistiaen – Jezus is een aap!
#193 Rik van den Bos – Drive-in

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen. Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87JUNI 2013

In deze nieuwsbrief

 

20 jaar Tristero in vier toneelteksten
Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Brusselse Tristero, publiceerde het collectief vier teksten uit hun oeuvre: The Search Project, de jubileumvoorstelling gebaseerd op gevonden ‘zoekertjes’ die in een XL-versie speelde voorafgaand aan het verjaardagsfeest. Daarnaast ook: Iemand van ons, een tekst over fundamentele onderwerpen van politiek en maatschappij tot liefde en relaties, Toestand, de zelfontleding van Kristien De Proost, en tot slot Reset, oftewel het leven zoals het is in de krantenwinkel.

Theaterfestival Vlaanderen 2013
Intussen stelde ook het Vlaams Theaterfestival haar officiële selectie voor, daarin ook Nederlandstalige toneelteksten:

An Old Monk van Josse De Pauw & Kris Defoort – LOD
Toestand van Kristien De ProostTristero
A Brief History of Hell van Stef LernousAbattoir Fermé
Book Burning van Pieter De Buysser & Hans Op de Beeck
mightysociety10 van Eric de Vroedt (selectie uit het Nederlands Theater Festival) – mightysociety

New writing in première
De tien geslaagde dagen Oerol, het locatietheater- en landschapskunstenfestival op het Nederlandse waddeneiland Terschelling, zijn weer achter de rug. De toneelteksten van de twee premières kan u ook deze zomer nalezen op Schrijverspodium.
Schiettent Rosa
Peer Wittenbols beschrijft in Schiettent Rosa de bonte geschiedenis van familie Mombarg en ‘De Rosa’, een begrip in de kermiswereld sedert 1887. Moeder Rosa tracht haar dochter Rosalie te behoeden voor een groot onheil: “Dat zij en haar familie daarbij meer dreigen te verliezen dan te winnen is de tragische paradox van Schiettent Rosa: Ongeluk is ook een vorm van geluk en helaas een betrouwbaardere constante.”

ROSALIE: Mama, hoe lang duurt liefde?
ROSA: Vraag maar niet.
ROSALIE: Hoezo niet?
ROSA: Vanaf dat je daar over na gaat denken, is het al voorbij aan het gaan.


De existentiële twijfels van reclameman Jaap vormen het onderwerp van In Limbo, een nieuwe tekst van Rik van den Bos met liedteksten van Jan Groenteman.

BAAS Waar ben je?
JAAP Hier.
BAAS Ik bedoel: waar blijf je?
JAAP Hier.
BAAS Dat komt mij eerlijk gezegd nogal slecht uit.
JAAP Mij niet.
BAAS Jawel, jou ook. Want momenteel zit er een klant te wachten die nogal teleurgesteld raakt, en van teleurstelling zo, hoppakee, naar de concullega’s loopt. Als jij niet heel snel op je vouwfiets springt en naar ze toe fietst.
JAAP Ik doe het niet meer.
BAAS Ja, daar kon je op wachten met die vouwfiets steeds naar het station... Koop eindelijk eens een fatsoenlijke auto. Geld zat.

New writing in mei revisited: Stefan Hertmans
Tragedy of a Friendship
Voor Tragedy of a Friendship reduceerde Stefan Hertmans alle dertien opera"s van Wagner tot iconische scènes. Deze scènes worden afgewisseld met citaten en quotes uit het werk van Nietzsche en Wagner, alsook korte dialogen tussen de twee in het Duits.

Amateurtheater: workshop repertoire
Voorafgaand aan de Soirée Dramatik Deluxe op 5 oktober 2013 organiseren Schrijverspodium en OPENDOEK een workshop rond het elftal dat in de Antwerpse Bourla op de scène staat:
Stijn Devillé, werk van Eric De Volder, Abke Haring, Monique Nagielkopf, Jeroen Olyslaegers, Hanneke Paauwe, Elvis Peeters, Pjeroo Roobjee, Arne Sierens, Dimitri Verhulst en Erik Vlaminck.
Dramaturg Erwin Jans illustreert het potentieel van hun werk voor amateurgezelschappen.

Alvorens de Soirée om 20:00 uur start, vindt er in de namiddag de workshop repertoire plaats.
De workshop vindt plaats in de namiddag, voorafgaand aan de Soirée die start om 20:00 uur.

Ben je geïnteresseerd om deel te nemen? Stuur een mail naar ellen.asaert@opendoek-vzw.be. Verdere info volgt eind augustus.

Klik hier om te reserveren voor de Soirée.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is de referentiesite voor toneelschrijven die dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan. Toneeltekstnieuws signaleren kan bij redactie@schrijverspodium.be

Tekstafette: Josse De Pauw las Mouchette van Arne Sierens
Tekstaffette
In de nieuwe reeks Tekstafette vraagt Schrijverspodium aan toneelauteurs welke tekst van hun collega ze zelf graag gelezen hebben en waarom. Michael de Cock beet de spits af met Weg van Josse De Pauw, die las op zijn beurt Mouchette van Arne Sierens.

Premières in Nederland
14/06 In LimboRik van den Bos – Berg en Bos – Oerol Festival
14/06 Schiettent RosaPeer Wittenbols – Wittenbols – Oerol Festival
15/06 Tragedy of a FriendshipStefan Hertmans – Jan Fabre – Holland Festival, Stadsschouwburg Amsterdam

New writing in druk

Te koop
De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#170. Herenleed – Armando & Cherry Duyns #172. Vita en Violet, chacun sa tour – Jose Alders, Joan Nederlof & Maureen Teeuwen

MEI 2013


In deze nieuwsbrief

Nederlands Theater Festival 2013
De officiële juryselectie van het Nederlands Theater Festival 2013 is bekend. Een uitgelezen kans voor het publiek om in september enkele Nederlandstalige toneelteksten opnieuw te bekijken:

Don Juan van Nathan Vecht – Noord Nederlands Toneel
Orlando van Katlijne Damen (bewerking van het gelijknamige boek van Virginia Woolf) – Toneelhuis
mightysociety10 van Eric de VroedtMightysociety
A Brief History of Hell van Stef LernousAbattoir Fermé

35 Jaar Stückemarkt
De Stückemarkt viert dit jaar zijn 35e verjaardag. Het Theatertreffen in Berlijn vindt het daarom hoog tijd om stil te staan en met al deze bagage naar de toekomst te kijken: 30 auteurs uit de afgelopen 35 jaar werd verzocht een kort stuk te schrijven. Bovendien vestigt het festival de aandacht op 5 overleden toneelschrijvers die van grote invloed zijn geweest op de hedendaagse dramaturgie. Lees er alles over in de speciale Stückemarktbrochure.

New writing in première

De nieuwe oogst van mei bevat opvallend veel monologen:
There Is A Discussion
Rob de Graaf schreef er een op het lijf van Marien Jongewaard van Nieuw West met wie hij al ruim twintig jaar samenwerkt. There is a discussion schetst de overlevingsstrijd van de kunstenaar.

Elvis Peeters stuurt een hedendaags personage op queeste met Henric van Veldeke.

Garry Davis
Marjolijn van Heemstra trok op met acteur, vredesactivist en globalist Garry Davis om “te weten hoe je dat doet: zestig jaar geloven in een droom die niet lijkt uit te komen en je onvermoeibaar verzetten tegen een systeem waar je niet achter staat.”

Daarnaast steken twee bestaande stukken de landsgrenzen over om daar hun première te beleven: Moby Dick van Peter Verhelst reist na de succesvolle Duitse speelreeks naar Nederland. De publicatie is eerder besproken in de rubriek Versgeperst, klik hier.
De ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken)
De ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken) - een “volkssaga voor een volk in ontbinding” - trekt naar Nederland. In het nieuwe genre “poloffel” geeft auteur Pieter De Buysser de wonderlijke kantoorbediende Meneer Afzal een stem.

Regisseur Bart Meuleman diepte Desperado (1997), de inmiddels klassieke komedie van Kas en de Wolf (Ton Kas en Willem de Wolf), opnieuw op. Samen met de acteursploeg gaf hij een Kempense toets aan de vier mannen met een gemeenschappelijke fascinatie voor western.

LEO
dus ik zeg tegen die gozer
ik zeg eh nou moetje ’s effe heel goed naar me luisteren
ik zeg wij moeten mekaar maar ’s onder vier ogen spreken
van man tot man
dat we mekaar s effe recht in de ogen kijken
want eh ik ben behoorlijk boos
of boos is ’t woord niet
’t is teleurgesteld
da’s ’t juiste woord zeg ik
in jou teleurgesteld

New writing in april revisited
Tijdens een geënsceneerde lezing stelde Jibbe Willems zijn nieuwste personage voor, gebaseerd op Lucifer (en Mephisto en Beëlzebub en alle andere engelen die in opstand zijn gekomen tegen God). Naar de Hemel Wijzen is een monoloog in verzen.

Joris Van den Brande en Joost Vandecasteele schrijven een stuk over Alles. “Je kunt de titel Sorry voor alles op verschillende manieren interpreteren. Als een verontschuldiging van ons aan het publiek, omdat we het inderdaad over zowat alles proberen te hebben. Als een verontschuldiging van het ene personage aan het andere. Of als de excuses van God voor de toestand van de wereld.”
(Joris Van den Brande in een interview met Patrick Jordens voor Agenda)

Buitengaats: de Uraufführung van O Death - Jan Decorte
O Death
Jan Decorte voltooide in 2003 O Death, zijn verdichting van de Oresteia. Tien jaar later beleeft het stuk zijn ‘Uraufführung’ in Duitsland. De Münchner Kammerspielen wagen zich aan “Die Texte sind Partituren: musikalisch und immer riskant.”

debloet:
gezie
delema
root

derooi:
dasfan
tbloet
alda
bloet
dasebbe
gegote
inde
noor
locht


Klik hier om een langer fragment van O Death te lezen.

Amateurtheater: repertoiredag tekstbewerking
OPENDOEK inviteerde Tom Lanoye, Jo Roets en Bart Meuleman om tijdens de repertoiredag op 21 april 2013 te spreken over de do’s en don’ts van tekstbewerking. Om amateurgezelschappen te inspireren om tekstbewerkingen te vinden of ze zelf te schrijven is er nu ook een informatiebrochure met handige overzichtslijstjes. Klik hier om de brochure te downloaden.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is de referentiesite voor toneelschrijven die dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan. Toneeltekstnieuws signaleren kan bij redactie@schrijverspodium.be

Ooit geschreven: Het zwaard van Tristan (1945) - Johan Daisne
Johan DaisneErwin Jans duikt in de naoorlogse toneelliteratuur en onderzoekt of de teksten de tand des tijds kunnen doorstaan. De reeks trapt af met Het zwaard van Tristan, een toneelspel in drie bedrijven waarmee Johan Daisne in 1946 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor Vlaamse Toneelletterkunde wegkaapte. Het stuk vormt het tweede deel van de trilogie Liefde is een schepping van vergoding.

Er zal dus sprake zijn van liefde, maar in de verheven betekenis van dat woord; dus zal het stuk heroies zijn, een beetje raadselachtig, en vrij treurig. U mag zich daar aleven niet door laten afschrikken.

Het zwaard van Tristan is een moderne vertaling van de mythe van Tristan en Isolde, maar postmodern is die volgens Erwin Jans allerminst. Lees hier het volledige essay.

Deadlines
15/06 - Aanvraagronde auteurs die 3 literaire titels hebben gepubliceerd en nog geen 5 werkbeurzen hebben ontvangen
01/07 – Inzending toneelteksten voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2013.

De Taalunie Toneelschrijfprijs richt zich expliciet op opgevoerde teksten. Onopgevoerd werk kan meedingen in de nieuwe ronde Verse Tekst die loopt van medio mei tot medio oktober. Klik hier voor meer informatie.

Premières in Vlaanderen
03/05 HenricElvis Peeters – nOna, Festival van Vlaanderen – KC nOna Mechelen
14/05 Escorial – Michel de Ghelderode bewerking Josse De PauwMuziektheater Transparant – deSingel Antwerpen
16/05 Desperado – Kas & de Wolf – Toneelhuis – Bourlaschouwburg Antwerpen

Premières in Nederland
02/05 There is a discussionRob de GraafNieuw West – Theater Kikker Utrecht
10/05 Garry DavisMarjolijn van HeemstraRo Theater – Ro Theater Rotterdam
25/05 De ongelooflijke veranderingen van Meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken)Pieter de BuysserMuziektheater LOD – Operadagen Rotterdam
27/05 Moby DickPeter VerhelstDe Veenfabriek – Stadsschouwburg Amsterdam

Premières buitengaats
16/05 O DeathJan Decorte, vertaling Sigrid Vinks – Münchner Kammerspiele en Bloet vzw, Spielhalle München, Duitsland

New writing in druk

Te koop
Veel nieuwe boeken op de planken:
New Writing in Première
Een lolita van Bernard Dewulf, Uitgeverij Voetnoot, ISBN 9789491738012
Desperado van Kas & de Wolf, Uitgeverij Bebuquin ism Toneelhuis, ISBN 9789075175400
De koningin zonder land van Paul Verrept, De Eenhoorn, ISBN 9789058388377

De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
# 164 – Maria Goos – Cloaca
# 167 – Jibbe WillemsNaar de hemel wijzen
# 168 – Lies Verbelen, Judith de Joode, Benjamin Moen en Sanne Vanderbruggen – BOG.
# 169 – Willem de Vlam – De muurspecht
# 171 – Sieger Sloot, Eva Marie, de Waal – Superkapitalisten

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87APRIL 2013

In deze nieuwsbrief

De Kus
New writing in première: De Kus van Ger Thijs
Het is niet de eerste Kus van Ger Thijs. In 2011 brachten Carine Crutzen en Huub Stapel de tekst van Thijs talloze keren in Nederland. In april gaat een nieuwe enscenering van Het Gevolg in première:

MAN – Maar nu zit u er al.
VROUW – Ja?
MAN – Geef toe, dat is een beetje raar… Midden in het heuvelland, doordeweekse dag, geen mens te bekennen, om dan uitgerekend op een bank te gaan zitten waarop al iemand plaatsgenomen heeft.
VROUW – U hebt evenveel recht op deze bank als ik.
MAN – Maar... toch niet helemaal.


Lees hier de openingsscène van De Kus.

Naar aanleiding van de heropvoering kreeg Ger Thijs een auteursprofiel op de website en schrijft hij in de rubriek KIJKEN en LEZEN:

DE KUS gaat nu dus in Turnhout, in mei in Warschau, een Franstalige opvoering in Brussel staat op stapel, een Engelse agent is druk bezig het in Engeland aan de man te brengen.
 Dat is een genoegen. Los van het succes, het is spannend om te zien wat anderen met je tekst doen.

Lees hier KIJKEN en LEZEN: Ger Thijs – De Kus heropgevoerd.

New writing in maart revisited: Mijn slappe komedie van Magne van den Berg en Toestand van Kristien De Proost
Magne van den Berg @ Caroline BijlTwee premières van maart staan intussen als tekstfiches online op Schrijverspodium.
De titel geeft meteen ook de setting van de nieuwste Magne van den Berg:
Mijn Slappe Komedie voor vier mensen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt.

Kristien De Proost @ Youri DirkxKristien De Proost schrijft in de regel samen met de leden van haar collectief Tristero. Vorige maand debuteerde ze solo: in Toestand maakt ze een stand van zaken op en ontleedt ze zichzelf tot in de kleinste details.

Buitengaats: Nederlandstalige toneelteksten in vertaling
Geert Genbrugge las de oproep voor Catalysts for Discovery op Schrijverspodium en stuurde een monoloog in. Onder het gietende licht werd geselecteerd voor WLPG Sparks: Catalysts for Discovery. In juni trekt hij naar Linz (Oostenrijk) voor de ASSITEJ International Meeting tijdens het Schäxpir festival.

Lees Onder het Gietende Licht hier.

Lot Vekemans vertoeft in het buitenland met de Engelse vertaling van haar veelgeprezen dialoog tussen een man en een vrouw die elkaar na tien jaar terugzien, op de begraafplaats waar hun zoon Jacob begraven ligt. Poison (Gif) is een van de zeven stukken van niet-Amerikaanse schrijvers gekozen door het New Yorkse festival hotINK at the Lark, die gepresenteerd worden na een workshop met een regisseur en acteurs uit de theatergemeenschap van de Big Apple. Verder staan er tijdens het festival ook speciale evenementen gepland voor bezoekende toneelschrijvers en vertalers. In mei brengt Lot Vekemans verslag uit voor Schrijverspodium.

Amateurtheater
OPENDOEK inviteert Tom Lanoye, Jo Roets en Bart Meuleman om tijdens de repertoiredag op 21 april te spreken over de do’s en don’ts van tekstbewerking.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is de referentiesite voor toneelschrijven die dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan. Toneeltekstnieuws signaleren kan bij redactie@schrijverspodium.be
Facebook

Tekstaffette
Tekstafette: Michael de Cock las Weg van Josse De Pauw
In de nieuwe reeks Tekstafette vraagt Schrijverspodium aan toneelauteurs welke tekst van hun collega ze zelf graag gelezen hebben en waarom. Michael de Cock bijt de spits af en raadt Weg van Josse De Pauw aan. Klik hier voor de eerste Tekstafette.

Ooit geschreven: Erwin Jans stelt een nieuwe reeks voor
"Wat weten we over de productie tussen 1945 en 1980? Hoeveel namen kunnen we opsommen? En vooral hoeveel teksten hebben we gelezen?" vraagt Erwin Jans zich af. "In afwachting van die grote Vlaamse theatergeschiedenis duikt ondergetekende alvast in de zee van de honderden theaterteksten die sinds de Tweede Wereldoorlog geschreven werden, in de hoop enkele schatten mee naar boven te brengen. Of misschien gewoon om namen en teksten aan de vergetelheid te onttrekken." In mei begint een nieuwe reeks op Schrijverspodium, Erwin Jans start alvast met een essay, klik hier om het te lezen.

Schrijverspodium BLOGt: Gen2020
 Abbie Boutkabout
Lees meer over Gen2020 op Schrijverspodium.

Gen2020Ik weet niet hoe andere schrijvers te werk gaan. Ik vraag me af of ze evenveel twijfels hebben bij hun kunnen als ik. Misschien ben ik zelf een twijfelgeval. Ik kan het me niet permitteren om hele dagen te schrijven, terwijl ik het gevoel heb dat ik dat juist wel moet doen. Ik heb een drukke baan, en ik ben daar heel gelukkig mee. Maar soms mijmer ik over hoe het zou zijn als schrijven mijn vaste baan zou zijn. Ik zou amper buiten komen.

Klik hier om Keerpunt van Abbie Boutkabout te lezen.

Premières in Vlaanderen
06/04 – Sorry voor alles – Joost VandecasteeleBRONKS, BRONKS Brussel
11/04De KusGer Thijs, Het Gevolg, De Warande Turnhout

Premières in Nederland
06/04 – Gezien de omstandigheden – Pascale Platel – Les ballets C de la B, C-mine, Campo Nieuwpoort – Theater Corrosia, Almere
11/04 – De laatste dans – Joeri Vos – TG Ilay – Frascati, Amsterdam

Workshops
Tot eind april kan je aanmelden voor de masterclasses toneelschrijven met Peter De Graef en Paul Pourveur tijdens het theaterschrijffestival VERTIGO. Ook Zinnema richt een atelier theatertekst schrijven in. Meer info in de kalender op Schrijverspodium.

New writing in druk

Te koop
Nieuwe aanvullingen voor uw boekenkast: een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#168 – Lisa Verbelen, Judith De Joode, Benjamin Moen en Sanne Vanderbruggen – Bog.
#165 – Joachim Robbrecht – Crashtest Ibsen 1 / Nora
#162 – Magne van den Berg – Mijn Slappe Komedie voor vier mensen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt
#161 – Robert Alberdingk Thijm – Motregenvariaties

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87Maart 2013

 

In deze nieuwsbrief

I/IK/EG
New writing in première: Oscar van Woensel, Erik Vlaminck, Hanneke Paauwe en Arne Sierens
Maart is een productieve maand voor het toneelschrijven. Het overzicht van de premières is onderaan deze nieuwsbrief te vinden. Vier auteurs laten alvast in hun teksten kijken: klik gewoon op de titel van het stuk.

Oscar van Woensel duikt maar liefst twee keer in de Griekse mythologie. In opdracht van het Ro Theater voegt hij de twee klassieke toneelstukken van Sophokles Oedipus Rex en Oedipus in Kolonos samen. Van Woensel herwerkt ze in Oedipus tot een heftige en spirituele levensreis met als thema"s overmoed, wanhoop en het inzicht. In het fragment op Schrijverspodium neemt hij ons mee naar de voorgeschiedenis: koning Laios van Thebe probeert zijn lotsvoorspelling te ontlopen.

Voor de Toneelmakerij maakte hij een hedendaagse bewerking van Narcissus: I/IK/EG. De wereld van hedendaagse jongeren wisselt af met de mythe van Narcissus en Echo, de titels van de scènes verwijzen naar de sprongen: "Back to the myth".

Erik Vlaminck herschreef zijn roman Suikerspin tot een gelijknamige toneeltekst over het harde leven van vier generaties foorkramers.

Hanneke Paauwe neemt de lezer in Verboden toegang mee naar een fictief depot voor problematische jongeren.

Met Gloria (in den hoge) duikt Arne Sierens in de levens van vier zoekende zielen. Het vertrekpunt voor deze tranche de vie is een interview dat Arne Sierens ooit tijdens een researchronde afnam van een jonge vrouw met een wonderlijk kronkelende levensloop.

(foto I/IK/EG © Dag Jenssen)

27/03 World Theatre Day
Dario Fo (foto © Guido Harari)De internationale theatergemeenschap viert jaarlijks World Theatre Day, een initiatief van het International Theatre Institute (ITI). Dario Fo schreef dit jaar de World Theatre Day message.

Op 27 maart publiceert Peer Wittenbols zijn World Playwright Message.

(foto Dario Fo © Guido Harari)

Net verschenen: Peter Verhelst – Medea en Moby Dick
Medea en Moby DickIn de nieuwe rubriek Liefhebber bespreekt Schrijverspodium recent gepubliceerde toneelteksten. Boeken om van te houden. Deze maand Medea en Moby Dick van Peter Verhelst.

Medea en Moby Dick van Peter Verhelst zijn sinds kort te vinden in de boekhandel. Op het eerste gezicht is het een wonderlijk tweeluik, bij een tweede blik is het niet toevallig dat dit duo toneelteksten samen in één bundel belandt. Beide creaties voor de Veenfabriek hebben hetzelfde thema. Medea, de Griekse klassieker van Euripides en Moby-Dick or the Whale van de Amerikaanse schrijver Herman Melville uit 1851 zijn twee oerverhalen over wraak.

Lees de volledige bespreking van Peter Verhelst – Medea en Moby Dick.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Deadlines
21/03Inzending monoloog voor WLPG Sparks (Linz): Catalysts for Discovery
21/03Aanvraag voor Europe of Theatres Festival 2013.
31/03Aanmelding stadsschrijver in Graz, Oostenrijk

Premières in Vlaanderen
02/03 – Troost – Fikry El Azzouzi – Sin en ’t Arsenaal, Mechelen
07/03Gloria (in den hoge)Arne Sierens, Compagnie Cecilia, NTGent – Minard, Gent
07/03 – SuikerspinErik Vlaminck, Laika – De Studio, Antwerpen
09/03Verboden toegangHanneke Paauwe, CC De Kriekelaar, Schaarbeek

Premières in Nederland
14/03I/IK/EG – Oscar van Woensel, De toneelmakerij, De toneelmakerij, Amsterdam
15/03Oedipus – Oscar van Woensel, Ro Theater, Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

Paul Verrept – Twee vriendenTheaterboekennieuws: Twee vrienden van Paul Verrept genomineerd voor Boekenleeuw
Twee vrienden, de theatertekst van Paul Verrept is genomineerd voor de Boekenleeuw, de belangrijkste Vlaamse prijs voor jeugdliteratuur. Het is een primeur dat een theatertekst kans maakt op de prijs.

New writing in druk
Te koop
Nieuwe aanvullingen voor uw boekenkast: een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#163 – Suzanne van LohuizenHeb je mijn kleine jongen niet gezien?
#160 – Gerardjan RijndersLiefhebber
#157 – Matin van Veldhuizen – Jane

Nieuw bij Uitgeverij Bebuquin:
Medea / Moby Dick van Peter Verhelst, ISBN 9789075175394

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

Februari 2013

 

In deze nieuwsbrief

Schrijversnetwerk
Vanaf nu bundelt Schrijverspodium de oproepen voor buitenlandse auteursontmoetingen in de rubriek schrijversnetwerken. Klik hier voor informatie over de derde editie van Europe of Theatres festival met o.a. als doel het promoten van toneelvertalingen in Europa. In deze rubriek ook de call voor monologen van Write Local. Play Global gericht op kinder- en jongerentoneelschrijvers. Informatie over buitenlandse residenties voor toneelauteurs is te vinden in de gelijknamige rubriek.

Schrijverspodium vzw

05/10 Nieuwe datum Soirée Dramatik Deluxe Antwerpen
Schrijverspodium vzw prikte samen met Toneelhuis een nieuwe datum voor de Antwerpse Soirée Dramatik Deluxe. Noteer alvast 5 oktober 2013.


Schrijverspodium BLOGt: Gen2020
Gen2020
GEN2020 is een tweejarig professionaliseringstraject (2012-2013) waarbij de artistieke en (inter)culturele uitwisseling tussen de kunstenaars, de sector en het publiek centraal staan. Fikry El Azzouzi en Abbie Boutkabout schrijven in dit kader een nieuwe toneeltekst. Voor Verbrande Aarde laat Abbie Boutkabout zich inspireren door een tot de verbeelding sprekende vrouw uit de berbercultuur: de legendarische strijdster Kahina. Fikry El Azzouzi gaat in maart in première met Troost.
 Op Schrijverspodium geven ze een inkijk in hun persoonlijke traject.

Lees meer over Gen2020 op Schrijverspodium.

Ik herinner me dagelijks aan mijn eigen sterfelijkheid. Ik doe dit niet bewust, en het ergert me soms. Je zou denken dat ik hierdoor elke dag ten volle beleef, omdat elk moment het laatste kan zijn. Maar in mijn geval werkt het verlammend.

Klik hier om Uppercut van Abbie Boutkabout te lezen.

Deadlines

15/03Projectsubsidies voor publicaties 2013 voor schrijvers van literair werk, startersronde (voorheen: werkbeurzen auteurs)
21/03Inzending monoloog voor WLPG Sparks (Linz): Catalysts for Discovery
21/03Aanvraag voor Europe of Theatres Festival 2013.
31/03Aanmelding stadsschrijver in Graz, Oostenrijk

Premières in Vlaanderen

01/02 Africa van Peter Verhelst , NTGent , NTGent

06/02 Bus vol leugens van Wim Helsen en Sarah Moens , HETPALEIS, HETPALEIS Antwerpen

08/02 Bloetwollefduivel/Othello van Jan Decorte en Jurgen Delnaet, De Tijd, ‘t ARSENAAL  Mechelen

08/02 Diep in mijn hart van Erik Vlaminck, Tuttifratelli, De Roma Antwerpen

10/02 Beste sneeuw van Jorieke Abbing, Het Lab Utrecht, CC Hasselt

13/02  Het bijzondere leven van Jessy en Tristan van Es van Hans van den Boom, door Rosa Peters, CC Hasselt

16/02 Ram van Jan Sobrie en Peter Monsaert, De Maan, CC Mechelen

Premières in Nederland
13/02 Africa, van  Peter Verhelst, NTGent, Stadsschouwburg Amsterdam


18/02 Bloetwollefduivel/Othello, van Jan Decorte en Jurgen Delnaet, De Tijd, Stadsschouwburg Amsterdam


21/02 De Kersentuin van Gerardjan Rijnders naar Tsjechov, Hummelinck Stuurman Theaterprodukties , DeLaMar Amsterdam

New writing in druk
Te koop
Nieuwe aanvullingen voor uw boekenkast: een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#159 – David Geysen – Schiller Opus
#158 – Judith de Rijke – Isabelle Eberhardt, rekoefeningen
#156 – Stijn Devillé en Adriaan Van Aken – Kaspar
#148 – Newton Moreno – Wildernis / The body Art Project
#152 – Frank Siera – Spraakwater
#151 – Jan LauwersMarktplaats 76

Nieuw bij Uitgeverij Bebuquin:
Orlando van Katelijne Damen naar Virginia Woolf, ISBN 9789075175387

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

JANUARI 2013

In deze nieuwsbrief

Alle goeds voor 2013
Beste wensen 2013
Allereerst wenst Schrijverspodium je een gelukkig nieuw jaar en veel toneelschrijf- en leesgenot in 2013!

Nog slechts enkele plaatsen beschikbaar voor Soirée Dramatik Deluxe

Er zijn nog slechts enkele plaatsen beschikbaar voor Soirée Dramatik Deluxe, zaterdag 12 januari om 20uur in NTGent. Tijdens Soirée Dramatik Deluxe gaat een elftal jonge en gevestigde schrijvers, gesteund door acteurs, in dialoog met de uit de Veenfabriek voortgekomen elektrotechnoband Track. Op elkaar reagerend creëren muzikanten, schrijvers en acteurs een muziektheatraal concert waar de vonken vanaf vliegen. In Gent treden aan:
Auteurs:
Thomas Bellinck
Rob de Graaf
Gerda Dendooven
Stefan Hertmans
Tom Lanoye
Pascale Platel
Paul Pourveur
Gerardjan Rijnders
Jeroen van den Berg
Oscar van den Boogaard
Marjolijn van Heemstra

Acteurs:
Elsie de Brauw
Frank Focketyn
Oscar Van Rompay
Track is Rik Elstgeest, Bo Koek, Paul Koek, Hans van der Meer en Ton van der Meer. Guest star: John van Oostrum. Geluid: Will-Jan Pielage.

Tickets à 12 euro via www.ntgent.be of Tel.: +32( 0)9 225 01 01

Soirée Dramatik Deluxe is een project van Schrijverspodium in coproductie met Toneelhuis, KVS en NTGent

Deadlines
15/01Aanvraagronde auteurs die al minimum 5 werkbeurzen ontvingen
31/01Aanvragen verblijf Villa Marguerite Yourcenar in Frankrijk
15/02KANTL-Prijs voor Podiumteksten 2017: deadline voor teksten uit 2012.

Premières in Vlaanderen
11/01DonderdagPepijn Lievens, De Bende van de Prins, Kopergietery Gent
30/01 – Gezien de omstandighedenPascale Platel, Les ballets C de la B – Gent, C-mine, Campo Nieuwpoort

Premières in Nederland
11/01HoningjagersPeer Wittenbols, Toneelschuur, Toneelschuur Haarlem
19/01Oude Meesters – Ger Thijs, Hummelinck Stuurman, Leidse Schouwburg
26/01Bloedmooi en ZielsongelukkigJeroen Olyslaegers, Theater Artemis, Verkadefabriek Den Bosch

New writing in druk
Te koop
Een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#152 – Frank Siera – SPRAAKWATER
#150 – J. Slauerhoff – Jan Pieterz. Coen
#149 – Rodrigo de Roure – De Laatste dagen van Gilda / Mevrouw Ding
#148 – Newton Moreno – Wildernis / The body Art Project
#147 – Pam Emmerik – Het voorvocht van een beschermengel
#146 – Pam Emmerik – I love you in de bosjes / Blij als een gebakken ei
#145 – Peter De Graef – Everybody Happy!?
#144 – Peter De GraefStanley
#143 – Els Ingeborg Smits – Een fantastische ruïne
#142 – Nathan VechtDon Juan
#141 – Eric de Vroedt – mightysociety 10
#140 – Rob de Graaf – In die nag
#139 – Michiel Lieuwma – De briefing - omdat de vorige Jilles Flinterman van ellende is gestorven moest er een nieuwe worden
#138 – Annemarie Slotboom – Pitbull
#137 – Ko van den Bosch – Pinokkio
#136 – Jeroen van den Berg – De val
#135 – Tennessee Williams – Tramlijn Begeerte
#134 – Rob de Graaf – Pleinvrees
#133 – Bruno MistiaenDe papa, de mama en de nazi
#132 – Henrik Ibsen – Peer Gynt (integrale vertaling uit het Noors: Marcel Otten)
#131 – Marc-Marie Huijbregts, Marcel Musters – Meepesaant
#130 – Aletta Becker, Magne van den Berg, Miriam Boolsen – Het geluk

Theaterboek publiceerde:
Enne Koens – WIJ ZIJN GELUKKIG. PUNT.
Iona Daniel – De Nachtbloeiers

Nieuw bij Uitgeverij Bebuquin:
Marguerite Duras – Bart MeulemanHalf elf zomeravond
Nikolaj Erdman – De zelfmoordenaar
Jan DecorteSchiller / Tasten
Johan HeldenberghThe Broken Circle Breakdown featuring the Cover-ups of Alabama + Massis the Musical
Pieter De Buysser – Book Burning

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87December 2012

Soirée Dramatik Deluxe
Drie schrijverselftallen in drie unieke muziektheatrale concerten

Soirée Dramatik Deluxe

Schrijverspodium bestaat tien jaar en viert dat deze winter met een luxe-editie van de Soirée Dramatik. Tijdens drie toneelliteraire programma’s in coproductie met Toneelhuis, KVS en NTGent treden drie schrijverselftallen aan. Drie avonden bevolkt met het kruim van de Nederlandstalige toneelauteurs.

In het afgelopen decennium is er een prachtige tekstenoogst vergaard. Dat bewijzen drie elftallen jonge en gevestigde schrijvers, gesteund door acteurs van de drie huizen, in dialoog met de uit de Veenfabriek voortgekomen electro-technoband Track. Op elkaar reagerend creëren muzikanten, schrijvers en acteurs elke avond een muziektheatraal concert waar de vonken vanaf vliegen.

In drie unieke toneelliteraire avonden komt het beste, het verrassendste en het meest onontdekte pennenwerk van het afgelopen decennium aan bod. 33 schrijvers betreden zélf het podium met drie fragmenten uit eigen toneelwerk van de afgelopen tien jaar. Ze krijgen extra stemmen van de acteurs van de huizen, samen goed voor 99 toonaangevende teksten van het afgelopen decennium. Kortom: Shakespeare is dead, get over it (Paul Pourveur), de Nederlandstalige toneelliteratuur is springlevend.

Op 10 december staan op het podium van de Bourlaschouwburg in Antwerpen: Stijn Devillé, Abke Haring, Bart Meuleman, Monique Nagielkopf, Jeroen Olyslaegers, Hanneke Paauwe, Elvis Peeters, Pjeroo Roobjee, Arne Sierens en Erik Vlaminck. Tom Dewispelaere en Marc Van Eeghem zijn de acteurs van dienst en brengen ook werk van Eric De Volder.

In de KVS-Bol rukt op 18 december het volgende elftal uit: Kris Cuppens, Pieter De Buysser, Michaël De Cock, Willem de Wolf, Don Duyns, Jan Lauwers, Rudi Meulemans, Bart van Nuffelen, Lot Vekemans, Peter Verhelst. Acteurs Guy Dermul en Mieke Verdin lezen fragmenten van Filip Vanluchene.

Tot slot spelen op 12 januari in NTGent-Minard Thomas Bellinck, Rob de Graaf, Gerda Dendooven, Stefan Hertmans, Tom Lanoye, Pascale Platel, Paul Pourveur, Gerardjan Rijnders, Jeroen van den Berg, Oscar van den Boogaard en Marjolijn van Heemstra gesteund door het acteurstrio Elsie de Brauw, Frank Focketyn en Oscar Van Rompay.

Track is Rik Elstgeest, Bo Koek, Paul Koek, Hans van der Meer en Ton van der Meer. Guest star: John van Oostrum. Geluid: Will-Jan Pielage.

Het werk van de deelnemende auteurs en vele andere topspelers die in deze context niet aan bod kunnen komen, is te vinden op www.schrijverspodium.be, dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen.

Alle informatie over de Soirée Dramatik Deluxe.

TICKETS:
www.toneelhuis.be
Tel : +32 (0)3 224 88 44
Bourla
€10 - €7 (jongeren/senioren)

www.kvs.be
Tel : +32(0)2 210 11 12
KVS-Bol / €10 - €8 (reductie)

www.ntgent.be
Tel :+32( 0)9 225 01 01
Minardschouwburg / €12

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be

 

JULI 2012

In deze nieuwsbrief

De festivalzomer – deel 1
Ik ga op reis en ik neem mee: 5 veelbelovende teksten uit 325 Europese inzendingen, in de aanloop naar de zomer gepresenteerd op de Stückemarkt van de Berliner Festspiele. Mathias De Prest luisterde en schreef. Lees hier zijn verslag: TheaterTreffen en Stückemarkt Berlin 2012.

Deze zomer meert Maud Vanhauwaert, Zeechroniqueur 2011, aan met een nieuwe toneeltekst: Op het eerste licht/ op het eerste zicht. De theatermonoloog over een man met een knobbel gaat op 28 juli in première. Meer info over de voorstellingen tijdens TAZ#2012.

Tom Lanoye wint de prijs voor podiumteksten van de KANTL
Tom Lanoye Atropa
De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde heeft haar Vijfjaarlijkse Prijs voor Podiumteksten 2012 voor de periode 2007-2011 toegekend aan Tom Lanoye voor Atropa. De wraak van de vrede (2008). Lees verder: Vijfjaarlijkse prijs voor podiumteksten van de KANTL voor Tom Lanoye.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Summerschool toneelschrijven 2012
Suzanne van LohuizenVan 30 juli t/m 3 augustus trekt Schrijverspodium naar de Belgische kust. De deelnemers van de Summerschool exploreren onder begeleiding van Suzanne van Lohuizen de dimensies van het toneelschrijven.

Schrijverspodium BLOGt: Gen2020
Gen2020GEN2020 is een tweejarig professionaliseringstraject (2012-2013) waarbij de artistieke en (inter)culturele uitwisseling tussen de kunstenaars, de sector en het publiek centraal staan. Fikry El Azzouzi en Abbie Boutkabout schrijven in dit kader een nieuwe toneeltekst. Voor Verbrande Aarde laat Abbie Boutkabout zich inspireren door een tot de verbeelding sprekende vrouw uit de berbercultuur: de legendarische strijdster Kahina. In IJdele Dagen tekent Fikry El Azzouzi in zijn kenmerkende ironische stijl het dagelijkse leven van 3 sans-papiers, een kraker en een vrouw in een Vlaamse stad.
Op Schrijverspodium geven ze een inkijk in hun persoonlijke traject.

Lees meer over Gen2020 op Schrijverspodium.

Fikry El AzzouziWat zou je doen als iemand in nood is?
'Helpen natuurlijk.'
Hoewel er niks mis is met de nodige portie lafheid.
Wat als je helpt en je komt zelf in de problemen?
Neem nu twee agressievelingen die het aan de stok krijgen met een braaf koppeltje.


Klik hier om IJdele dagen van Fikry El Azzouzi te lezen.
Foto Fikry El Azzouzi © Katrijn Van Giel

Schrijverspodium BLOGt: Zeechroniqueur Maud Vanhauwaert
Het schrijfproces van de Zeechroniqueur 2011 nadert de voltooiing. In afwachting, nog even op papier:

ik wandelde hier
vroeger vaak, tijdens lange, warme zomervakanties

ik heb het idee dat ik in die tijd
(vergeef me de neiging tot nostalgie)
alles nog kon vastnemen

een suikerwafel
een vlieger


Klik hier om Het zeeheldenplein te lezen.

In juli gingen in première in Vlaanderen
03/07 – 13½ medewerkers – Bart Van NuffelenDe Tijd, Martha!Tentatief, op locatie Zomer van Antwerpen
12/07 – Lacrima – Arne SierensCompagnie Cecilia, NTGent

In juli ging in première in Nederland
27/07 – Super Magnifique – Marcel OsteropToneelgroep Oostpool, De Parade

New writing in druk
Te koop
Een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

Uitgeverij THEATERBOEK brengt:
#In de serie De Nieuwen geeft THEATERBOEK i.s.m. de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht theaterteksten uit van de afstuderende schrijvers. Lost Boys verzamelt 32 toneelscènes, geschreven door veelbelovende auteurs.

De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#123 Miriam Boolsen – 1,2,3 Dood
#124 William Shakespeare – Othello (bewerking vertaling Dood Paard) NL
#125 William Shakespeare – Othello (adaption Dood Paard) EN
#126 William Shakespeare – (bewerking Dood Paard) EN
#127 Ad de BontMehmet de veroveraar
#128 Tennessee Williams – Kat op een heet zinken dak
#129 Magne van den Berg – Huis
#130 Aletta Becker, Magne van den Berg, Miriam Boolsen – Het geluk

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

JUNI 2012

In deze nieuwsbrief

Première van de maand: Mehmet De Veroveraar
Ad de Bont © Jocelyne MoreauNa dertig jaar artistiek leiderschap in het Nederlands jeugdtheater neemt Ad de Bont afscheid in stijl: met een eerste theatermarathon voor jongeren. Mehmet De Veroveraar is een spannend koningsdrama over de gelijknamige Turkse prins, die op zijn twaalfde sultan wordt van het Ottomaanse Rijk.

"Mehmet de Veroveraar is denk ik het meest complexe stuk dat ik in al die jaren heb geschreven."
Ad de Bont in een interview met dramaturge Annemarie Wenzel.
(portret Ad de Bont © Jocelyne Moreau)

Nieuwe oogst: Stukschrijven
Onder de vlag Stukschrijven nodigt HETPALEIS theatermakers of beginnende schrijvers met interesse voor het jeugdtheater uit om hun talent te ontwikkelen. Deze editie werkten ze onder begeleiding van Suzanne van Lohuizen.

Fikry El Azzouzi, Thomas Janssens, Dahlia Pessemiers Benamar, Karel Tuytschaever en Kerensa Verhoosel gingen de uitdaging aan. Een bloemlezing uit de vijf nieuwe teksten krijg je op zaterdag 9 juni om 20u15  in de Kleine zaal van HETPALEIS. Een voorsmaakje alvast online:

Filippo Bentivegna – Thomas Janssens
Oksel
– Karel Tuytschaever
De Gang
– Fikry El Azzouzi
Het gevaarlijkste huis van de straat
– Kerensa Verhoosel
BABA
– Dahlia Pessemier Benamar.

Een greep uit de vorige edities van Stukschrijven:
De ladder (2000) van Geert Hautekiet, De wereld volgens lang, dik en dom (2003) van Roy Aernouts, Bert Haelvoet en Joost Vandecasteele en Ik verzamel u (2006) van Riet Muylaert en – ook te vinden op Schrijverspodium – Ik dacht dat het een simpele dag zou worden, maar dat was het weer niet (2000) van Gerda Dendooven, Koffers op reis (2002) van Geert Genbrugge.

Win vijf teksten: Stukschrijven
Wie niet kan afzakken naar HETPALEIS maar toch de nieuwe lichting wil proeven, kan op zaterdag 9 juni mailen naar: win@schrijverspodium.be.

Summerschool toneelschrijven: nog enkele plaatsen
Summerschool Toneelschrijven
Dit jaar verhuist de klassieke Summerschool toneelschrijven naar het hart van de zomer én de Belgische kust. Vier dagen op rij brengt Suzanne van Lohuizen een nieuwe invalshoek aan om verschillende dimensies van het schrijven voor theater te exploreren. Op de vijfde dag valt alles samen. Dit jaar is er voor het eerst ook een zakelijke workshop in samenwerking met deAuteurs.

Lees meer over de Summerschool Toneelschrijven.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook


Schrijverspodium vzw, de gelijknamige vereniging achter de community, bestaat dit jaar tien jaar en was de afgelopen maanden erg druk met de voorbereiding van enkele grote projecten in het najaar. Noteer alvast de drievoudige Soirée Dramatik in een Deluxe uitgave in de agenda. Drie schrijverselftallen gaan in dialoog met de electro-techno-band Track, voortgekomen uit de Veenfabriek. Een coproductie met Toneelhuis, KVS en NTGent. 

Soirée Dramatik Deluxe

Schrijverspodium BLOGt: Gen202
Gen202Fikry El Azzouzi en Abbie Boutkabout schrijven in het kader van GEN2020 aan een toneeltekst. GEN2020 is een tweejarig professionaliseringstraject (2012-2013) waarbij de artistieke en (inter)culturele uitwisseling tussen de kunstenaars, de sector en het publiek centraal staan. Op Schrijverspodium geven ze een inkijk in hun persoonlijke traject.

Sinds een dag of drie dans ik eenzaam in mijn kamer. Met muziek in mijn oren en op blote voeten benut ik de ruimte ten volle. Stoelen schuif ik aan de kant, het licht dim ik tot een aanvaardbaar minimum. Zolang ik me niet bewust ben van wat ik doe, valt het allemaal nogal mee. Maar als ik mijn blik vang in de spiegel word ik weer verlegen en stop de muziek. Wat ben ik toch aan het doen?

Lees Onafwendbaarheid van Abbie Boutkabout op Schrijverspodium.

Schrijverspodium BLOGt: Zeechroniqueur Maud Vanhauwaert
Het werkproces van de zeechroniqueur nadert de voltooiing: een voorstelling op TAZ#2012. In afwachting alvast op papier:

De luiken van de landhuizen op het plein zijn nog dicht. Op de luiken staan taferelen geschilderd.  Op een van de luiken staat een boom in bloei. De roze bloesems zijn vallend.

Lees Luiken en Laken van Maud Vanhauwaert.

Premières Vlaanderen
06/06 – Olifant Jezus – Oscar van den Boogaard – NTGent, Schouwburg NTGent

 

Premières Nederland

09/06 – Mehmet de veroveraar – Ad de Bont – De Toneelmakerij en Theater De Vest, Project 072 Alkmaar
15/06 – Alpha Centauri – Joeri Vos – TG42, Theater Bellevue
23/06 – De misdaad - De man zonder eigenschappen III – Yves Petry naar Robert Musil – Toneelhuis, Holland Festival

 

New writing in druk
Te koop
Een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website. 

De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#108 Bo Tarenskeen – ’t Schip
#109 Peer Wittenbols – Vertellingen van 1001 nacht
#110 Tine van Aerschot – Triple Trooper Trevor Trompet girl
#111 Tine van Aerschot – I have no thoughts and this is one of them
#112 Peter De Graef – Boiling Frog
#113 Stijn Devillé – Lev
#114 Esther Severi – Over de kunst – Maatschappij Discordia
#115 Stijn Devillé – Hebzucht
#116 Daniël Samkalden – Oorlog
#118 Bruno Mistiaen – Uw penis
#119 Joost II Sickenga – Bob, Bob, Bob & Bob
#122 Gerardjan Rijnders – Narciss

Uitgeverij Lannoo brengt
Piet Arfeuille, Schuilkelders en Paleizen, ISBN 9789401401302, 160p, 24,99 euro.

Uitgeverij Vrijdag presenteert
Rudi Meulemans, Verzameld. ISBN 9789460011443, 364p, 34,90 euro.

Toneeluitgeverij Bebuquin ging een alliantie aan met Toneelhuis:
Abke Haring, Flou. ISBN 9789075175288, 36p, 7 euro.
Erik Vlaminck, Van de Velde. ISBN 9789075175295, 72p, 10 euro.
Maurice Gilliams, De man in de mist. ISBN 9789075175301, 32p, 7 euro.

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87
JANUARI 2012

 

In deze nieuwsbrief


In januari werkt Schrijverspodium aan een nieuw meerjarenplan en aanpassingen van de website, vandaar uitzonderlijk een nieuwsbrief op het eind in plaats van bij de aanvang van de maand.

Tocht van Pepijn Lievens en De Papieren Man bekroond
Pepijn LievensHet nieuwe jaar startte met een prijzenregen:
De prijs van de Provincie Oost–Vlaanderen voor Letterkunde in de rubriek toneel gaat naar Pepijn Lievens voor Tocht. Zijn roadtrip is gebaseerd op de mythe van Theseus en mikt op iedereen vanaf 10 jaar.

De Papieren Man, nieuwspartner–op–rust van Schrijverspodium, kreeg de Parnassusprijs van het Vlaams Fonds voor de Letteren.

Win een tekst: Woest Water
Don Duyns - Woest WaterWoest Water van Don Duyns trekt in het voorjaar door het land. Wie op dinsdag 31 januari niet in de Stadsschouwburg in Nijmegen in de voorstelling zit, kan meedingen naar een van de vijf exemplaren van het teksboek. Mail op 31 januari vanaf 19:30 uur naar win@schrijverspodium.be.

ZEEKOE
Ik had het idee dat je huilde. Ik voelde tranen in zee vallen.

SIL
Hoe kòm je erbij? Ik ben een jongen. Ik huil alleen van woede. Wat ben jij voor dier, trouwens?

ZEEKOE (draait razendsnel een lesje op)
Zeekoeien (Sirenia) zijn een kleine orde van plantenetende, in zee levende zoogdieren die vier nog levende soorten omvat. We worden tot de Afrotheria gerekend en zijn daarbinnen het nauwste verwant aan de slurfdieren. Naast de walvissen en de zeeroofdieren zijn de zeekoeien de derde grotere groep zeezoogdieren.

SIL
O. Ik ben Sil. Jongen. Verwant aan de apen.


Boekinformatie Woest Water zie onderaan bij New writing in druk.

New writing in première: Niks of Niks van Jan Decorte
Jan Decorte - Niks of niks © Danny Willems
Jan Decorte duikt weer in de klassiekers en verdicht ditmaal Much Ado About Nothing van Shakespeare tot Niks of Niks. Net in première, nu op toernee. Een kort fragment op Schrijverspodium om je warm te maken om het prachtige boekje in de reeks van Bakchai en Wintervögelchen te kopen, na de voorstellingen of rechtstreeks bij Bloet vzw.

Zie ook New writing in druk.

hero.
enebdet
ém al
gezei
dachoppém
sij of is
da noch
e geheim
so sult ge ni
fer kome
gij stekel
bees
pardon
bees
zonder stekels


Lees meer over Niks of Niks.
(foto © Danny Willems)

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

Schrijverspodium BLOGt: Maud Vanhauwaert
Zeechroniqueur Maud Vanhauwaert postte haar Allerjongste:

Soms zijn wij twee kaften. Dan laten we, tussen ons in,
ruimte voor verhaal


dan is het stil in ons, een vlakte, en als er al een schaatsje rijdt

wordt het dansend bot.


Lees de volledige Zeechroniqueurblog op Schrijverspodium.

Schrijverspodium BLOGt: Don Duyns

Don Duyns © Ringel GoslingaDon Duyns blogde in December over de totstandkoming van Woest Water, in januari blikt hij terug op de premièrereeks.

Maar wij, regisseur Niek Kortekaas en ik, hadden dit jaar geprobeerd iets anders te maken, een beeldend zee–verhaal, zonder tongue in cheek of publieksparticipatie. En dat hebben we geweten.

Lees meer van Woest Water.

foto © Ringel Goslinga

Premières Vlaanderen

In januari gingen volgende teksten in première:
12/01Niks of niks – Jan Decorte/Bloet & Comp. MariusKaaitheater in Brussel
12/01 – Midden in de nacht – Toon Tellegen – Toneelhuis – Bourla in Antwerpen
15/01Rosie en Moussa, de brief van papaMichaël De Cock – Droomedaris–Rex en "t Arsenaal , Bronks in Brussel
31/01 – Eindeloos geduld – Wim De Wulf – Ultima Thule, CC Nova in Wetteren
31/01 – Eternal Life – Johan De Paepe – De Eilandverkaveling, cc De Kern in Wilrijk

Premières Nederland

07/01 – DecemberhongerOscar van den BoogaardNTGent en NT Stan, Toneelschuur Haarlem
12/01 – Mahabharata – Marjolijn  van Heemstra – Frascati Producties, Frascati Amsterdam

New writing in druk
Te koop
Een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

Nieuwe tips voor de aanvulling van de boekenkast
De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#105 Roel Adam – Heldenbrigade
#106 Rob De GraafMet Joran aan zee

Nieuw bij International Theatre & Film Books
Woest Water – Don Duyns, ISBN 9789064037764, 10 €
Nieuw bij Bloet vzw
Niks of Niks, Bakchai en Wintervögelchen, drie teksten van Jan Decorte elk voor 9 € plus 2 € verzendkosten

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost–Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87


DECEMBER 2011

In deze nieuwsbrief

 

Winnaars van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011
Alex van Warmerdam heeft de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011 gewonnen. De auteur kreeg de prijs voor Bij het kanaal naar links, "een parabel over jaloezie en wantrouwen, over angst voor het vreemde en haat binnen de eigen cultuur. Alex van Warmerdam legt op pijnlijke wijze de huidige volksaard bloot", volgens de jury bestaande uit acteur Michel Sluysmans, schrijfster Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos. Peer Wittenbols kreeg van de Vlaams-Nederlandse studentenjury de winst toebedeeld voor Waakhondje. Paul Pourveur was de derde genomineerde met Plot your city.
Wouter Hillaert en Pieter De Buysser © Charlotte BoeydenLees het juryverslag en het dankwoord van Alex van Warmerdam op Schrijverspodium.be.

Tijdens de uitreiking van de Toneelschrijfprijs werd tevens de Marie Kleine-Gartmanpen door Wouter Hillaert overgedragen aan Pieter De Buysser.
Klik hier om het Essay Marie Kleine-Gartmanpen 2010 te lezen.

foto Wouter Hillaert en Pieter De Buysser © Charlotte Boeyden

Play with food – Magne van den Berg
Play with foodPlay with Food (tekst aan tafel) is een concept van Theater Frascati in Amsterdam waarbij enkele malen per jaar acteurs, regisseurs en gezelschappen uitgenodigd worden om teksten te lezen terwijl het publiek eet en drinkt. Voor de achtste aflevering, van 13 tot en met 15 december, zijn Magne van den Berg en Joachim Robbrecht aan zet.

Ik stond in een kutvoorstelling maar m’n haar zat wel heel goed - een theatertekst voor twee of drie actrices van de kleine zaal die af en toe ook in de grote zaal staan is een tekst "voor en over actrices, over het vak en over de verhoudingen tussen man en vrouw, over schrijvers en regisseurs, over de mondigheid van de nederlanders en de wil om daar iets over proberen te zeggen", aldus Van den Berg.

Eerst gaat u aan tafel, medio december kan u lezen op op Schrijverspodium.
Lees meer over Play with food.

Win een tekst: BDE
Jeroen Brouwers - BDEBDE van Jeroen Brouwers is een pareltje: de tekst én de publicatie bij Demian. Op 6 december geeft Schrijverspodium vijf exemplaren weg naar de eerste mailers op win@schrijverspodium.be.

Iedereen is immers permanent een beetje dood, iedere dag een beetje meer, het leven is een terminale ziekte en "s morgens weet men niet of men de nacht zal halen, de enige zekerheid die het leven biedt is de kuil of het vuur, het gras of de as, ieder voorwaarts schokje van de secondewijzer op het dashboardklokje in mijn auto is een secondeschokje dichter bij het einde, is een aantal meter snelweg, een aantal stippellijnstrepen op het asfalt dichter bij de dood, die grijnzend zit te wachten, ongehaast, hij leest er de krant van gisteren bij.

Boekinformatie BDE zie onderaan bij New writing in druk.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community. In december zet Schrijverspodium een van Nederlands meest productieve toneelschrijvers op het podium.

KASK-lezing Oscar van Woensel
Oscar van WoenselOscar van Woensel heeft vanaf 1993 meer dan veertig toneelstukken geschreven voor een groot aantal gezelschappen. Eind oktober ging zijn meest recente tekst Slaaf in première.
Tijdens de lezing op 13 december praat hij over zijn toneelteksten en is er ruimte voor het publiek om vragen af te vuren. Lees meer over de KASK-lezing van Oscar van Woensel.

10-20-33 Jan Fabre
Jan Fabre - 10-20-33
Jan Fabre is niet enkel auteur van de Taalunie Toneelschrijflezing, maar ook van 33 theaterteksten. Op 10, 20 en 30 december komen er respectievelijk 10, 20 en 33 tekstfiches van hem online. Dit project ontving steun van SABAM.

Schrijverspodium BLOGt: Maud Vanhauwaert
Een nieuwe tekst van Zeechroniqueur Maud Vanhauwaert.

Ik zal maar meteen eerlijk zijn:

ik kan het niet

hoewel ik het wel heb geprobeerd
laat dat duidelijk zijn.
Ik heb het zeker geprobeerd
meermaals zelfs
onlangs nog
in een molen
een molen in Muiderberg.

Lees de volledige Zeechroniqueurtekst op Schrijverspodium.

Schrijverspodium BLOGt: Don Duyns
Don Duyns © Ringel GoslingaNaar aanleiding van de première van Woest Water op 23 december is Don Duyns alvast ijverig begonnen met bloggen. In december zal hij regelmatig van zich laten horen op Schrijverspodium.

Bij de repetitie wordt mij vriendelijk doch dringend gevraagd wat wijzigingen door te voeren, of te fiatteren. De slotscène wordt grotendeels tekstloos, het lied van Karel Vissekop moet deels herschreven en zo nog wat zaken. Met een tas vol huiswerk spoor ik huiswaarts. Ik zou het niet anders willen, dit hoort bij toneelschrijven.

Lees meer van Woest Water.

foto © Ringel Goslinga

Deadlines
15/12 KAAS & KAPPES 2012
De 14e Nederlands–Duitse auteursprijs KAAS & KAPPES bekroont jeugd–en jongerentheater. Auteurs kunnen maximaal één script insturen, geschreven voor een publiek van kinderen en/of jongeren. Het stuk mag niet vóór januari 2011 openbaar gemaakt of opgevoerd zijn. Lees meer over KAAS & KAPPES 2012.

New writing in première: Don Duyns - Woest water
Woest waterDe jaarlijkse familievoorstellingen van het Ro Theater zijn inmiddels een traditie van decennia, en de deelname van Don Duyns lijkt dat ook te worden – voor de derde maal op rij is Duyns de auteur van de jaarafsluiter.
Woest Water is een spannend avontuur met een vertederend randje om de kerstperiode in te stappen.
Lees meer over Woest water.

Premières Vlaanderen
2/12 – Speech – Joost VandecasteeleKaaitheater, Kaaitheater in Brussel
7/12 – Moresnet – Paul Pourveur en Lot Vekemansde Queeste, Le Théâtre de la Place in Luik
9/12 – Wit is altijd schoon – naar de gelijknamige roman van Leo Pleysier – "t ARSENAAL, "t ARSENAAL in Mechelen
15/12 – Flou – Abke Haring – Toneelhuis, Theaterstudio de Singel in Antwerpen

Premières Nederland
9/12 – De Goeie, de Slechte en de Dove – Peter de Graef – Afslag Eindhoven, Parktheater in Eindhoven
17/12 - De heldenbrigade – Roel Adam – De toneelmakerij, Jeugdtheater de Krakeling in Amsterdam
23/12 – Woest Water – Don DuynsRo Theater, Rotterdamse schouwburg in Rotterdam

Premières buitenland
11/12 – Der letzte Vorhang – Maria Goos – Renaissance Theater Berlin, Renaissance Theater in Berlijn

New writing in druk
Te koop
Sinds kort biedt Schrijverspodium een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

Nieuwe tips voor de aanvulling van de boekenkast
De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
# 96 Arthur Schnitzler – De eenzame weg
# 104 Ko van den Bosch – Low Yo Yo Stuff

BDE van Jeroen Brouwers rolde net van de persen bij DEMIAN Books
  40p. ISBN 9789081227353, 12 euro

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen en ontvangt subsidies van en werkt samen met de organisaties onderaan. Daarnaast krijgt Schrijverspodium steun van Antwerpen Boekenstad en de provincie Oost-Vlaanderen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

NOVEMBER 2011

In deze nieuwsbrief

 

21/11 Uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011
Toneelauteurs Paul Pourveur (Plot your city), Alex van Warmerdam (Bij het kanaal naar links) en Peer Wittenbols (Waakhondje) zijn de drie genomineerden voor de prijs voor de beste toneeltekst van het afgelopen seizoen. De Studentenjury van theaterstudenten uit zeven verschillende opleidingen bekroont een eigen winnaar. Jan Fabre houdt de Taalunie Toneellezing. Plus als extra de overdracht van de Marie Kleine-Gartman pen van het Nederlands Toneelverbond. U kan erbij zijn op 21 november in Brussel, klik hier voor alle info over de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community. In oktober digitaliseerde Schrijverspodium samen met BRONKS de teksten van hun Eredivisie, een selectie opmerkelijke werken uit het oeuvre van het gezelschap. Lees hier meer over het project Eredivisie. In november organiseert Schrijverspodium in opdracht van de Nederlandse Taalunie de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs.

Schrijverspodium BLOGt: Maud Vanhauwaert
Maud Vanhauwaert © Joop PareynZeechroniqueur Maud Vanhauwaert brengt een lied, gebaseerd op de beschrijving van een tienjarig kind "toen ik haar vroeg wat zij ziet als ze haar ogen sluit."

in het bad
ligt een man
de man
is niet dood
er hangt ook
een spiegel
daarin danst
een vrouw


Lees het volledige lied van Zeechroniqueur Maud Vanhauwaert.
(Foto © Joop Pareyn)

Deadlines
28/11 Oproep de Tekstsmederij
De Tekstsmederij Het programma van De Tekstsmederij ambieert om net afgestudeerde theaterschrijvers op een laagdrempelige manier hun materiaal te laten presenteren aan het werkveld. Voor de komende editie op 14 februari is organisatie op zoek naar nieuwe input. Lees hier de oproep van de Tekstsmederij.
1/12 Werkbeurzen voor toneelauteurs
Een werkbeurs is een subsidie aan een literair auteur met als doel hem of haar financiële ruimte te bieden voor het schrijven van kwalitatief hoogstaand literair werk. Toneelauteurs van wie minimaal twee teksten zijn opgevoerd door een professioneel theatergezelschap vóór 1 maart 2010, kunnen een werkbeurs aanvragen bij het Vlaams Fonds voor de Letteren. Lees hier meer over de werkbeurzen voor toneelauteurs.
15/12 KAAS & KAPPES 2012
De 14e Nederlands–Duitse auteursprijs KAAS & KAPPES bekroont jeugd–en jongerentheater. Auteurs kunnen maximaal één script insturen, geschreven voor een publiek van kinderen en/of jongeren. Het stuk mag niet vóór januari 2011 openbaar gemaakt of opgevoerd zijn. Lees meer over KAAS & KAPPES 2012.

New writing in première: BANG
Bang (© Bowie Verschuuren)
Alle goede dingen komen in drieën. Dit keer van de Veenfabriek, die vroeg aan Rob de Graaf, Gerardjan Rijnders en Arjen Duinker om een dialoog te schrijven over Ben en Ina, de gemiddelde Hollander. Drie unieke portretten die vanaf 12 november door de Nederlandse Raadszalen trekken. Wie in zijn zetel blijft, heeft ongelijk maar kan wel de teksten lezen op Schrijverspodium. Maar u doet beide, toch? Klik op de auteursnamen voor de tekstfiches.
(Foto © Bowie Verschuuren)

Premières Vlaanderen
10/11 – Krentz, De gedoodverfde opvolger – Willem De Wolf – Compagnie De Koe, Balzaal De KOE in Antwerpen
12/11 – Twee vrienden – Paul Verreptde Roovers en Villanella, La Montagne Magique in Brussel
13/11 – De Kleermaker en de Natiebaas – Geert Genbrugge in het project Kinderen van de Craen, MAS in Antwerpen
20/11 – Het biedt geen troost – Nico BoonWunderbaumtg Stan en Olympique Dramatique, Monty in Antwerpen
22/11 – Het vervoegde leven – Joost II Sickenga – cie M.E.S.S., Monty in Antwerpen
24/11 – Duister hart, een bewerking van Heart of Darkness van Joseph Conrad door Josse De PauwToneelhuis, Toneelhuis in Antwerpen
30/11 – BDE (bijnadoodervaring) – Jeroen Brouwers – Walpurgis, C–mine cultuurcentrum in Genk

Premières Nederland
12/11 – BANG – Gerardjan RijndersRob de Graaf en Arjen Duinker – De Veenfabriek, Stadhuis in Leiden
15/11 – Krentz, De gedoodverfde opvolger – Willem De Wolf – Compagnie De Koe, Toneelschuur in Haarlem
19/11 – De boevenkoning – Ad de Bont – De toneelmakerij, Stadsschouwburg in Haarlem
24/11 – De kunst der vermakelijkheid – Jan Lauwers – Needcompany, Rotterdamse Schouwburg in Rotterdam
29/11Op de zielPeer WittenbolsHet Zuidelijk toneel, Parktheater in Eindhoven

New writing in druk
Te koop
Sinds kort biedt Schrijverspodium een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

Nieuwe tips voor de aanvulling van de boekenkast
De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#94 Peer Wittenbols – Op de ziel
#95 Maria Goos – De hulp
#97 Willem de Wolf – Krenz, de gedoodverfde opvolger
#98 Kris Cuppens – Adem
#102 Lot Vekemans – Gift (Duitse versie)

Theaterboek november 2011
 Nieuw verschenen bij uitgeverij Theaterboek:
Lieg ik soms? van Laura van Dolron
  80 p. ISBN/EAN: 978-90-78644-31-6, 10 euro
Bezoek van Rogier Schippers
  40 p. ISBN/EAN: 978-90-78644-30-9, 9 euro
Huid van Sytze Schalk
  312 p., ISBN/EAN:978-90-78644-29-3, 18 euro

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

OKTOBER 2011

In deze nieuwsbrief

 

Genomineerden voor de Taalunie Toneelschrijfprijs bekend
Paul Pourveur, Alex van Warmerdam en Peer Wittenbols zijn genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011.

"Opvallend veel ingezonden theaterteksten zitten dicht op de huid van de tijd. Toneelschrijvers snijden actuele en grote thema’s aan", aldus de Nederlands-Vlaamse jury van de Taalunie Toneelschrijfprijs, bestaande uit acteur Michel Sluysmans, schrijfster Lot Vekemans en regisseur Simon De Vos, bij de bekendmaking van de kanshebbers. De genomineerde teksten zijn Plot your city van Paul Pourveur, Bij het kanaal naar links van Alex van Warmerdam en Waakhondje van Peer Wittenbols.

De winnaar wordt bekend gemaakt op 21 november in Brussel.

Lees meer.

Oproep Eredivisie Bronks
BRONKS EredivisieBRONKS jeugdtheater blaast volgend seizoen 20 kaarsjes uit, reden tot feest! Gedurende het hele seizoen organiseert BRONKS verjaardagsactiviteiten, met als hoogtepunt het BRONKS EREDIVISIEfestival van 20 tot 22 april in Brussel. Die dag zijn amateurtheatergezelschappen uit het hele land welkom op het BRONKS podium. Er is slechts één voorwaarde: wat gespeeld wordt, moet uit het twintigjarige repertoire van BRONKS komen. Dat materiaal vind je online op Schrijverspodium.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

New writing
Schrijverspodium bundelt voor u extra informatie over de genomineerde teksten, lees meer.

Paul Pourveur - Plot your city (lees meer)
Plot Your City
Alex van Warmerdam - Bij het kanaal naar links (lees meer)
Bij het kanaal naar links
Peer Wittenbols - Waakhondje (lees meer)
Waakhondje

Premières Vlaanderen
06/10 Sprakeloos op de planken – Tom LanoyeKVS en Behoud de Begeerte – KVS
12/10 Onze paus – Arnon Grünberg – NTGent - Wunderbaum – Minnemeers
14/10 De Pijnders – Arne SierensTheater Antigone – CC Brugge
22/10 Achter de wolken – Michaël De Cock’t Arsenaal – ’t Arsenaal

Premières Nederland
30/09 De Zoon - Willem de Vlam - Opium voor het volk – Theater Bellevue Amsterdam
01/10 Superanalemma - Marcel Osterop - Het Zuidelijk Toneel – Theaters Tilburg
04/10 Prometheus –Aischylos, bewerking Ko van den BoschNoord Nederlands Toneel – Stadsschouwburg Groningen
05/10 Mannetje jas – Janine Brogt – Ni! Producties – Stadsschouwburg Amsterdam
07/10 Vader, moeder, ik en wij -– Inne Goris naar Picknick op de wenteltrap van Esther Jansma –LOD – Theater a/h spui, Den Haag
07/10 Übermensch – Helmert Woudenberg – Theater Bellevue Amsterdam
08/10 Het laatste nippertje – Wim T. Schippers – Hummelinck Stuurman – Stadsschouwburg Haarlem
11/10 Het alziend oor – Jules Deelder – The Rotterdam Connectie – Toneelschuur Haarlem
25/10 Slaaf – Oscar van Woensel – Ro Theater – Ro Theater Rotterdam
28/10 De Pijnders – Arne SierensTheater Antigone – Theater a/h Vrijthof Maastricht
29/10 Op de ziel – Peer WittenbolsHet Zuidelijk Toneel – Parktheater Eindhoven
29/10 LeefTijd –Haye van der Heyden – Ko Theaterproducties – Theater De Kik Elst

New writing in druk
Te koop
Sinds vorige maand biedt Schrijverspodium een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu op de website.

Nieuwe tips voor de aanvulling van de boekenkast
De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#90 De Warme Winkel - Alma
#91 De Warme Winkel – Totaal Thomas
#93 Eric de Vroedtmightysociety9

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

SEPTEMBER 2011

In deze nieuwsbrief

 


KIJKEN en LEZEN tijdens het Nederlands Theater Festival
Nederlands Theater Festival 2011

Het Nederlands Theater Festival werpt een eigenzinnige blik op het voorbije Nederlandse en Vlaamse theaterseizoen 2010-2011. Schrijverspodium geeft de auteurs van de selectie de pen voor virtuele uitstappen naar de teksten. Jurgen Delnaet trapt af met een beschouwing over zijn Berckmans. Volg de reeks hier.

20 jaar Bronks, feest op Schrijverspodium
Bronks 20 jaarBRONKS blaast dit seizoen 20 kaarsjes uit. Tijdens de afgelopen twee decennia ontstonden er vele nieuwe toneelteksten in het huis. BRONKS en Schrijverspodium slaan de handen in elkaar om die rijkdom online bereikbaar te maken. Dit theaterseizoen bouwt Schrijverspodium elke 20ste van de maand een digitaal feestje.

Summerschool toneelschrijven 2011
Acht deelnemers.
Eén coach: Bart Moeyaert.
De Summerschool toneelschrijven 2011.
In acht impressies.
Lees ze hier.

Schrijverspodium vzw
Geen bouwverlof voor Schrijverspodium: de werken aan de site resulteerden in een kalender om de premières en deadlines nog beter op te volgen, visuele aankondigingen van de nieuwigheden en een bibliografie per organisatie. Surf hier om het zelf te ontdekken.

dia

www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

Deadlines
15/09 Ontwikkelingsbeurzen Fonds Podiumkunsten
15/09 Werkbeurzen voor toneelschrijvers bij het Fonds Podiumkunsten
15/09 Aanvragen bij het Lira Fonds
15/10 Aanmeldingen hotINK 2012

New writing in première: Pier van Jan Sobrie
PierPier is ne rare gast. Een stil water met ne diepe grond.
Deze maand staat hij centraal op Schrijverspodium.

Iedereen heeft een donkere kelder in zijn lijf.
We hebben allemaal slechte gedachten.
Sterke, agressieve fantasieën.
Maar we denken het, we voeren het niet uit.
Pier is een studie over het aftasten van die grens.
De grens tussen realiteit en fantasie.

Lees alvast een fragment.

Schrijverspodium BLOGt: Jan Sobrie
Jan Sobrie (© Ellen Goegebuer)
Nog tot 29 september werkt Jan Sobrie samen met zeven jongeren tussen 18 en 22 aan zijn nieuwe voorstelling Pier. Stof tot schrijven in september, lees meer.
[foto © Ellen Goegebuer]

Schrijverspodium BLOGt: Zeechroniqueur Maud Vanhauwaert
Maud VanhauwaertDe parabel van het MAS
Er was eens, lang geleden, een volk, een havenvolk. De mannen waren zeevaarders en de vrouwen hadden doorheen hun geschiedenis goed geleerd om ver te kijken. Zo goed dat er een generatie ontstond die helemaal verziend was, met dikke brillen voor dichtbij. Zo ook Yvette.
Lees meer.
[Foto © Joop Pareyn]

Premières Vlaanderen
15/09 Stanley – Peter de Graef – De kolonie MT, Rataplan in Antwerpen
15/09 Oedipus / Bêt noir – Jan Decorte – Ultima Vez, KVS in Brussel
17/09 Dodo klein of ei zonder land - Dimitri LeueHETPALEIS, HETPALEIS in Antwerpen
17/09 Dodo groot of land zonder ei - Dimitri LeueHETPALEIS, HETPALEIS in Antwerpen
21/09 Vader, Moeder, Ik en Wij – Inne Goris naar Picknick op de wenteltrap van Esther Jansma – LOD en HETPALEIS, HETPALEIS in Antwerpen
24/09 KipKappen – Pascale PlatelBronks, Bronks in Brussel
29/09 Pier – Jan SobrieTheater Antigone, Theater Antigone in Kortrijk

Premières Nederland
17/09 Vincent en Theo – Ger Thijs - Hummelinck Stuurman, Stadsschouwburg Haarlem
20/09 Free Mason#2 – Enver Husicic – Productiehuis Rotterdam, op locatie in Rotterdam

De zomeroogst
De nieuwsbrieven van juli en augustus waren festivaledities zonder de vertrouwde rubriek premières. Een terugblik op de nieuwe oogst van de zomer, die in de herfst vaak nog speelt:

01/06 Marcelles onschuld - Oscar Van Woensel - Productiehuis Rotterdam
03/06 Een toneelstuk over alles - Johan Petit en Vitalski - Martha!Tentatief
19/06 De Russen - Tom Lanoye - Toneelgroep Amsterdam
06/07 Terra Nova - Peter Verhelst - Crew
15/07 Ginds, tussen de netels - Dimitri Verhulst - NTGent
16/06 – 21/08 Oscar en zijn moeder - Jibbe Willems - Productiehuis Paradiso
01-05/08 Thuis ben je nooit alleen - Rik van den Bos, Marcel Osterop, Hannah van Wieringen - Toneelgroep Oostpool

New writing in druk
Te koop
Sinds deze maand biedt Schrijverspodium een overzicht van de gedrukte toneelteksten die nog via de boekhandel of de gezelschappen verkrijgbaar zijn. Kies “te koop” in het menu. 

Nieuwe tips voor de aanvulling van de boekenkast
De Nieuwe Toneelbibliotheek brengt:
#86 Schaakmat- Eva Schram
#88 Langs de grote weg/De bruiloft – Anton Tsjechov
#89 Kokoschka Live! – De warme winkel

Dit zijn de dagen: scènes van een nieuwe generatie toneelschrijvers (Annet Bremen, Milou Brockhus, Koen Caris, Esther Duysker, Sander Janssens, Jiska Koenders, Ninke Overbeek, Sytze Schalk, Ayla Schneiders, Stéphanie Tillieux) is verschenen bij Theaterboek in de reeks De Nieuwen. ISBN/EAN 978-90-78644-00-2, 136p, 10 euro
Wim Helsen, Het uur van de prutser, WPG-uitgevers. ISBN 9789085422662, 125p, 19,95 euro

Toneeluitgeverij Bebuquin herrijst met De dingen en ik, een bundeling van vier recente theaterteksten: Bagdad Blues - Paul Pourveur, Hoop – Abke Haring, Wit – De Koe en De Zaak – Piet Arfeuille, ISBN 9789075175004, 200p, 20,00 euro

Frank Adam, Aleksej, Uitgeverij Vrijdag. ISBN 9789460011375, 64p, 12,50 euro

In de rubriek Andere publicaties vind je fragmenten van de beschouwingen uit Het statuut van de tekst in het postdramatische theater. De integrale teksten zijn gebundeld in de gelijknamige uitgave van samenstellers Kurt Vanhoutte en Claire Swyzen, verschenen bij ASP met ISBN 9789054878407, 208p, 26,95 euro

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87AUGUSTUS 2011

SCHRIJVERSPODIUM OP HET THEATERFESTIVAL
Theaterfestival 2011
In deze nieuwsbrief


01/09 Toneelauteurs op het theaterfestival: Rob de Graaf

Rob de GraafDe jury van het Theaterfestival loofde de rijke oogst aan nieuwe toneelteksten. "Een van de opvallendste teksten is Freetown van de hand van Rob de Graaf bij Dood Paard. Het is een gelaagde, actuele en poëtische tekst; een scherpzinnig portret van drie welgestelde vrouwen op vakantie in een resort aan de westkust van Afrika, op zoek naar zon, zee, strand én donkere, welwillende mannen."
Rob de Graaf praat met Tom Helmer over Freetown en andere stukken.

Waar: Kaaitheaterstudio’s, OLV van Vaakstraat 81, 1000 Brussel
Wanneer: 1 september van 19:30 tot 20:15 uur - gratis
Lees meer.

02/09 Dubbelslag: Schrijverspodium zet twee nieuwe uitgaven op de planken
DubbelslagToneeluitgeverij Bebuquin herrijst met De dingen en ik, een bundeling van vier recente theaterteksten: Bagdad Blues - Paul Pourveur, Hoop – Abke Haring, Wit – De Koe en De Zaak – Piet Arfeuille.
Claire Swyzen en Kurt Vanhoutte vroegen aan dertien auteurs een kritische bijdrage over Het statuut van de tekst in het postdramatische theater. Het beeld neemt onmiskenbaar een centrale plek in onze cultuur in. Maar wat met de tekst? Heeft die nog een plaats in het eigentijdse theater? En als die plaats niet samenvalt met die van het traditionele drama, kan dan vandaag sprake zijn van een andere functie en ervaring van taal in theater? Vanhoutte en Swyzen modereren een debat met Ivo Kuyl, Lucas Vandervost, Pieter De Buysser en Rob de Graaf. Sara De Bosschere en Willem de Wolf, lezen fragmenten uit De dingen en ik. Tot slot een toost op beide uitgaven.

Waar: Kaaitheater Forum, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel
Wanneer: 2 september van 15:00 tot 18:00 – gratis, graag aanmelden op redactie@schrijverspodium.be
Lees meer.

Het statuut van de tekst in het postdramatische theater op Schrijverspodium

Tijdens Het Theaterfestival verschijnt er dagelijks een fragment uit het boek op Schrijverspodium.  Lees meer.

Summerschool toneelschrijven
De Summerschool toneelschrijven is intussen een vaste waarde: voor de vierde maal biedt Schrijverspodium enthousiastelingen met interesse in toneelschrijven een unieke kans om tijdens Het Theaterfestival onder intensieve begeleiding van professionals, deze editie Bart Moeyaert, hun schrijfvaardigheden te ontwikkelen.
Na de festivaldagkrant van 3 september lees je de resultaten van de werksessies op 1, 2 en 3 september.

Bart Moeyaert op Schrijverspodium
Bart Moeyaert © Diego FranssensHet proza en de poëzie van Bart Moeyaert zijn sinds 1983 door alle leeftijden ontdekt, wat hem een aparte plek geeft binnen de Nederlandstalige literatuur.
Moeyaert is ook toneelauteur van o.a. Ongelikt, Slot, Drie zusters (in 2004, bekroond met de Vlaams-Nederlandse 1000 Watt Theaterprijs). Rover, dronkeman beleefde in 2005 in Berlijn zijn Duitse première: Raüberlieder sind für alle da. Graz werd in 2009 opgevoerd als monoloog in in stukken, een project van tg Stan en resulteerde in de gelijknamige novelle.
Vanaf september is de info over zijn werk ook te vinden op Schrijverspodium.
(foto © Diego Franssens)

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

JULI 2011

Schrijverspodium op
Theater Aan Zee 2011
Itlevenèswachtn. Enwachtegoidega

Uw wachten wordt beloond.

Het Kind Van De Smid en Te Paard als feuilleton op Schrijverspodium
Vanaf vandaag geven gastcurator Josse De Pauw en Auteur in O. Elvis Peeters elke dag een stuk toneeltekst prijs. Het Kind van De Smid is een klassieker van De Pauw in het Amerika van de eerste helft van de 19de eeuw. Te Paard is een nog onopgevoerd ridderverhaal van Elvis Peeters rond de figuur Lady Godiva, de opmerkelijke dame die de legende inging door naakt over het marktplein van Coventry te rijden. Lees meer.

Woensdag 3 augustus
Auteurs in O. en Schrijvers in concert – Elvis Peeters

Elvis Peeters (© Stephan VanfleterenElvis Peeters schreef samen met Nicole Van Bael sinds begin jaren negentig een opmerkelijk aantal theaterstukken, hoorspelen, verhalen en romans. Tijdens Auteurs in O. en het schrijversconcert met componiste Corrie Van Binsbergen en haar band brengt Elvis Peeters een unieke selectie uit – deels onopgevoerd – theaterwerk. Sara De Bosschere van de Roovers is zijn tegenstem tijdens Auteurs in O.

Waar: Tent Zeeheldenplein, woensdag 3 augustus
Auteurs in O:  van 11 tot 11.45 uur, tickets via TAZ, lees meer.
Concert: van 21 tot 22.30 uur, tickets via TAZ, lees meer.
Een productie van TAZ i.s.m. Schrijverspodium
foto © Stephan Vanfleteren

Josse De Pauw en Elvis Peeters op Schrijverspodium
Josse De PauwNaar aanleiding van hun aanwezigheid op TAZ#2011 hebben Josse De Pauw en Elvis Peeters hun volledige toneeltekstarchief ontsloten op Schrijverspodium. Surf naar de auteurs- en tekstprofielen om unieke fragmenten en teksten te lezen.

 Zeechroniqueurs

Schrijverspodium stuurde vorige editie twee toneelauteurs uit varen. Marcel Osterop en Pepijn Lievens lieten zich door het festival inspireren tot een nieuwe toneeltekst. Osterops Contouren, een komedie over verdraagzaamheid, bekrompenheid en angst voor de ander gaat op 3 augustus in première. Pepijn Lievens herneemt op 5 augustus Averechts, over oorlogsheld Henry Tandey, die op het slagveld één vergissing met verstrekkende gevolgen maakte. Klik op de naam van de voorstelling voor de speellijsten. Klik hier om Contouren en Averechts te lezen.

Dit jaar is Maud Vanhauwaert zeechroniqueur van dienst. Tijdens Uitgelezen op 5 augustus gunt ze u een eerste blik in haar nieuwe toneeltekst.

Zeechroniqueurs is een concept van Schrijverspodium en TAZ, deze editie loopt i.s.m. SACD.JUNI 2011

In deze nieuwsbrief

 

De papieren man en Schrijverspodium zetten in op theaternieuws
De Papieren ManDe literaire berichtgeving à la carte van De papieren man wordt al bijna vijf jaar lang gesmaakt door liefhebbers van boekennieuws. Toneelliteratuur hoort daar onlosmakelijk bij. Daarom slaan de veelgeprezen boekennieuwssite en Schrijverspodium de handen in elkaar om nieuws over toneelschrijven- en  theaterliteratuur op beide websites sterker onder de aandacht te brengen, wat  leidt tot een frequentere berichtgeving. Ook zullen DPM en Schrijverspodium bepaalde content delen. Het resultaat laat zich lezen vanaf 15 juni.

Stückemarkt Berlin 2011
Jaarlijks selecteert een jury acht teksten uit honderden Europese inzendingen. De Berliner Stückemarkt geldt dan ook als ontdekkingsvijver van het Europese schrijven, zeker nu de genomineerden in het Engels worden vertaald om hun speelmogelijkheden te vergroten. Mathias De Prest schoof voor Schrijverspodium aan de Autorentisch, las de winnaars en stelde Chaos in de orde vast. Lees hier meer.
Mario Salazar, Anne Lepper, Juri Sternburg
Foto © Piero Chiussi: de drie prijswinnende auteurs Mario Salazar, Anne Lepper, Juri Sternburg

Bloed & Rozen – Tom Lanoye
Bloed & Rozen, het lied van Jeanne en Gilles ging op 26 mei in première in Toneelhuis. De nieuwste tekst van Tom Lanoye snijdt via Jeanne d’Arc en Gilles de Rais een actueel thema aan: macht en manipulatie in de Kerk.

De integrale tekst Bloed & Rozen, aangevuld met repetitiefoto’s en kostuumschetsen van Tim Van Steenbergen, een boek van meer dan 190 pagina’s zit op 1 juni 2011 voor 4,95 euro als bijlage bij De Morgen. Toneeltekstliefhebbers die deze unieke krantenactie missen, kunnen via een gezamenlijke actie van Schrijverspodium en de betrokken partners toch een exemplaar bestellen aan prijs plus verzendkosten. Mail naar redactie@schrijverspodium.be 

Bloed & Rozen

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.
In juni werken we achter de schermen aan de archieven van enkele auteurs.
Heb jij een hart voor toneel(teksten) en zin om je kennis uit te breiden? Schrijverspodium zoekt ook in academiejaar 2011-2012 enthousiaste stagiair(e)s. Lees hier meer.

Deadlines
15/06: Werkbeurzen Nederlands Letterenfonds
Auteurs van wie minimaal twee stukken in het professionele circuit zijn opgevoerd, kunnen een werkbeurs aanvragen bij het Nederlands Letterenfonds. Lees meer.

15/06: Summerschool Toneelschrijven
De vierde editie van de Summerschool Toneelschrijven staat onder deskundige begeleiding van Bart Moeyaert. Lees meer.

01/07 Taalunie Toneelschrijfprijs
Teksten die tussen 1 juli 2010 en 1 juli 2011 voor het eerst en minstens 5 keer professioneel zijn opgevoerd, kunnen meedingen naar de Taalunie Toneelschrijfprijs 2011. Noteer alvast de uitreikingsdatum: 21 november.

Creatief Schrijven, Opendoek en KASK zijn partners in de Zomeracademie. Stefan Perceval geeft er een workshop “schrijven om te bloggen, spelen en vertellen". Lees hier meer.

New writing in première: Laika
LaikaIn juni uitzonderlijk niet één maar dertig teksten in de kijker. Laika wordt tien en viert dat met een integraal archief op Schrijverspodium om al het moois van de afgelopen jaren rustig na te lezen. Elke dag rijgen we een nieuwe parel aan de verjaardagskroon.

Schrijverspodium BLOGt: Jo Roets
Jo RoetsLaika-huisauteur Jo Roets deelt in de feestvreugde en blogt in juni over zijn schrijfervaringen.

In de agenda zag het eruit als een rustige dag.

Tijd om mentaal voor te bereiden op het feest van 10 jaar Laika.
Tijd om aan het dossier te schrijven, want het is Raad van Bestuur morgen.
Tijd om aan een hele klein toespraakje te werken, er moet toch iets gezegd worden op zo"n feest.
Tijd om te helpen met het sleuren van tafels, poetsen of het schillen van zoete aardappelen.
Het mocht niet zijn.


Lees verder.

Premières Vlaanderen
03/06: Een toneelstuk over alles – Johan Petit en Vitalski, Martha!Tentatief zaal Harmonie Antwerpen

Premières Nederland
01/06: Marcelles onschuld - Oscar Van Woensel - Productiehuis Rotterdam, Rotterdamse Schouwburg
19/06: De Russen - Tom Lanoye – Toneelgroep Amsterdam in première tijdens het Holland Festival, Stadsschouwburg Amsterdam
Van 17-26 juni vindt op Terschelling de dertigste editie van het Oerol festival plaats met 33 premières

New writing in druk
De Nieuwe Toneelbibliotheek publiceert:
#82. Platonov van Anton Tsjechov
#85. Alice in Wond, Wond, Wonderland van Ko van den Bosch

De Morgen en Toneelhuis brengen Bloed & Rozen van Tom Lanoye.

 

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

MEI 2011
In deze nieuwsbrief

 

5 mei – 11 juni: Weken van de Waanzin
Tijdens de Weken van de Waanzin bij het Rotterdamse stadsgezelschap Ro Theater presenteren Schrijvers van de Waanzin Oscar van Woensel en Rik van den Bos hun "work in progress": de teksten "Slaaf" en "Leger aan het werk".

De Weken van de Waanzin vinden plaats van 5 mei tot en met 11 juni 2011 in Rotterdam, Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Lees meer.

6-23 mei: TheaterTreffen en Stückemarkt Berlin
TheaterTreffen 2011
Der Stückemarkt des Theatertreffens ist ein Entdeckerfestival für noch unbekannte Autoren aus ganz Europa.

Het TheaterTreffen vormt de jaarlijkse hoogmis voor theater in Berlijn. De internationaal gerenommeerde Stückemarkt werpt een blik op nieuwe teksten uit heel Europa. Deze editie selecteerde de jury voor een geënsceneerde lezing:

Dmitrij Gawrisch (*1982, Kiew): "Brachland"
Konradin Kunze (*1977, Freiburg): "Foreign Angst"
Mario Salazar (*1980, Berlin): "Alles Gold was glänzt"
Małgorzata Sikorska-Miszczuk (*1964, Warschau): "Burmistrz – Der Bürgermeister"
Juri Sternburg (*1983, Berlin): "Der Penner ist jetzt schon wieder woanders"

14 mei: Let op de woorden! en Icarus today
De repertoiredag van OPENDOEK vindt dit jaar plaats op twee locaties. In Ternat zijn er lezingen van o.a. Yves De Pauw - auteur van De Aft, Marieke Hageman - theateradviseur bij Kunstfactor, het Nederlandse sectorinstituut voor amateurkunsten en Gommer Van Rousselt - dramaturg bij NTGent en bewerker van diverse toneelteksten. Doorlopend is er een repertoiremarkt waarop auteurs zichzelf en hun werk voorstellen.
In Tielt staat het klassieke repertoire centraal: vertaler en bewerker Herman Altena geeft een lezing en stelt vervolgens zes representatieve fragmenten voor. De titel "Icarus Today" knipoogt naar de gelijknamige driedaagse in november. Het festival wordt beklonken met De Zaak, de Orpheusmythe door Piet Arfeuille.

Klik hier voor meer informatie.

19 mei – 25 juni: HartsTocht 2011
HartstochtHet Zuidelijk Toneel organiseert een culturele driedaagse over stad en achitectuur. Centraal staat Plot your City een nieuwe tekst van Paul Pourveur, geïnspireerd door het gedachtegoed van architecten en de geschriften van Rem Koolhaas. Babel City, Panoptic City, Generic City en Junk City zijn vier toekomstvisies op de stad met de gebouwen van vier locaties als decor.

Nemigen Witlox, personage uit Scheppingsdefect, de nieuwste tekst van Marcel Osterop, plant een megalomaan bouwproject Stairways.

Scheppingsdefect (© Krista van der Niet)… met het project "Stairways" is er gezocht naar een poging, niet zoals velen beweren, een antwoord te geven op een ongestelde vraag, maar juist om die vraag teniet te doen. Daaropvolgend werd inspiratie gezocht in eerdere tijdvakken. In dat kader verwijs ik graag naar de realisatie van bouwwerken die blijk hebben gegeven van het doorstaan van de tand des tijds, en tot op heden ontzag, energie, inspiratie, bewondering, levenslust, kortom, hoop bij de toeschouwer weten op te wekken.

Naar aanleiding van de première van de voorstelling op 29 april is de integrale speeltekst te vinden op Schrijverspodium.

Magne van den Berg schrijft een nieuwe tekst voor het festival geïnspireerd door de thema"s stad en architectuur: Vijf sec. erin eruit.

HartsTocht loopt van 19 mei tot en met 25 juni in Tilburg, Heerlen, Breda, Roosendaal, Eindhoven en Den Bosch. Voor meer info en het volledig programma, klik hier.
(foto © Krista van der Niet)

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

New writing op Schrijverspodium: Joost II Sickenga
Joost II SickengaAchter de schermen werkt Schrijverspodium gestaag verder aan een volledig archief van toneelteksten. Momenteel registreerden er al 135 auteurs met samen meer dan 730 tekstfiches. Deze maand vestigen we de aandacht op Joost II Sickenga, oud-bewoner van het eerste Schrijversgevang die zijn integrale tekstarchief publiceerde.

14 mei Masterclass toneeldialogen
Op de jaarlijkse Schrijfdag van Creatief Schrijven richt Schrijverspodium een Masterclass toneeldialogen in onder begeleiding van Oscar Van den Boogaard. Een groep gevorderde toneelschrijvers analyseert de kwaliteiten van spitante toneeldialogen en gaat zelf aan de slag.
De masterclass is intussen volgeboekt, voor andere sessies van de schrijfdag zijn er nog plaatsen, klik hier voor het volledige programma.

15 mei Summerschool toneelschrijven met Bart Moeyaert
De Summerschool toneelschrijven op het Theaterfestival is intussen een klassieker. Deze editie tekent Bart Moeyaert als coach. Op 15 mei verschijnt de "call" online en starten de inschrijvingen.

Deadlines
16/05: Werkbeurzen theatertekst bij het Fonds Podiumkunsten
Auteurs van minstens vier literaire werken, waarvan twee toneelteksten kunnen bij het Fonds Podiumkunsten een werkbeurs aanvragen. Deze regeling heeft als inzet de "artistieke ontplooiing" van auteurs bevorderen. Lees meer.

16/05: Ontwikkelingsbeurzen Fonds Podiumkunsten
Net als overige podiumkunstenaars kunnen toneelschrijvers, in binnen- of buitenland, hun vakkennis verbreden en verdiepen en hiervoor een ontwikkelingbeurs aangevragen bij het Fonds Podiumkunsten. Lees meer.

19/05: Schrijfbeurzen Lira Fonds
Tot drie weken voor de volgende vergaderdatum, 9 juni, kunnen schrijfbeurzen aangevraagd worden bij het Lira Fonds. De beurs is een bijdrage in het schijfhonorarium en gericht op professionele auteurs. Lees meer.

01/06: Inzendronde Verse Tekst van het Platform Theaterauteurs
De schrijver van het door een zevenkoppige jury van schrijvers, dramaturgen en regisseurs unaniem verkozen stuk ontvangt de PTa stimuleringsbeurs, de vijf genomineerden komen aan bod tijdens Verse Tekst in Bellevue. Lees meer.

15/06: Werkbeurzen Nederlands Letterenfonds
Auteurs van wie minimaal twee stukken in het professionele circuit zijn opgevoerd, kunnen een werkbeurs aanvragen bij het Nederlands Letterenfonds. Lees meer.

New writing in première: mightysociety9
mightysociety9Mightysociety9 is intussen al het negende deel van het magnum opus van Eric De Vroedt, een cyclus van tien teksten "nieuw geëngageerd theater over brandende, actuele kwesties op het scherp van de snede".

M We zijn in Afrika.
G We zijn in Afrika.
M Dit is Ivoorkust, Abidjan.
G Côte d"Ivoire, Ivory Coast. "Waar den Ivorenbuit den Europeeërs toeviel."
M Precies, daar ja. Jij speelt -
G Ik speel een Ivoriaan.
M Ja, jij bent een Ivoriaan.
G Ik ben geen Ivoriaan –
M Oorspronkelijk komt Gustav uit Kongo, maar nu speelt hij iemand –
G Van tweeduizend kilometer verderop. Daarvoor ben ik gecast. Ik ben zwart –
M Je bent voor deze rol gecast omdat je zwart bent – denk je dat?


Naar aanleiding van de première is de integrale werktekst van mightysociety9 downloadbaar op Schrijverspodium. Lees meer.

Premières Vlaanderen
18/05: Nero, Peter VerhelstNTGent in Minard Gent
18/05: Medea, Peter VerhelstMuziektheater Transparant in deSingel Antwerpen
26/05: Bloed en Rozen, Het lied van Gilles en Jeanne, Tom LanoyeToneelhuis in Bourla Antwerpen

Premières Nederland
05/05: Mightysociety9, Eric De VroedtToneelgroep Amsterdam en Mighty Society in Frascati Amsterdam
12/05: Het verjaardagsfeest, Reinier Demeijer – Het Nationale Toneel in NT Gebouw Den Haag
14/05: Kiezel, Philippe Dorin – De Toneelmakerij in Jeugdtheater de Krakeling Amsterdam

New writing in druk
Pieter De Buysser ontving op de Toneelschrijversdag in De Balie de tweede Pta trofee voor dwarse denkers. Zijn dankwoord is samen met zijn essays uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek, en opent de blauwe reeks van DNTB met secundair werk.

#79. Lucide dromen – Pieter De Buysser
#80. Nachtzon – Pieter De Buysser
#81. Voor een optimaal effect – Michiel Lieuwma
#82. Maria Goos – Oumi

Uitgeverij Theaterboek publiceert
WATJEFLIKKERSDAM - Hannah van Wieringen, ISBN/EAN: 978-90-78644-26-2
Een stuk over volwassen worden en de plek verlaten waar je bent opgegroeid

Begin - Verder in het noordoosten lichte bewolking - Freek Vielen, ISBN/EAN: 978-90-78644-27-9

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

 
APRIL 2011

In deze nieuwsbrief

 

Toneelschrijversdag
Op woensdag 20 april vindt in De Balie de Toneelschrijversdag 2011 plaats. Op het programma staat de uitreiking van de PTa trofee voor dwarse denkers aan Pieter De Buysser, een boekpresentatie van de eerste blauwe dntb-boekjes van de Nieuwe Toneelbibliotheek en een schrijversontmoeting in de vorm van een boekjesruilbeurs. Lees verder.

Theater – Peter Verhelst
Peter VerhelstPeter Verhelst schreef Theater, de World Playwright Message 2011 naar aanleiding van World Theatre Day op 27 maart.

Een jongetje ligt op de grond met autootjes te spelen, helemaal verdiept in zijn spel, helemaal van de wereld weg. Hij zingt. Nee. Hij neuriet. Nee. Hij zweet woorden uit. Door zijn opperste concentratie keert hij zich voor ons binnenstebuiten. Wij worden getuigen van zijn verlangens.

Lees verder.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

Canon Cultuurdagen 2011: Theaterteksten in de klas
Op 5 april neemt Schrijverspodium deel aan de Canon Cultuurdagen en inspireert (aspirant)leerkrachten secundair over het gebruik van toneelteksten in de lessen cultuur. Bernard Dewulf getuigt over zijn ervaringen als auteur, vertaler en dramaturg.

Kleine Zaal, deSingel (Antwerpen) van 13.30 tot 14.30 uur, enkel op inschrijving bij Canon Cultuurcel.

Schrijverspodium BLOGt
Paul PourveurPaul Pourveur
Paul Pourveur is sinds jaar en dag toneelauteur. In april is hij opnieuw in Montréal (Canada) om er te schrijven. Op de Schrijverspodiumblog geeft hij impressies van zijn verblijf.

Deadlines
16/05: Werkbeurzen theatertekst bij het Fonds Podiumkunsten
Auteurs van minstens vier literaire werken, waarvan twee toneelteksten kunnen bij het Fonds Podiumkunsten een werkbeurs aanvragen. Deze regeling heeft als inzet de "artistieke ontplooiing" van auteurs bevorderen. Lees meer

16/05: Ontwikkelingsbeurzen Fonds Podiumkunsten
Net als overige podiumkunstenaars kunnen toneelschrijvers, in binnen- of buitenland, hun vakkennis verbreden en verdiepen en hiervoor een ontwikkelingbeurs aangevragen bij het Fonds Podiumkunsten.
Lees meer.

19/05: Schrijfbeurzen Lira Fonds
Tot drie weken voor de volgende vergaderdatum 9 juni, kunnen schrijfbeurzen aangevraagd worden bij het Lira Fonds. De beurs is een bijdrage in het schijfhonorarium en gericht op professionele auteurs Lees meer.


01/06: Inzendronde Verse Tekst van het Platform Theaterauteurs
De schrijver van het door een zevenkoppige jury van schrijvers, dramaturgen en regisseurs unaniem verkozen stuk ontvangt de PTa stimuleringsbeurs, de vijf genomineerden komen aan bod tijdens Verse Tekst in Bellevue. Lees meer.

 

New writing in première: Bij het kanaal naar links
Alex van WarmerdamDe nieuwe tekst van Alex van Warmerdam voor zijn gezelschap De Mexicaanse Hond i.s.m. Olympique Dramatique gaat in april in Nederland in première en staat deze maand in de kijker.

“Ik zie een volle zaal. Buiten gebeurt het, maar u bent allen naar hier gekomen. Ik weet niet of u daar goed aan heeft gedaan. Ik raad u aan uw verwachtingen laag te spannen.”

Lees meer.
(foto: © Koen Broos)

Premières Vlaanderen
12/04 Tombe, Gerda Dendooven - ’t Arsenaal & Union Suspecte in ‘t Arsenaal Mechelen
27/04 Verder, Benjamin Van Tourhout - Nunc in Eskimo Fabriek, Gent
30/04 De gehangenen, Josse De Pauw & Jan Kuijken - LOD in KVS, Brussel

30/04 Vorst-Forest, Titus De Voogdt en Johan HeldenberghCie Cecilia in KVS Brussel

Premières Nederland
12/04 Bij het kanaal naar links, Alex van Warmerdam - De Mexicaanse hond & Olympique Dramatique in Stadsschouwburg Haarlem
29/04 Scheppingsdefect, Marcel Osterop - Toneelgroep Cargo in Verkadefabriek Den Bosch

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek publiceert:

#76 Teiresias - Ko van den Bosch
#77 Post - Nathan Vecht
#78 Medea - Ko van den Bosch

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

MAART 2011

In deze nieuwsbrief

 

Jibbe + Judith x Rik : Enver = √Simon
De Britse toneelauteur Simon Stephens nam vorig jaar Jibbe Willems, Judith de Rijke, Rik van den Bos en Enver Husicic onder zijn hoede tijdens een masterclass schrijven i.s.m. het Platform Theaterauteurs. Op 7 maart brengen acteurs van Toneelgroep Amsterdam voor het eerst fragmenten uit de nieuwe toneelteksten. De avond is al uitverkocht, gelukkig is er Schrijverspodium om enkele indrukken te lezen.

World Theatre Day
De internationale theatergemeenschap viert op 27 maart World Theatre Day, een initiatief van het International Theatre Institute (ITI). Een lange traditie getrouw, schrijft Jessica Kaahwa dit jaar de World Theatre Day Message 2011. Sinds 2010 heeft de wereld ook een World Playwright Message. Vorig jaar werd die gebracht door Gerardjan Rijnders. De auteur van 2011 blijft nog even geheim.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community. 

Oscar van den BoogaardIn mei geeft Oscar van den Boogaard voor Schrijverspodium een masterclass toneeldialogen op de Schrijfdag van Creatief Schrijven. Aanmelden kan vanaf 1 maart. Lees meer.
(foto: © Vincent Mentzel)

 

Schrijverspodium BLOGt: Paul Pourveur
Paul Pourveur is sinds jaar en dag toneelauteur. Zijn voorjaar is bijzonder druk gevuld. Tien jaar na de première van Locked-In maakte de Queeste een nieuwe voorstelling die druk toert in maart. In ’t ARSENAAL gaat zijn nieuwste, Godelieve en Clique, in (Vlaamse) première. Begin april reist hij weer naar Montréal (Canada) om er te schrijven. Stof te over om te bloggen in maart en april.

Deadlines
15/03 Stimuleringsbeurzen auteurs
Door een wijziging in de reglementering is het voor net gedebuteerde toneelauteurs, met één stuk opgevoerd door een professioneel gezelschap, niet meer mogelijk om een stimuleringsbeurs aan te vragen bij het Letterenfonds. Schrijverspodium informeert u wanneer er op dit front nieuwe initiatieven komen. De Vlaamse regeling “stimuleringsbeurzen auteurs 2011” heeft als deadline 15 juni. Lees ook hier.

17/03 Lira Fonds Toneel
Het Lira Fonds verstrekt subsidies aan projecten waarbij professionele dichters, schrijvers, vertalers en bewerkers betrokken zijn. Als aan de minimumvoorwaarden wordt voldaan, participeert het Lira Fonds bij een positief besluit in het schrijfhonorarium. Lees hier meer.

31/03 BBC wants your drama
BBC World Service en the British Council schrijven een International Radio Playwriting Competition uit. Het winnende hoorspel van één uur met onderwerp naar keuze wordt dit najaar uitgezonden. Net als de voorgaande jaren is er in 2011 een prijs voor schrijvers met Engels als tweede taal. Klik hier voor meer informatie.

“It"s about hearing new, different stories and voices and is a reminder of what a fantastic medium Radio Drama is...” (Marion Nancarrow, BBC)

15/04 Cultuurprijs Oost Vlaanderen
Cultuurprijs Oost-VlaanderenDe provincie Oost-Vlaanderen schrijft jaarlijks twee prijzen uit voor letterkunde. Om de drie jaar komen volgende genres aan bod : kinder-en jeugdliteratuur en scenario, proza en essay en monografie, poëzie en toneel. In 2011 zijn poëzie en toneel aan de beurt. Klik hier voor info over deelname.

New writing in première
Deze maand richt Schrijverspodium de schijnwerpers op een klassieker en een nieuweling uit het repertoire van Paul Pourveur.

Locked-In (2000, remake 2011)
LOCKED-IN“Het "Locked-In Syndroom" is een toestand van optimaal bewustzijn in de cocon van een onbeweeglijk lichaam. In deze theatertekst wordt dit onoverbrugbare geestelijke isolement gebruikt als metafoor voor het passionele drama tussen twee jongeren.”

Zij
Een vallende appel, valversnelling 9,8 m/s2, knalt tegen mijn gedachten en mijn gedachten spatten uit elkaar in withete sterren Siberisch stil stil naar donkere diepten polsend tastend naar goud- en zilverdraden van het originele weefsel van het leven verdwaald verduisterd in een kluwen van stukgeslagen verzuchtingen en gerafelde begeerten wankelend wachtend in een donkere gang beklemmend bekleed met geraffineerde Oosterse tapijten en warme houten lambrisering bedeesd belicht door priemende zonnestralen die zich door de opalen glazen van een dubbele voordeur met tralies wringen die moeizaam onstuimige gezwollen strevingen beteugelen bedwingen kil koud en kwetsbaar bewaakt beheerst door een wandklok streng tikkend onverbiddelijk omsloten omstrengeld in schaduw werpende droefgeestigheid uitzinnig uitzaaiend doorheen het huis gewillig gewiegd door een ... zondagmorgen?
Zondagmorgen?

FEBRUARI 2011

 


In deze nieuwsbrief

 

Klassieker hernomen: de Far West–trilogie van Filip Vanluchene
Far WestHet festival Antwerpse Kleppers biedt een unieke kans om drie klassiekers in het Vlaamse toneelschrijven opnieuw te zien: Dirk Buyse, Jurgen Delnaet en Bob De Moor brengen, in een regie van Lucas Vandervost, de oorsprong (De Naamlozen), de vooruitgang (Risquons–tout) en de ondergang (Citytrip) van de zogenaamde Far West. Auteur Filip Vanluchene staat garant voor een bijzonder oeuvre dat hem o.a. de Staatsprijs voor toneelletterkunde en de Taalunie Toneelschrijfprijs 2008 opleverde.

“Vanluchenes verhalen voegen een dimensie toe aan het rechtlijnige vooruitgangsdenken van een welvarend Vlaanderen. Ze gaan over ondernemers en grenzen, overdreven snelheid op autostrades en digitale snelwegen en de catastrofes die daarbij horen. Ondernemerslust op de schoot bij katholiek schuldgevoel. In een Vlaams van vreemde origine, met volkse humor en Belgisch surrealisme, en gehuld in zedig zwijgen.”

Op schrijverspodium kan u alvast kennismaken met de teksten.

Festival Cement
Van 21 tot en met 27 februari 2011 is Maastricht de thuishaven van de twaalfde editie van het festival Cement voor beloftevolle regisseurs, choreografen en toneelschrijvers.
David Van Reybrouck, auteur van o.a. Die siel van die mier en Missie is als centrale gast dagelijks aanwezig, de KVS voert naar aanleiding van zijn presence Missie opnieuw op.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community. In februari werken we aan de verdere uitbouw van de site.

Schrijverspodium BLOGt
Oscar van den Bogaard
Oscar van den BoogaardOscar van den Boogaard blogt in februari voor Schrijverspodium naar aanleiding van de première van Decemberhonger.

Tien jaar na Lucia smelt gaat morgen Decemberhonger in première.
Steven en Sara tien jaar later.
En ik natuurlijk ook.
Toen dertigers, nu veertigers.
Toen geobsedeerd door keuzes maken.
Nu geobsedeerd door vrijheid.


Lees meer.

New writing in première
Maandelijks vestigt Schrijverspodium de aandacht op een nieuwe toneeltekst die in première gaat. In februari is dat Decemberhonger van Oscar van den Boogaard.

I
SARA EN MAYA KOMEN HET APPARTEMENT BINNEN. ZE DRAGEN EEN EPOQUE KOSTUUM. ZE ZIEN ER VERWILDERD UIT. ZWARTE ROETVLEKKEN.

SARA
Schoenen uit

MAYA
Dat moet ik van mijn moeder ook altijd.

SARA
Geen vlekken maken op het tapijt.

MAYA
Mooi huis!

SARA
Let niet op de troep.

MAYA
Wat zijn dat voor dozen?

SARA
Die zijn van Steven.

MAYA
Heeft hij ze nog steeds niet uitgepakt?

SARA
Hij weet niet wat hij wil

MAYA
Mag ik eerst een douche nemen?

SARA
Natuurlijk.
Het is die deur daar links.
Neem maar een handdoek uit de kast.

SARA ZIET STEVEN OP DE BANK LIGGEN
MAYA GAAT AF

Lees meer.

Premières Vlaanderen
05/02 Polen op zondag – Bart Van NuffelenHet MartHa!tentatief, Bourla
05/02 DecemberhongerOscar van den Bogaard – tg Stan en NTGent, Minard
10/02 Far West–TrilogieFilip Van LucheneDe Tijd, Bourla
11/02 Sneeuwwitje en de 77 vergiften – Hanneke PauweVillanella
18/02 Locked–in (remake)Paul PourveurDe Queeste, CC Hasselt
23/02 Een vrouw die de horizon heeft bereikt – Herman Brusselmans – CAMPO, CAMPO Nieuwpoort
26/02 KlopteropKris Cuppens – Braakland/ZheBilding en Bronks, BRONKStheater

In januari ging het volgende stuk in première:
12/01 Tombe – Gerda DendoovenTArsenaal

Premières Nederland
03/02 No mans land – Roel Adam – De Toneelmakerij, De Krakeling Amsterdam
08/02 Broei – Elmer Schönberger – Toneelschuur Amsterdam
13/02 Hondenliefde – Kees Roorda – Ulrike Quade Company en The Glasshouse, Bellevue Amsterdam
26/02 Een kleine zeemeermin – met tekstbijdragen van Jorieke Abbing – Toneelgroep Oostpool, Frascati Amsterdam

In januari gingen volgende stukken in première:
11/01 Hout – Abke Haring – Toneelhuis, Frascati Amsterdam
13/01 Dallas – Rob de GraafNieuw West, Frascati Amsterdam

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek publiceert:

75. Medeia – Oscar Van Woensel
74. Vacherie – Bruno Mistiaen
73. Fantasio – Alfred De Musset
72. Hond – Willem De Vlam
71. Dallas – Rob De Graaf
70. Voor Een Optimaal Effect – Michiel Lieuwma (Het Eerste Blauwe Boekje!)
69. Meester – Michiel Lieuwma
68. Overlast – Erik Bindevoet & Michelle Bernhard (Inclusief Het No–Spel: Kinuta / Het Vollersblok)
67. Embrasse – Annemarie Slotboom

Recente uitgaves van Uitgeverij theaterboek:

APOCALYPSO
Jibbe Willems
ISBN/EAN: 978–90–78644–23–1
ApoCalypso kwam tot stand i.s.m. Het Syndicaat.

BACKFIRE
Anouk Saleming
ISBN/EAN: 978–90–78644–21–7
Deze uitgave kwam tot stand i.s.m. Theater RAST

IK KAN ALLES EN MEER
theater voor en door kinderen
Maaike Bergstra
ISBN/EAN: 978–90–78644–22–4

EROP OF ERONDER
Scènes van een nieuwe generatie toneelschrijvers in de reeks De Nieuwen:
Babiche Ronday • Hanneke Hendrix • Kasper Jansen • Maaike Haneveld
Malou de Roy van Zuydewijn • Michiel Lieuwma • Nasja Covers
Rob Rombouts • Robin N. Duits • Simon Weeda
ISBN/EAN: 978–90–78644–20–0

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87 

DECEMBER 2010

 


 In deze nieuwsbrief

 

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

Eric De Volder onverwachts in zijn slaap overleden
Erik de VolderSchrijverspodium betreurt overlijden Eric De Volder.
In de nacht van zaterdag op zondag 28 november, de ochtend na zijn meest recente première "Frans Woyzeck" (NTGent, Ceremonia en Lod), is Eric De Volder overleden. Met hem verliezen we niet alleen een groot toneelauteur, zoals de recente publicatie van zijn stukken bewees, maar een groot theatermaker en een groots mens. We zijn met stomheid geslagen, en wensen de nabestaanden en de ploeg van Ceremonia onze innige deelneming toe.

Lot Vekemans wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2010
De Nederlandse auteur Lot Vekemans ontving maandag de Taalunie Toneelschrijfprijs voor haar theatertekst Gif. Aan de prijs is een bedrag van 10.000 euro verbonden. Lees verder.

Schrijverspodium BLOGt
Aleksej in Letland – Frank Adam
Auteur-theatermaker Frank Adam werkte in het Letse Ventspils zijn theatertekst Aleksej af. Tijdens zijn verblijf maakte hij, totaal onvoorzien, kennis met de Letse Literaire Voorzienigheid. Voor DSL zette hij zijn ervaringen op papier. Lees meer.

Premières Vlaanderen
09/12 Hout – Abke Haring – Toneelhuis
17/12 Eeuwige sneeuw – Stefan PercevalHet Paleis

Premières Nederland
12/01 Dallas – Rob de GraafNieuw West – Frascati Amsterdam

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek publiceerde in december:

#63 – Sophie KassiesIk Calvijn
#64 – Stijn Devillé – La dissection d’un homme arme
#65 – Stijn Devillé, Adriaan Van Aken – Immaculata
#66 – Rik van den Bos – Wij zijn grijs gebied
#67 – Michiel Liewma – Meester
#68 – Michèle Bernard, Erik Bindervoet – Overlast
#69 – Annemarie Slotboom – Embrasse

Dit is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87NOVEMBER 2010

 

 
 

  Schrijverspodium


 In deze nieuwsbrief

 

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

25 en 26/11 Zeechroniqueurs meren aan
Schrijverspodium nodigde Pepijn Lievens en Marcel Osterop uit om aan zee, geïnspireerd door hun ervaringen op TAZ#2010, een nieuwe toneeltekst te schrijven. De zeechroniqueurs doken twee parels op.

In het kielzog van het festival, met respectievelijk ’t ARSENAAL en TAZ als gastheer, serveren we twee opmerkelijke auteurs met twee even opmerkelijke teksten. Plus garnaalkroketten om de smaak van de zee levendig te houden.

Pepijn Lievens geeft Jezus van Nazareth (bij Gent) een stem.
Jos Geens, Dimme Treurniet, Hilde Van haesendonck en Michael De Cock lezen Contouren van Marcel Osterop.

Donderdag 25 november om 20.15 uur, ’t ARSENAAL, Mechelen
Vrijdag 26 november om 20 uur, Club Terminus (linkervleugel Stationsgebouw), Oostende
Lees meer.

29/11 Taalunie Toneelschrijfprijs 2010
Sinds vorig najaar is er een bijzonder traject gekoppeld aan de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs: theaterstudenten uit diverse opleidingen bekronen hun eigen winnaar in de Taalunie Toneelschrijfprijs Studentenjury. Dit traject, door Schrijverspodium uitgewerkt op verzoek van de Nederlandse Taalunie, werd unaniem bestempeld als een inspirerende aanvulling op het curriculum. Goede verhalen verdienen een vervolg en in dit geval een uitbreiding: maar liefst elf theateropleidingen in Vlaanderen en Nederland werden dit jaar benaderd om deel te nemen. De studenten lezen en bespreken de genomineerde teksten in de colleges en krijgen tijdens een ontmoeting met de genomineerde auteurs een middag vol boeiende gespreksstof terug.

Aansluitend op de interuniversitaire ontmoeting vindt de uitreiking van de Taalunie Toneelschrijfprijs en de prijs van de Studentenjury plaats. Rob de Graaf, die zelf in 1996 en 2007 de prijs wegkaapte met 2Skin en Vrede, brengt de Taalunie Toneelschrijflezing.

Maandag 29 november, Theater Kikker, Utrecht De praktische informatie over het programma vindt u hier. De interuniversitaire ontmoeting vooraf is op uitnodiging, meer informatie bij els.steegmans@schrijverspodium.be.

01/12 Werkbeurzen toneelschrijvers Vlaams Fonds voor de Letteren
SAuteurs van Nederlandstalig literair werk - proza, poëzie, essay, theater en kinder- en jeugdliteratuur - die minimaal twee literaire werken hebben gepubliceerd bij een professionele uitgeverij kunnen een werkbeurs aanvragen om hem/haar financiële ruimte te bieden voor het schrijven. Ook toneelauteurs van wie minimaal twee teksten zijn opgevoerd door een professioneel theatergezelschap, kunnen een werkbeurs aanvragen. Lees meer.

Premières Vlaanderen
19/11 Bang! - Johan PetitMartha!Tentatief - CC Berchem
27/11 Woyzeck – Bewerking Eric De Volder - NTGent & Toneelgroep Ceremonia - NTGent

Premières Nederland
03/12 Geen vijand – Marcel OsteropToneelgroep Cargo – De NWE Vorst Tilburg

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek verwacht in november:

#66 Meester – Michiel Lieuwma
#65 Immaculata – Adriaan van Aken/ Stijn Devillé
#64 La dissection d"un homme armé – Stijn Devillé
#63 Ik, Calvijn – Sophie Kassies

Uit de zestien teksten van de afgelopen vijf jaar koos theater Artemis er zes voor het boek zes theaterteksten voor vele leeftijden. Het boek is te bestellen via info@artemis.nl.

Dit is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner - geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87 
 

SEPTEMBER / OKTOBER 2010

In deze nieuwsbrief

 

Terugblik op KIJKEN en LEZEN tijdens het Nederlands Theater Festival
Nederlands Theaterfestival
Het Nederlands Theater Festival wierp een eigenzinnige blik op het voorbije Nederlandse en Vlaamse theaterseizoen 09-10; Schrijverspodium deed hetzelfde met de auteurs van de selectie en gaf hen de pen voor virtuele uitstappen naar de teksten van de voorstellingen. Hier volgen de links naar de volledige reeks.

10/9 KIJKEN en LEZEN Oog om oog
Marcel Otten schreef een vrije bewerking van Dead Man Walking van Sister Helen Prejean en toont hoe hij daarbij tewerk ging. Meer...

9/9 KIJKEN en LEZEN Otaku
Joost Vandecasteele hernam Otaku en gaf Waarom ik doe wat ik doe prijs. Meer...

8/9 KIJKEN en LEZEN: Woeste Hoogten
Jeroen Olyslaegers bewerkte de klassieker Woeste Hoogten tot een theaterstuk, bekroond met een Gouden Krekel als "meest indrukwekkende productie" en schreef over de demonen die hij onderweg ontmoette. Meer...

7/9 KIJKEN en LEZEN: Over dieren en UNDERGROUND
In het Duitse taalgebied is de faam van Elfriede Jelinek als toneelauteur al enkele decennia minstens even groot als haar beroemdheid als prozaschrijfster. Het toonaangevende tijdschrift Theater Heute riep haar uit tot de belangwekkendste Duitstalige toneelauteur van de jaren negentig, wat de voorbije jaren door tal van onderscheidingen werd bevestigd. Inge Arteel introduceert haar werk. Meer...

6/9 KIJKEN en LEZEN: Krijg nou Titus!
Theatergroep Siberia stopte de klassieke wraaktragedie van Shakespeare in een nieuw jasje. Velen zijn hen voorgegaan. Evelyne Coussens houdt de bewerking van Titus Andronicus tegen het licht. Meer...

5/9 KIJKEN en LEZEN: Spoonface
Jibbe Willems vertaalde Spoonface van Lee Hall. Willems is echter in eerste instantie zélf toneelauteur en geeft een inkijk in zijn schrijverschap. Meer...

Hannah van Wieringen wint het lekkere stuk
Hannah van WieringenIn het kielzog van het VSCD gala organiseerde het Rozentheater de tweede editie van De Nacht van de Vergeten Toneelprijzen. De prijs voor Het Lekkere Stuk bekroont de beste jonge schrijver (i.e. die minder dan 5 jaar actief is). De bekroning ging naar Hannah van Wieringen voor ‘Er moet licht zijn’ een stuk voor Oostpool.
Uit het juryrapport: “Ontroerend, eenzaam, maar niet alleen. Een existentieel drama geworteld in de tijd van nu met de zwaarte van een grote kater en de vrolijkheid van vertrapte confetti, waarin de poging tot leven en denken wonderschoon verpakt is.”

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium is de gelijknamige vzw achter de community. In oktober organiseert de vereniging een Soirée Dramatik en start de Taalunie Toneelschrijfprijs Studentenjury.

14/10 Soirée Dramatik: Frank Adam over Aleksej
Frank Adam - (C) Rik TheunisOp 14 oktober praat Greet Samyn (Klara, De Kunstkaravaan) met auteur Frank Adam over het schrijfproces, de thematiek en de actualiteit van Aleksej. Regisseur Koen De Sutter vertelt hoe het is om de woorden van Frank Adam tot leven te brengen. Frans Van der Aa (Peter de Grote) en Jeroen Vander Ven (Aleksej) lezen fragmenten voor uit de tekst.

Lees meer

 

21/10 Start Taalunie Toneelschrijfprijs Studentenjury
DeTaalunie Toneelschrijfprijs Studentenjury is een interuniversitair traject, dat Schrijverspodium op verzoek van de Nederlandse Taalunie coördineert. Studenten uit diverse Vlaamse en Nederlandse theateropleidingen lezen de drie genomineerden voor de Toneelschrijfprijs én bekronen hun eigen winnaar. Vanaf 21 oktober kan u thuis meelezen op Schrijverspodium. Meer...

Resultaten Summerschool toneelschrijven 2010
Negen deelnemers van de Summerschool toneelschrijven kregen deskundige coaching van Heleen Verburg. Enkele impressies uit hun werk lees je hier.

Schrijverspodium BLOGt – Frank Adam
Frank Adam blogt in oktober naar aanleiding van de première van Aleksej.

Het moet najaar 1993 op de weg naar Brugge zijn geweest, ergens tussen de Sint-Trudoabdij van de kanunnikessen van het Heilig Graf en hotel-feestzaal “Lodewijk van Male”, dat ik zoals Paulus op de weg naar Damascus werd getroffen door een Aleksej-flits.

Lees meer.

New writing in première
AleksejMaandelijks vestigt Schrijverspodium de aandacht op een nieuwe toneeltekst die in première gaat. Deze maand zetten we Aleksej van Frank Adam centraal. De tekst won de Prijs Letterkunde 2010 voor dramatische kunst van de provincie West-Vlaanderen.

PETER:

Ik vraag mij af hoe het zou zijn als ik je vader niet was.
ALEKSEJ:

Ik wil een glas wodka!

PETER:

Of we elkaar dan ooit zouden hebben ontmoet.

ALEKSEJ:

Ik vraag me af hoe het zou zijn als u geen tsaar meer was!
PETER:

Dat is een veronderstelling die je beter maar niet maakt.

ALEKSEJ:

Of ik dan ooit voor u zou zijn gevlucht!

PETER:

Ik ben nu eenmaal meer dan je vader alleen.

ALEKSEJ:

Of minder.


Lees meer.

Premières Vlaanderen
28/10 Inferno - Rudi Meulemans - De Parade - Kaaitheater
28/10 AleksejFrank AdamHETPALEIS

Premières Nederland
O2/10 Alice in Wonderland – Ko van den Bosch – Noord Nederlands Toneel – Stadschouwburg Groningen
16/10 Amazones – Gerardjan RijndersRo theater – Rotterdamse Schouwburg
19/10 De man zonder eigenschappen- bewerking Filip Van LucheneToneelhuis – Parktheater Eindhoven
20/10 Modem - Frans Strijards - De Voortzetting (van Art & Pro)Toneelschuur
23/10 Shakespeare’s strandfeest – Koos TerpstraHet Zuidelijk Toneel – Theaters Tilburg

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek publiceerde in september

#48. Quality time - Joan Nederlof
#49. Smoeder - Maria Goos
#50. Brak - Frank Houtappels
#51. Mug inn - Joan Nederlof
#52. Inside out - Joan Nederlof ism Lineke Rijxman
#53. Hannah en martin - Joan Nederlof, Lineke Rijxman, Willem de Wolf
#54. Verlichtinglight - Joan Nederlof ism Lineke Rijxman
#55. Bazel - Willem de Wolf
#56. Basel - Willem de Wolf (Duits)
#57. Bazel//Basel - Willem de Wolf (tweetalig)


Nathan Vecht e-flyer

International Theatre and Film Books bracht afgelopen maand een bundeling van Nathan Vecht.
Stukken voor de parade bevat drie stukken van drie kwartier voor drie acteurs: Fietsen voor Malawi – Go Vote! – God in Frankrijk
ISBN: 978 90 6403 757 3

Dit is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner - geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87AUGUSTUS / SEPTEMBER 2010

In deze nieuwsbrief

 

Theaterfestival 2010 in deSingel
Donderdag 26 augustus start het Theaterfestival 2010 in deSingel. De aftrap van een maand gevuld met theater én toneelteksten.

De Volder in Stukken
De Volder in stukkenLangverwacht, eindelijk gekomen: uitgeverij Vrijdag bundelt het omvangrijke oeuvre van Eric De Volder. Toneel van 1988 tot 2010, 600 bladzijden, 22 stukken, 500 genummerde exemplaren in een bijzondere uitgave.
Schrijverspodium warmt u al een tijdje op met wekelijks een nieuwe tekstfiche in De Volders bibliografie, maar nu is het hoog tijd om het boek te kopen.
Presentatie op 2 september, lees meer.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw, de gelijknamige vereniging achter de community, duikt vanaf eind september in de Theaterfestivals. Die werpen elk jaar een eigenzinnige blik op het voorbije Vlaamse en Nederlandse podiumkunstenseizoen. Schrijverspodium doet hetzelfde met de auteurs uit de Keuze 2010. Vier voorstellingen vormen het vertrekpunt voor een schets van enkele hedendaagse schrifturen. Hun auteurs laten proeven van hun werk en hun drijfveren. Het Nederlands festivalprogramma is de basis voor virtuele uitstappen naar de teksten van de voorstellingen.

27/08 Joost Vandecasteele
"Auteur, theatermaker, komiek, ding met uitsteeksels." Vandecasteele werkt op 
de grens met stand-upcomedy. Vorig seizoen maakte hij het opgemerkte they
 eat people voor Union Suspecte. Het Theaterfestival toont zijn nieuwste
 Otaku, een theatrale documentaire. Don
-Theaterfestival- Verboven interpelleert hem over politiek drama 
en octopusteksten met tentakels in diverse genres. Lees meer.
Joost Vandecasteele

 

29/08 Arabisch teksttheater
Messut Arslan Mokhallad Rasem
In het Nederlandstalige theater spelen de "grote verhalen" vaak bewust of 
onbewust een rol. De klassiekers en het repertoire sijpelen frequent door in
 de hedendaagse toneelteksten.
Hoe zit dat in de Arabische teksttheatertraditie? Wat is de impact van verhalen? Wat inspireert en drijft de huidige makers? Welke klassieke vertellingen wortelen in hun traditie?
Mokhallad Rasem, maker van Irakese Geesten in gesprek met Mesut -you call me a Turk, but I"m an artist- Arslan. Lees meer.


01/09 Annelies Verbeke

Annelies VerbekeDe briefwisseling van Peggy Poppers en Rik Message voor Stukken van TGStan 
(i.s.m. Yves Petry) zette Wunderbaum op het spoor van Verbeke. Letterlijk,
 zij troonden haar mee naar een emballagebedrijf onder de sporen van
 Brussel-Zuid om er Rail Gourmet te schrijven, een monoloog en twee dialogen
 over geluk in diverse vormen. Terwijl dit stuk wordt hernomen, legt Verbeke
 de laatste hand aan Almsch!, alias Alma Mahler, voor SKaGeN. Samen met Barbara -Moshi- Rottiers blikt Verbeke terug op haar toneelteksten. Lees meer.


04/09 Don Duyns en Heleen Verburg

Don Duijns

JULI 2010

In deze nieuwsbrief

 

Aleksej van Frank Adam wint de Prijs Letterkunde 2010 voor dramatische kunst
Frank Adams - (C) Rik TheunisDe provincie West-Vlaanderen reikt vierjaarlijks de Prijs voor Letterkunde voor Dramatische Kunst uit. Aleksej van Frank Adam werd bekroond met de prijs voor niet-gepubliceerd werk.
Luc Van den Briele kreeg een premie voor De Kaikoura droom; Benjamin Sercu voor La Scarlatti en Jelle Marteel voor Viskop.

Frank Adam is geen onbekende bij de provincie West-Vlaanderen, in 2006 bekroonde de jury zijn Urt, het libretto voor een komische opera in vier bedrijven, het tot theatertekst bewerkte manuscript De jongen die uit zijn lichaam viel en de theatertekst Wat de ezel zag.
(foto © Rik Theunis)

Aleksej, het verhaal van de Russische Peter de Grote die uit het Westen terugkeert met de intentie zijn land te moderniseren en zijn zoon Aleksej op te leiden tot tsaar, gaat eind oktober in première bij hetPALEIS. In de zomermaanden duikt Frank Adam in zijn archieven om zijn profiel op Schrijverspodium te vervolledigen.

PETER:
Ik vraag mij af hoe het zou zijn als ik je vader niet was.
ALEKSEJ:
Ik wil een glas wodka!
PETER:
Of we elkaar dan ooit zouden hebben ontmoet.
ALEKSEJ:
Ik vraag me af hoe het zou zijn als u geen tsaar meer was!
PETER:
Dat is een veronderstelling die je beter maar niet maakt.
ALEKSEJ:
Of ik dan ooit voor u zou zijn gevlucht!
PETER:
Ik ben nu eenmaal meer dan je vader alleen.
ALEKSEJ:
Of minder.

Schrijverspodium BLOGt – Michael De Cock
Michael De Cock, gastcurator van TAZ#2010, blogt in juli op Schrijverspodium en steekt meteen van wal met Over LEZEN en KIJKEN. En theaterschrijven. Een reactie op La Belgique Congolaise: de Congohype herbekeken, uit de meest recente rekto:verso.

"Nu zou Congo mij intussen misschien al de oren uitkomen, ware het niet dat ik dankzij een theatertekst van zo"n honderd jaar geleden mij er toch al een poos mee onledig heb gehouden. Een tekst van Mark Twain."

Koning Leopolds Alleenspraak
© Stephan Vanfleteren

Schrijverspodium vzw

www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw, de gelijknamige vereniging achter de community, trekt eind juli kustwaarts:

Zeechroniqueurs
Pepijn Lievens - (c) Régine Van Den Broucke & Marcel Osterop - (C) Krista Van Der Niet
Pepijn Lievens (© Régine Van Den Broucke) & Marcel Osterop (© Krista van der Niet)

Vanaf 29 juli zet TAZ#2010 de zeilen. Schrijverspodium stuurt twee toneelauteurs uit varen. Marcel Osterop en Pepijn Lievens gaan op de zilte baren van het festival, op zoek naar inspiratie voor een nieuwe toneeltekst. Hun parcours volg je tijdens het festival op de schrijverspodiumblog, in de Tazette en op www.theateraanzee.be of gewoon live in het literatuur meeting point. Tijdens Uitgelezen aan Zee kan het publiek kennismaken met de auteurs, tijdens toneelteksten by night met hun oudere werk. De kersverse teksten komen in het slotmoment aan bod. Waar, wanneer? Lees meer

Toneelteksten by night
Tijdens TAZ by night palmen kunstenaars en publiek één nacht lang het Leopoldpark in. Schrijverspodium zorgt voor het woord met een toneeltekstmarathon met materiaal geselecteerd uit het rijke archief van www.schrijverspodium.be gebracht door de makers en centrale gasten van deze festivaleditie. Lees meer

Stageoproep
Voor het nieuwe academiejaar is Schrijverspodium nog op zoek naar stagiair(e)s die houden van toneelteksten en de digitale wereld. Ook tijdens de zomermaanden zijn helpende handen welkom. Meer info.

 

Deadlines
Lira FondsMedio juli: Lira Fonds Toneel
Het Lira Fonds heeft specifiek voor toneelauteurs een regeling “om de schrijfvergoeding voor toneelauteurs op een wat hoger en redelijker niveau te brengen, zonder de verhoging alleen ten laste van de opdrachtgever te laten komen.” Aanvragen dienen uiterlijk drie weken voor de vergadering van de Adviescommissie te arriveren, de volgende bijeenkomst is gepland op 5 augustus. Indienen kan bijgevolg tot medio juli. Lees hier meer.

New writing in première
Maandelijks vestigt Schrijverspodium de aandacht op een nieuwe toneeltekst die in première gaat. Michael De Cock doet dat drievoudig tijdens TAZ#2010.

HAVEN 010 is een hedendaagse odyssee waarin sans-papiers Amro K. oversteekt naar Engeland met Erik U. Een verhaal over de wereld, hoe die is en hoe die zou kunnen zijn.

ERIC: Misschien zijn mensen als water. Ge kunt dat tegenhouden, omleiden, de andere kant opsturen, en zelfs heel even halt toeroepen. Maar ge kunt dat nooit helemaal stoppen of controleren. Toch niet als het erop aan komt. Fort Europa noemt men dit hier. Laat me niet lachen. De dijken scheuren de muren kraken het plafond bladdert af. Eén groot openluchtmuseum. Flexibel als een schildpad met een hernia. Een zandkasteel is het. Het water komt. Het tij springt. Springtij.

In 1905 gaf Mark Twain in King Leopold"s Soliloquy de vorst van Congo-Vrijstaat een stem om zichzelf en zijn daden te verdedigen. Michael De Cock bewerkte het pamflet tot Koning Leopolds Alleenspraak.

Geïnspireerd door Ovidius schreef Michael De Cock Vliegen tot de hemel, “Daedalus en Icarus, Theseus en Aigeus ... twee vaders, twee zonen ... een monster dat de Minotaurus heet, en een meisje: Ariadne, dat droomt van de liefde, en van vertrekken ... maar wie neemt haar mee?”
De tekst kende zijn officiële première tijdens het krokusfestival, De Cock schreef intussen verder; omdat goede dingen altijd met drie komen, vermelden we Vliegen tot de hemel toch opnieuw.

Premières:
02/07 Autoroute du soleil, Leen Verheyen, Krakatau, Amsterdam – festival over het IJ
04/07 De trilogie van de Vieze Verol Tjes – deel 1 witte peper, Geert Hautekiet, Compagnie Kaiet, Antwerpen
23/07 God in Frankrijk, Nathan Vecht, De Parade, Rotterdam
24/07 Thuis ben je nooit alleen, Rik van den Bos, Marcel Osterop, Hannah van Wieringen, Festival De Parade, Utrecht
28/07 Haven 010, Michael De Cock,’t Arsenaal en Walpurgis i.s.m. Union Suspecte, TAZ#2010 Oostende
29/07 Vliegen tot de hemel, Michael De Cock, ’t Arsenaal en Brussels Jazz Orchestra (BJO), TAZ#2010 Oostende
05/08 Koning Leopolds alleenspraak, Mark Twain bewerkt door Michael De Cock, ’t Arsenaal, TAZ#2010 Oostende

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek publiceert in juli:
#42 Sleutelveld - Klaas Tindemans 

Dit is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner - geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87

JUNI 2010

In deze nieuwsbrief

 

Summerschool en masterclass 2010
TheaterfestivalIntussen hebben zowel het Vlaamse als het Nederlandse theaterfestival hun selecties bekendgemaakt en krijgen de programma’s vorm. Schrijverspodium werkt mee aan de – intussen al derde – Summerschool i.s.m. a.pass en rekto:verso. Geïnteresseerden krijgen de kans om onder begeleiding van professionals in één van de drie disciplines “discussie & reflectie”, “kunstkritiek” en “toneelschrijven” hun kennis te verdiepen.
De summerschool bestaat uit workshops met professionele begeleiders per discipline, het bezoeken van zes voorstellingen (verwant aan de gekozen discipline), kruisbestuivingssessies tussen de verschillende luiken, momenten om individueel te werken en ontmoetingen met de makers van de keuze 2010 van Het Theaterfestival.

De summerschool 2010 vindt plaats in Antwerpen tijdens Het Vlaams Theaterfestival van 26 augustus tot en met 4 september. Lees er alles over in de call. Aanmelden kan tot 20 juni.

Bovendien richt het Schrijverspodium op maandag 30 augustus ook een Masterclass vijfvoetige jambe in, onder leiding van Tom Lanoye. Aanmelden kan tot 20 juni. Lees hier meer.

Tom Lanoye

De kweekvijver van het toneelschrijven
In de maand juni laten we de vissen groeien, in september pikken we de draad weer op. In het nummer juni/zomer blikt TM alvast vooruit op twaalf zomerfestivals.

Schrijverspodium BLOGt – Johan Petit
Naar aanleiding van de première van De groenstraat blogt auteur Johan Petit in juni.

Ik zit nu nog vollen bak aan mijn tekst te schrijven.
Ik ben aan het ordenen, aan het herschrijven aan het schaven,
aanvullen veranderen en nog nieuwe dingen aan het schrijven

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons Nederlandse taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community. In juni kan je aanmelden voor de summerschool en de masterclass toneelschrijven, cf. supra of om stage te lopen bij onze vereniging.

Deadlines
20/06 Summerschool en masterclass toneelschrijven 2010
01/07 Taalunie toneelschrijfprijs 2010

De Taalunie Toneelschrijfprijs heeft als doel de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en de opvoering van Nederlandstalig toneelwerk te stimuleren. De prijs bedraagt 10.000 euro en wordt uitgereikt aan de auteur van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelwerk. Kinder- en jeugdtheater zijn nadrukkelijk inbegrepen. Het aanvraagreglement en de formulieren kan u hier raadplegen.

New writing in première
Maandelijks vestigt Schrijverspodium de aandacht op een nieuwe toneeltekst die in première gaat. Deze maand zetten we De groenstraat van Johan Petit in de kijker.

en hier god zeg serge delmee
serge delmee is dat
weet ge dat niet ?
dat vergeet ik nooit
serge delmee zijn moeder was conciërge in het
gemeentenhuis van borgerhout
en als we gingen zwemmen dan stapten we
daar op de bus
en dan zei hij tegen al de leerlingen
hier woon ik
en al die leerlingen
amai in zo een groot kasteel
maar hij woonde daar dan natuurlijk in de kelder


Lees meer.

Premières:
07/06 Answer me, Gerardjan Rijnders, Dood Paard, première op het Alkantara Festival in Lissabon
09/06 De groenstraat, Johan Petit, Martha Tentatief, Antwerpen
10/06 De man zonder eigenschappen, bewerking van het gelijknamige boek van Robert Musil door Filip Vanluchene, Toneelhuis, Antwerpen
18/06 Don Q (At your service), Jeroen van den Berg, Bostheater, Amsterdam

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek publiceert in juni:
#45 Answer me – Gerardjan Rijnders
#46 Answer me – Gerardjan Rijnders (uitgave in het Engels)
#47 Answer me – Gerardjan Rijnders (tweetalige uitgave: Nederlands / Engels)

Uitgeverij Augustus publiceert
Dialogen schrijven – Don Duyns, ISBN: 9789045704210

Dit is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner - geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87


MEI 2010

 

In deze nieuwsbrief

 

5 mei – 11 juni: Weken van de Waanzin
Tijdens de Weken van de Waanzin bij het Rotterdamse stadsgezelschap Ro Theater presenteren Schrijvers van de Waanzin Oscar van Woensel en Rik van den Bos hun "work in progress": de teksten "Slaaf" en "Leger aan het werk".

De Weken van de Waanzin vinden plaats van 5 mei tot en met 11 juni 2011 in Rotterdam, Amsterdam, Haarlem en Den Haag. Lees meer.

6-23 mei: TheaterTreffen en Stückemarkt Berlin
TheaterTreffen 2011
Der Stückemarkt des Theatertreffens ist ein Entdeckerfestival für noch unbekannte Autoren aus ganz Europa.

Het TheaterTreffen vormt de jaarlijkse hoogmis voor theater in Berlijn. De internationaal gerenommeerde Stückemarkt werpt een blik op nieuwe teksten uit heel Europa. Deze editie selecteerde de jury voor een geënsceneerde lezing:

Dmitrij Gawrisch (*1982, Kiew): "Brachland"
Konradin Kunze (*1977, Freiburg): "Foreign Angst"
Mario Salazar (*1980, Berlin): "Alles Gold was glänzt"
Małgorzata Sikorska-Miszczuk (*1964, Warschau): "Burmistrz – Der Bürgermeister"
Juri Sternburg (*1983, Berlin): "Der Penner ist jetzt schon wieder woanders"

14 mei: Let op de woorden! en Icarus today
De repertoiredag van OPENDOEK vindt dit jaar plaats op twee locaties. In Ternat zijn er lezingen van o.a. Yves De Pauw - auteur van De Aft, Marieke Hageman - theateradviseur bij Kunstfactor, het Nederlandse sectorinstituut voor amateurkunsten en Gommer Van Rousselt - dramaturg bij NTGent en bewerker van diverse toneelteksten. Doorlopend is er een repertoiremarkt waarop auteurs zichzelf en hun werk voorstellen.
In Tielt staat het klassieke repertoire centraal: vertaler en bewerker Herman Altena geeft een lezing en stelt vervolgens zes representatieve fragmenten voor. De titel "Icarus Today" knipoogt naar de gelijknamige driedaagse in november. Het festival wordt beklonken met De Zaak, de Orpheusmythe door Piet Arfeuille.

Klik hier voor meer informatie.

19 mei – 25 juni: HartsTocht 2011
HartstochtHet Zuidelijk Toneel organiseert een culturele driedaagse over stad en achitectuur. Centraal staat Plot your City een nieuwe tekst van Paul Pourveur, geïnspireerd door het gedachtegoed van architecten en de geschriften van Rem Koolhaas. Babel City, Panoptic City, Generic City en Junk City zijn vier toekomstvisies op de stad met de gebouwen van vier locaties als decor.

Nemigen Witlox, personage uit Scheppingsdefect, de nieuwste tekst van Marcel Osterop, plant een megalomaan bouwproject Stairways.

Scheppingsdefect (© Krista van der Niet)… met het project "Stairways" is er gezocht naar een poging, niet zoals velen beweren, een antwoord te geven op een ongestelde vraag, maar juist om die vraag teniet te doen. Daaropvolgend werd inspiratie gezocht in eerdere tijdvakken. In dat kader verwijs ik graag naar de realisatie van bouwwerken die blijk hebben gegeven van het doorstaan van de tand des tijds, en tot op heden ontzag, energie, inspiratie, bewondering, levenslust, kortom, hoop bij de toeschouwer weten op te wekken.

Naar aanleiding van de première van de voorstelling op 29 april is de integrale speeltekst te vinden op Schrijverspodium.

Magne van den Berg schrijft een nieuwe tekst voor het festival geïnspireerd door de thema"s stad en architectuur: Vijf sec. erin eruit.

HartsTocht loopt van 19 mei tot en met 25 juni in Tilburg, Heerlen, Breda, Roosendaal, Eindhoven en Den Bosch. Voor meer info en het volledig programma, klik hier.
(foto © Krista van der Niet)

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook
Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

New writing op Schrijverspodium: Joost II Sickenga
Joost II SickengaAchter de schermen werkt Schrijverspodium gestaag verder aan een volledig archief van toneelteksten. Momenteel registreerden er al 135 auteurs met samen meer dan 730 tekstfiches. Deze maand vestigen we de aandacht op Joost II Sickenga, oud-bewoner van het eerste Schrijversgevang die zijn integrale tekstarchief publiceerde.

14 mei Masterclass toneeldialogen
Op de jaarlijkse Schrijfdag van Creatief Schrijven richt Schrijverspodium een Masterclass toneeldialogen in onder begeleiding van Oscar Van den Boogaard. Een groep gevorderde toneelschrijvers analyseert de kwaliteiten van spitante toneeldialogen en gaat zelf aan de slag.
De masterclass is intussen volgeboekt, voor andere sessies van de schrijfdag zijn er nog plaatsen, klik hier voor het volledige programma.

15 mei Summerschool toneelschrijven met Bart Moeyaert
De Summerschool toneelschrijven op het Theaterfestival is intussen een klassieker. Deze editie tekent Bart Moeyaert als coach. Op 15 mei verschijnt de "call" online en starten de inschrijvingen.

Deadlines
16/05: Werkbeurzen theatertekst bij het Fonds Podiumkunsten
Auteurs van minstens vier literaire werken, waarvan twee toneelteksten kunnen bij het Fonds Podiumkunsten een werkbeurs aanvragen. Deze regeling heeft als inzet de "artistieke ontplooiing" van auteurs bevorderen. Lees meer.

16/05: Ontwikkelingsbeurzen Fonds Podiumkunsten
Net als overige podiumkunstenaars kunnen toneelschrijvers, in binnen- of buitenland, hun vakkennis verbreden en verdiepen en hiervoor een ontwikkelingbeurs aangevragen bij het Fonds Podiumkunsten. Lees meer.

19/05: Schrijfbeurzen Lira Fonds
Tot drie weken voor de volgende vergaderdatum, 9 juni, kunnen schrijfbeurzen aangevraagd worden bij het Lira Fonds. De beurs is een bijdrage in het schijfhonorarium en gericht op professionele auteurs. Lees meer.

01/06: Inzendronde Verse Tekst van het Platform Theaterauteurs
De schrijver van het door een zevenkoppige jury van schrijvers, dramaturgen en regisseurs unaniem verkozen stuk ontvangt de PTa stimuleringsbeurs, de vijf genomineerden komen aan bod tijdens Verse Tekst in Bellevue. Lees meer.

15/06: Werkbeurzen Nederlands Letterenfonds
Auteurs van wie minimaal twee stukken in het professionele circuit zijn opgevoerd, kunnen een werkbeurs aanvragen bij het Nederlands Letterenfonds. Lees meer.

New writing in première: mightysociety9
mightysociety9Mightysociety9 is intussen al het negende deel van het magnum opus van Eric De Vroedt, een cyclus van tien teksten "nieuw geëngageerd theater over brandende, actuele kwesties op het scherp van de snede".

M We zijn in Afrika.
G We zijn in Afrika.
M Dit is Ivoorkust, Abidjan.
G Côte d"Ivoire, Ivory Coast. "Waar den Ivorenbuit den Europeeërs toeviel."
M Precies, daar ja. Jij speelt -
G Ik speel een Ivoriaan.
M Ja, jij bent een Ivoriaan.
G Ik ben geen Ivoriaan –
M Oorspronkelijk komt Gustav uit Kongo, maar nu speelt hij iemand –
G Van tweeduizend kilometer verderop. Daarvoor ben ik gecast. Ik ben zwart –
M Je bent voor deze rol gecast omdat je zwart bent – denk je dat?


Naar aanleiding van de première is de integrale werktekst van mightysociety9 downloadbaar op Schrijverspodium. Lees meer.

Premières Vlaanderen
18/05: Nero, Peter VerhelstNTGent in Minard Gent
18/05: Medea, Peter VerhelstMuziektheater Transparant in deSingel Antwerpen
26/05: Bloed en Rozen, Het lied van Gilles en Jeanne, Tom LanoyeToneelhuis in Bourla Antwerpen

Premières Nederland
05/05: Mightysociety9, Eric De VroedtToneelgroep Amsterdam en Mighty Society in Frascati Amsterdam
12/05: Het verjaardagsfeest, Reinier Demeijer – Het Nationale Toneel in NT Gebouw Den Haag
14/05: Kiezel, Philippe Dorin – De Toneelmakerij in Jeugdtheater de Krakeling Amsterdam

New writing in druk
Pieter De Buysser ontving op de Toneelschrijversdag in De Balie de tweede Pta trofee voor dwarse denkers. Zijn dankwoord is samen met zijn essays uitgegeven door De Nieuwe Toneelbibliotheek, en opent de blauwe reeks van DNTB met secundair werk.

#79. Lucide dromen – Pieter De Buysser
#80. Nachtzon – Pieter De Buysser
#81. Voor een optimaal effect – Michiel Lieuwma
#82. Maria Goos – Oumi

Uitgeverij Theaterboek publiceert
WATJEFLIKKERSDAM - Hannah van Wieringen, ISBN/EAN: 978-90-78644-26-2
Een stuk over volwassen worden en de plek verlaten waar je bent opgegroeid

Begin - Verder in het noordoosten lichte bewolking - Freek Vielen, ISBN/EAN: 978-90-78644-27-9

Dit is de maandelijkse e–mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner – geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87


APRIL 2010

In deze nieuwsbrief

 • Iets over idealen
 • De kweekvijver van het toneelschrijven
 • Brandhaarden ‘Feest van de arbeid’
 • Schrijverspodium BLOGt - Magne
 • Schrijverspodium vzw
      Manah Depauw
      Soirée Dramatik Eric De Volder
      DynamoDAGEN theaterteksten in de klas
 • New writing in première
 • New writing in druk

Iets over idealen
Op 27 maart vierde de internationale theatergemeenschap World Theatre Day, onder impuls van het International Theatre Institute (ITI). De traditie wil dat een theaterbezieler pur sang een boodschap over het theater brengt. Jean Cocteau beet de spits af in 1962, vele grote namen volgden: Peter Brook, Edward Albee, Pablo Neruda, Eugene Ionesco. Judi Dench bracht de World Theatre Day Message 2010, Gerardjan Rijnders schreef voor Schrijverspodium de eerste World Playwright Message.

Gerardjan Rijnders Nooit meer oorlog. Altijd vrede. Overal. Geen honger. Geen armoede. Eigenlijk ook geen ziektes meer. En dat dus ook niemand meer dood gaat. Maar moeten er dan nog wel baby’s geboren worden? Of kalfjes, lammetjes, paarden? Want dan wordt het toch wel heel erg vol. En als het heel vol wordt, dan kun je die vrede wel vergeten. En dat niemand meer honger heeft. En dat er geen armoede meer is. Idealen staan elkaar altijd in de weg. Lijkt het. Dat is het probleem met idealen.

Lees verder.

De kweekvijver van het toneelschrijven

Het vakblad TM (theatermaker), tijdschrift over theater, muziek en dans publiceert vanaf het aprilnummer een reeks over jonge toneelschrijvers. In TM lees je de interviews, op Schrijverspodium de auteursinformatie. Exploreer de kweekvijver van het toneelschrijven. De reeks start met Jorieke Abbing, een belofte afgestudeerd aan de schrijfopleiding in Utrecht.
"Wanneer ik schrijf, word ik een soort duivel."
TM

 

Brandhaarden ‘Feest van de arbeid’
Brandhaarden ‘Feest van de arbeid‘ ensceneert een bijeenkomst met historische en huidige politici die straffe, provocerende of poëtische toespraken doen over fysieke én intellectuele arbeid. Wat zouden actuele strijdpunten moeten zijn voor arbeiders? Welke invloed hebben huidige arbeidsnormen op ons lichaam en onze geest? Hoe vinden we bevrediging, schoonheid en troost in ons dagelijks werk? NTGent vroeg Peter Verhelst, Bernard Dewulf, Maja Wuytack en Aus Greidanus Jr. als ghost bewerkers van historische, actueel klinkende toespraken in confrontatie met nieuw materiaal. Binnenkort te lezen op Schrijverspodium. Het ‘Feest van de arbeid’ was een goede aanleiding om aan het werk te gaan met het archief van de vorige edities.

Brandhaarden Brandhaarden is een theatraal format dat werd ontwikkeld door Johan Simons en Hollandia. Waar een grote theaterproductie een marathon is, is Brandhaarden de 100 meter sprint. De afstand tussen idee en opvoering is erg kort. De actualiteit of de discussie rond een thema levert een idee op. Schrijvers krijgen enkele weken de tijd om een bestaand persoon een prikkelende toespraak of een ontroerende getuigenis in de mond te leggen. Acteurs krijgen het tekstmateriaal kort voor de datum van opvoering en repeteren één namiddag een eenvoudige, doelgerichte enscenering. Het levert telkens een avond vol vibratie op, met spannende gedachtenexperimenten en acteurs op het scherp van de snee.

 

Schrijverspodium BLOGt - Magne
In aanloop naar en als vervolg op de première van De lange nasleep van een korte mededeling formuleert auteur Magne van den Berg haar persoonlijke mededelingen op de Schrijverspodiumblog. Abonneer je om geen afleveringen te missen.

...een eer noem ik het om als eerste Nederlander van dit jaar een heuse openbare Vlaamse blog te mogen beginnen... ik zie het dan ook als één lange doorlopende contactadvertentie... meteen ben ik al erg nerveus om spelfoute te maken
wij verliezen het altijd weer van de Vlamingen op dat gebied want wij zijn slordiger en wij zijn sneller ook met onze oordelen en onze mondjes want ons vinden gaat vaak net zo snel als ons denken...

Lees meer.

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons Nederlandse taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community. In april reist Schrijverspodium driemaal buitenshuis.

Manah Depauw
Manah Depauw maakte een opgemerkte entree in de theaterwereld met Endless Medication, een voorstelling samen met Marijs Boulogne. Daarna volgde een eigenzinnig parcours met meer theater, performances, video’s en installaties. Een jonge stem met een unieke taal. Tijd voor een gesprek over haar teksten en ruimte om als publiek vragen op haar af te vuren.
Een programma van Hogeschool Gent KASK i.s.m. Schrijverspodium
Waar: auditorium Victor Horta, KASK campus Bijloke, Jozef Kluyskensstraat 2, 9000 Gent
Wanneer: dinsdag 20 april van 20 tot 22 uur

Soirée Dramatik Eric De Volder
Toneelauteur en plastisch kunstenaar Eric De Volder volgt al achttien jaar een uniek parcours waarin de geschreven en visuele taal dicht tegen elkaar aanschuren. Brieven, agenda’s en allerhande trouvailles vormen vaak het vertrekpunt van zijn teksten. In een expo die loopt tijdens de Literaire Lente krijg je een ongeziene kijk achter de schermen. Het programma op 24 april illustreert hoe zijn toneeltaal uitnodigt om beeldend mee te werken.
Een programma van Schrijverspodium, Campo en Toneelgroep Ceremonia
Waar: Campo Victoria, Fratersplein 7, 9000 Gent
Wanneer: zaterdag 24 april van 20 tot 22 uur
Beide avonden lopen tijdens de Literaire Lente in Gent.

Literaire Lente in Gent

Schrijverspodium EDUCATIEF
Dynamodagen 2010 - theaterteksten in de klas

Eind april krijgen leerkrachten tijdens de dynamoDAGEN een rugzak vol inspiratie om (verder) creatief met cultuur in de klas aan de slag te gaan. Canon Cultuurcel inviteert Schrijverspodium voor een educatief programma gericht op (aspirant)leerkachten van het secundair onderwijs.
Jeugdtheaterteksten hebben veel te bieden. Ze zijn een schat die klaarligt om opgegraven te worden. Hanneke Reiziger, dramaturge bij HETPALEIS en Els Steegmans van Schrijverspodium nemen u mee op een boeiende tocht door het rijke en bloeiende Nederlandstalige jeugdtheaterlandschap. Ontdek belangwekkende auteurs, mooie teksten, hun achterliggende project, inspiratie plus ideeën voor in de klas en vooral: LEESPLEZIER !
Waar: LAMOT, Van Beethovenstraat 8/10, 2800 Mechelen
Wanneer: dinsdag 27 april van 14.40 tot 15.40 uur
Meer informatie over de dynamoDAGEN

New writing in première
Maandelijks vestigt Schrijverspodium de aandacht op een nieuwe toneeltekst die in première gaat.
De lange nasleep van een korte mededeling van Magne van den Berg

De lange nasleep van een korte mededeling
© Ben van Duin
In het najaar van 2007 schreef Magne van den Berg met een beurs van de Stichting Fonds voor de Letteren De lange nasleep van een korte  mededeling. De tekst voor drie mannen en een vrouw is gebaseerd op de gedachte dat de keuze van één persoon de vanzelfsprekendheden van anderen kan aantasten. Over de emoties die dat opwekt gaat het in dit  stuk. Vriendschappen worden op de proef gesteld, liefdes komen aan het licht, er wordt gebiecht en verraden. De personages verliezen zichzelf en ook elkaar.
De lange nasleep van een korte mededeling werd in 2008 bekroond met de H.G van der Viesprijs voor de beste Nederlandse toneeltekst van de afgelopen drie jaar.

louise  had jij al gedronken vandaag
jon  nee
louise  is er iets
jon  nee
louise  nee
jon  nee
louise  maar
jon  ach
      een eerlijk mens heeft altijd wel wat
louise  vind jijzelf een eerlijk mens
jon  ja
louise  jon
jon  ja
louise  wat heb je
jon  louise
      ik loop met het idee om hier weg te gaan

Lees meer.

Premières :
01/04 Pier Paolo Pasolini P.P.P., Franz Marijnen, Nationale toneel – Den Haag
01/04 Een nieuw leven, Ger Thijs, Het toneel speelt – Amsterdam
02/04, Aars, Peter Verhelst, Olivier Provily – Haarlem
07/04, Missie, David Van Reybrouck, KVS –Eindhoven, Nederlandse première
07/04 Tailbox verdriet,  Ad de Bont, De Toneelmakerij – Amsterdam
10/04 De Club, Oscar van Woensel, Frascati Producties – Amsterdam
11/04 Zij die gaan sterven groeten u, Marjolijn van Heemstra en Hannah van Wieringen, Frascati – Amsterdam
15/04, In de strafkolonie/Het hol, Franz Kafka bewerkt door Bart Meuleman, Olympique Dramatique – Antwerpen
21/04,  Phantasmapalis, Stef Lernous, Abattoir Fermé – Mechelen
28/04, Feest van de arbeid, Peter Verhelst, Bernard Dewulf, Maja Wuytack en Aus Greidanus Jr, NT Gent en Victoria DeLuxe – Gent

New writing in druk
De nieuwe toneelbibliotheek publiceerde in april:
#35 De Gesluierde Monologen - Adelheid Roosen
#36 Les monologues voilés - Adelheid Roosen [frans]
#37 De Gesluierde Monologen / Les monologues voilés - Adelheid Roosen [tweetalig]
#38 Rosencrantz en Guildenstern zijn dood - Tom Stoppard [in oranje]
#44. Lied - Kris Cuppens

Dit is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner - geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87


MAART 2010

In deze nieuwsbrief

 • IPF International Playwriting Competition
 • Wereldtheaterdag
 • Schrijverspodium BLOGt - Godses
 • Schrijverspodium vzw
 • New writing in première

 

IPF International Playwriting Competition
Tweejaarlijks organiseert het International Playwrights’ Forum (IPF) een internationale wedstrijd om de creatie van nieuwe toneelteksten te stimuleren. Na een oproep voor stukken over een vreedzame samenleving (2002), hoorspelen (2004), jeugdtheater (2006) en monodrama is er dit jaar een call met als thema Refugees/Exile/Identity/Migration of de hedendaagse problemen van globalisering. Enkel nieuwe teksten die nog niet werden opgevoerd en/of uitgegeven dingen mee. De inzenddatum is 30 juni, het reglement lees je op Schrijverspodium.
Op de site van IPF vind je de winnaars van de vorige edities.

Wereldtheaterdag
Jaarlijks op 27 maart viert de internationale theatergemeenschap World Theatre Day, onder impuls van het International Theatre Institute (ITI). De traditie wil dat een theaterbezieler pur sang een boodschap over het theater brengt. Jean Cocteau beet de spits af in 1962, vele grote namen volgden: Peter Brook, Edward Albee, Pablo Neruda, Eugene Ionesco. Judi Dench schreef de World Theatre Day Message 2010 en dat toneelauteurs in hart en nieren deel uitmaken van het theater bevestigt Schrijverspodium met een World Playwright Message van Gerardjan Rijnders op 27 maart.

Schrijverspodium BLOGt - Godses

Godses 17 maart 2010 is een belangrijke dag voor Eric De Volder, de weken voor én na de première van Godses kan je volgen op de Schrijverspodiumblog. Abonneer je om geen afleveringen te missen.


“Zeg Meter Marina, zeg, vertel mij nekeer, wa d’is er nu juste gebeurt binst den oorlog? …
"Hé?”
“…”
Lees meer

 

Schrijverspodium vzw
www.schrijverspodium.be is een groots project dat dagelijks groeit met hulp van de talloze toneeltekstauteurs en teksttheaters die ons Nederlandse taalgebied rijk is. Het is een community door en voor het veld. Maak er gretig gebruik van en meld je aan.
Facebook

 

Schrijverspodium vzw is de gelijknamige vereniging achter de community.

Nieuwe datum Repertoire NU! Den oorlog

Naar aanleiding van de bundeling van PICASSO en de met de Taalunie Toneelschrijfprijs bekroonde toneeltekst Citytrip organiseert Schrijverspodium een programma rond de toneelteksten van Filip Vanluchene. Samen met Eric De Volder spreekt hij over den oorlog, die regelmatig terugkeert in hun werk. Een intiem, uniek gesprek met twee kanonnen van de Vlaamse toneelschriftuur.

Luchene

Wegens gezondsheidsredenen kan Filip Vanluchene niet aanwezig zijn op zaterdag 27 februari. Schrijverspodium wenst hem beterschap en plant samen met hem en Eric een nieuw moment voor Den oorlog.

New writing in première
Maandelijks vestigt Schrijverspodium de aandacht op een nieuwe toneeltekst die in première gaat.

Godses van Eric De Volder

Geert Six & Erik De Volder Godses is gebaseerd op waar gebeurde feiten. ’t Is te zeggen, op enkele feiten zoals die in de door de tijd soms vertekende herinnering van Geert Six liggen opgeslagen. Hallucinante zakes en huiveringwekkende ervaringen die hij in de loop der jaren te horen kreeg van zijn naar Oost-Polen gedeporteerde Nonkel Arthur, van Meester Vergote of de hardvochtige grootvader van moederszijde pépé André

Herman. Over het Harelbeke van de Tweede Wereldoorlog waar de confrontatie tussen de Witten en de Zwarten diepe wonden heeft geslagen die nog steeds niet zijn geheeld. Over zijn mythische peter Leopold Six, verzetsman en lid van wel achtenveertig verenigingen en nooit niet thuis, die helemaal niet als verzetsheld zou zijn gesneuveld tijdens de oorlog. Over het dramatische verraad van Martha van de Koolmarchands… Allez zogezegd, want ’t is te zeggen, die feiten konden evengoed vage geruchten, burenintriges, achterklap of vuile leugens zijn geweest. Een verkeerde veronderstelling, een foute conclusie en patat! al de tragische gevolgen vandien...

Anno 2010 confronteert Geert Six in Godses een aantal figuren uit zijn jeugd met de queeste waarom zij die de geschiedenis inmiddels kennen, er gòdses toch niet in slagen om ze te vertellen? Een nieuwe tekst van Eric De Volder. Zo nieuw dat hij nog niet helemaal voltooid is. Op Schrijverspodium lees je alvast de derde scène:

… en eum Sixken ondertussen
allez ondertussen - was uw vader getrouwd hé?
Raphaël? In ‘t zestig?
mee Odette Herman? juste?
en bie d’Hermansen
dààr wiert de plak gezwaaid door uwen àndere grootvader hé
André Herman? ja
vader van zeven stuurs nors hardvochtig

geen kruisteken genen boterham!
klak af voor baas en pastere!
hé? ga je mie een hand geven?
zie zot gie? zelve youn hand uitsteken?
peisde da j’hier op ‘t stadhuis stoat misschienst? zeg
en neen geen cadeau’s onder de kerstboom hé zeg!
zeg! ga wa geld op strate smijten ja!?

Lees meer

 

05/03 Tirza, Sophie Kassies naar de roman van Arnon Grunberg, Het Nationale Toneel – Den Haag
05/03 Poeskafee, Wanda Reisel, Rotheater - Rotterdam
06/03 Een konijn van porselein, Ad De Bont, De toneelmakerij – Amsterdam
10/03 La Grande Bouffe, tekstbewerking Tom Blokdijk, naar Francis Blanche, NTGent en TGAmsterdam - Gent, Belgische première
13/03 De caracal, Judith Herzberg i.s.m. Motti Averbuch, Toptheater - Leiden
17/03 Godses, Eric De Volder, Ceremonia, Unie der Zorgelozen, Campo – Gent
18/03 De meisjes van Mussolini, Bodil de la Parra, Orkater – Amsterdam
21/03 Rosie en Moussa, Michael De Cock Droomedaris-Rex – Turnhout
25/03 Plexi of Marsepein, Marijs Boulogne, Kaaitheater – Brussel
26/03 De dienaar van de schoonheid, Jan Fabre, Troubleyn – Antwerpen

Dit is de maandelijkse e-mailnieuwsbrief van www.schrijverspodium.be dé referentiesite voor toneelschrijven met een uitgebreid archief van auteurs, gezelschappen en instellingen. De gelijknamige organisatie heeft als doel de Nederlandstalige toneelliteratuur in al haar facetten te promoten en te ondersteunen.
Je ontvangt deze nieuwsbrief als partner - geïnteresseerde of omdat je deel uitmaakte van de Hotel Dramatik mailing. Wens je je uit te schrijven van de mailinglist, klik dan hier.

Contacteer ons:
els.steegmans@schrijverspodium.be
www.schrijverspodium.be
+32 495 54 41 87